用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔係太明學費資助係點
go

唔係太明學費資助係點

希望有人解答一下,因為乜都唔識,我有對孖仔,想幫佢地報N班,聽講孖胎係可以申請學費資助,我見呢個網有哂學費,但下面又寫住扣除資助,咁意思即係扣除咗都要交4萬幾??資助唔係全免?如果真係咁貴,真係讀唔到了

lazy_baby 發表於 19-10-28 04:20
希望有人解答一下,因為乜都唔識,我有對孖仔,想幫佢地報N班,聽講孖胎係可以申請學費資助,我見呢個網有 ...

PN 申請的學費減免要同學生資助辦事處申請,要經過入息審查。個要求都唔低。

會有全免,半免,同25%資助。全免的話,家庭入息都幾難過到。另一樣就係家庭需要,雙職父母才可以申請到。

詳細你上學生資助辦事處睇資料。

https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc/preprimary/kcfr/overview.htm

上面有寫申請資格,仲可以計你係全免定半免。

piglover 發表於 19-10-28 07:18
PN 申請的學費減免要同學生資助辦事處申請,要經過入息審查。個要求都唔低。

會有全免,半免,同25%資助 ...

我有睇過,乜雙職父母先得咩??乜唔係下面果度是但中一樣已經可以申請咩?我係第四類雙胞胎喎~
另外其實我重點係想問吓我第一幅圖果度N班4萬幾,底部又寫住扣減資助,我想知即係如果我申請到資助,我係咪都要比4萬幾呢?

回覆樓主:

四萬幾係未扣的。

piglover 發表於 19-10-28 14:11
四萬幾係未扣的。

哦~咁都冇咁驚~thanks

醒目開學勳章 王國長老

lazy_baby 發表於 19-10-28 13:10
我有睇過,乜雙職父母先得咩??乜唔係下面果度是但中一樣已經可以申請咩?我係第四類雙胞胎喎~ ...

雙胞胎係唔使父母都係在職,一個在職都可以申請

P.S. 朋友正是此例子
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-10-28 18:37
雙胞胎係唔使父母都係在職,一個在職都可以申請

P.S. 朋友正是此例子

不過,樓主就要睇下過唔過到入息先。我見入息的要求都幾高。要全免都幾難下。

請問 幼稚園又可唔可以申請呢都
係雙胞胎

醒目開學勳章 王國長老

pppppppppp 發表於 20-5-14 13:26
請問 幼稚園又可唔可以申請呢都
係雙胞胎

2021 年入讀 K.1?

幼稚園同幼兒園唔同, 幼稚園係 under 另一個計劃

主頁 > 教育制度及政策 > 幼稚園教育 > 幼稚園幼兒班 (K1) 收生安排

你揀返 under 呢個計劃既幼稚園, 已經有學費資助

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~