用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我好灰心
樓主: pingu1112
go

我好灰心   [複製鏈接]

pingu1112 發表於 19-10-27 23:26
一樣,我身邊朋友個個小朋友都叻。
其實我咩方法都試過, 唔同類型嘅補習都有比佢試,但效果都係麻麻,係有 ...
學習態度好,已經係成功既一半。

Cheeselover 發表於 19-10-28 08:03
我贊同IloveJJ所説,讀程度低一些學校也不是壞事,你明白現正方式不可行,必須有改變。我自己也是讀過寶校 ...

好。 我去留意一吓。
如果私校有無這類型學校。

pingu1112 發表於 19-10-28 00:12
有呀,我已經知道佢要眼睇手講耳聽手動先可以記得,所以溫習日比一般人用好多時間。
...
小學課程要學的詞彙太多,你找到最有效的方法後,以退為進,每星期集中記十個八個字,由最簡單最常見的開始,記到哂先去下一set,重復又重複,要make sure 之前學過的要記得,唔好心急,分數就暫時尤佢

Cheeselover 發表於 19-10-28 08:03
我贊同IloveJJ所説,讀程度低一些學校也不是壞事,你明白現正方式不可行,必須有改變。我自己也是讀過寶校 ...

正確來說應該是sen support 好的小學,雖然sen support 好的小學通常是由二三綫轉型,但又唔代表間間都sen support 好

pingu1112 發表於 19-10-28 08:12
好。 我去留意一吓。
如果私校有無這類型學校。
官津好些因爲有正苦額外資助,咁當然要上報sen status上edb。你有否同現校附責sen 老師和社工傾過?

retriever 發表於 19-10-28 08:08
學習態度好,已經係成功既一半。
仲要加父母無限support 先可成事

回覆 pingu1112 的帖子

另外留意下有冇一些非牟利的小組班,有一個學障group list out avail 資源,google 下

樓主可以留意吓小朋友讀書以外,有乜嘢長處,例如講嘢、跑步或者畫畫。搵到佢的長處,可以多讚賞佢,令佢有信心。亦可以從佢呢個長處,窺探到佢適合邊種學習方式。

有父母咁用心教,小朋友好幸福。而家無乜成果,可能係未摸到竅門,繼續努力。

MrBeast 發表於 19-10-28 08:20
官津好些因爲有正苦額外資助,咁當然要上報sen status上edb。你有否同現校附責sen 老師和社工傾過? ...

有呀。 我係自己俾錢出去做評估。
學校今年不再讀卷。 但可以問字同加15mins , 係抽佢去另一課室。

Jane1983 發表於 19-10-28 08:40
樓主可以留意吓小朋友讀書以外,有乜嘢長處,例如講嘢、跑步或者畫畫。搵到佢的長處,可以多讚賞佢,令佢有 ...

有呀, 佢游泳同跳舞都做得幾好。 所以一直keep 住。希望有返多啲自信心。

Jane1983 發表於 19-10-28 08:40
樓主可以留意吓小朋友讀書以外,有乜嘢長處,例如講嘢、跑步或者畫畫。搵到佢的長處,可以多讚賞佢,令佢有 ...

可能我自己都未搵到竅門去教佢。

pingu1112 發表於 19-10-28 08:50
有呀。 我係自己俾錢出去做評估。
學校今年不再讀卷。 但可以問字同加15mins , 係抽佢去另一課室。
...

上報左教局會比多d$(per case)學校,若只有幾個學校確實做唔到d乜,個別學校如何運用這些額外的$亦不同,你要chk 下

回覆樓主:

Deleted

love-baby 發表於 19-10-28 11:17
樓主小朋友有讀障真係好影響學習能力,正如其他家長講,成績唔係最重要,重要嘅係家人嘅體諒同支持,唔好攞 ...

多謝。
我都認為自己缺乏創造力,唔識引導小朋友用遊戲方式學習。一味死估估叫佢讀同讀再讀......
我自己都要好好檢討一下。

IloveJJ 發表於 19-10-28 11:49
游泳和跳舞如果學得好,將來生活已有保障,亦係一技之長,好多咁既人最後還開了連鎖學店。

找一間適合程 ...

你講得好啱。我唔應該只係看重讀書同讀書。我要欣賞佢其他方面。

回覆 pingu1112 的帖子

逐個問題分開睇:1. 讀寫障礙:如果評估報告認為有嚴重的認字困難,學校是可以安排讀卷,做評估嘅時候教育心理學家有冇建議學校讀卷?如果教育心理學家認為佢唔需要讀卷,即係學習方法唔啱,搵啲專幫讀寫障礙嘅機構幫下手。
語文運用/知識掌握分開睇:
2.數學科:四則運算得唔得?只係唔識文字題?讀畀佢聽識唔識得計?
3. 常識科:唔識睇題目定唔識寫答案?你讀題目佢識唔識得口頭答?

1998Ruby1998 發表於 19-10-28 00:07
我明吖,教過一個妹妹,冇自信,有 ADHD 所以好難長時間專心,見到考試卷就驚到乜都唔記得。唔好彩屋企又發 ...

你對學生真係好了解,非常有心機去教。
‹ 上一主題|下一主題