用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我好灰心
樓主: pingu1112
go

我好灰心  

shadeslayer 發表於 19-10-31 13:24
形容阿細的另一些講法,係善解人意,細心,沒有侵略性,EQ 高,易得人信任。

必殺技也。好過成績好。

⋯⋯係呀,係你形容咁,除咗唔細心。

但同搵工有乜關係呢?佢今時今日都仲串錯before,Thursday呢D p1就應該識既字呢D細讀書不成三大害!不過我都覺悟咗,都p5,無辦法了

IloveJJ 發表於 19-10-31 13:26
我個人不嬲唔信運氣的(同樣也不信懷才不遇)。

媽媽話係professor欣賞佢工作態度。

我相信運氣,亦知道有懷才不遇。

IloveJJ 發表於 19-10-31 13:37
懷才不遇既人,通常有啲佢不自覺既問題。
運氣有人會有,但不會每件事都有,將一個人既成功,歸於運氣,是 ...

但係當大家都努力,成功就會落入運氣好既人身上了。例如大抽獎。

其實我覺得嫁到呢個C6,有呢兩個細路,我運氣實在唔錯的。整體嚟講,佢兩個都算乖,衰嘢就個個都有了,唯有睇開D。

IloveJJ 發表於 19-10-31 13:43
如果你夠努力,你根本唔會去大抽獎。如果你父母夠努力,你可以選擇去邊區。呢啲都係努力。
...

自行更加係運氣!好似阿大考果間個個都咁勁,佢都付碌入到,唔係運氣我真係唔識講。

little_yolky 發表於 19-10-31 13:29
⋯⋯係呀,係你形容咁,除咗唔細心。

睇開啲。

Shadeslayer’s #1 rule for parenting is to understand your children and accept who they are, without forcing them to be someone they are not.

little_yolky 發表於 19-10-31 12:20
但係我同家姐覺得好擦鞋⋯⋯

旁人睇,係有d。但佢想到,又願意花時間做小禮物,兼出手送唔怕突兀,真係好勁。

有d小朋友第一次同人接觸,就好易有chemistry ,好易贏得人好感。我女就唔係呢種。

Jane1983 發表於 19-10-31 13:58
旁人睇,係有d。但佢想到,又願意花時間做小禮物,兼出手送唔怕突兀,真係好勁。

有d小朋友第一次同人接 ...

阿細係呢種人。阿大就好似透明咁,睇幾次學校活動既相,都無佢影,幾十張相喔!我忍唔住問:喂,其實你係咪讀呢間學校架!

little_yolky 發表於 19-10-31 14:00
阿細係呢種人。阿大就好似透明咁,睇幾次學校活動既相,都無佢影,幾十張相喔!我忍唔住問:喂,其實你係 ...

我女係介乎兩者之間,教過佢的老師都好錫佢,但要識佢先lor。咁已經輸咗個開頭。

我有提點佢,但呢d好難教。

Jane1983 發表於 19-10-31 14:25
我女係介乎兩者之間,教過佢的老師都好錫佢,但要識佢先lor。咁已經輸咗個開頭。

我有提點佢,但呢d好難 ...

天生既我覺得

little_yolky 發表於 19-10-31 14:00
阿細係呢種人。阿大就好似透明咁,睇幾次學校活動既相,都無佢影,幾十張相喔!我忍唔住問:喂,其實你係 ...

記得以前in幼稚園和小學,有d女仔見到校長和老師,會笑到一朵花咁,主動講嘢、拖校長的手。我女完全無果個意識  

Jane1983 發表於 19-10-31 14:28
記得以前in幼稚園和小學,有d女仔見到校長和老師,會笑到一朵花咁,主動講嘢、拖校長的手。我女完全無果個 ...

唔係拖手咁簡單⋯阿細⋯直頭撲埋去校長度抱住⋯我同C6 O咗嘴。

little_yolky 發表於 19-10-31 14:31
唔係拖手咁簡單⋯阿細⋯直頭撲埋去校長度抱住⋯我同C6 O咗嘴。

呢d係社交高智能,唔簡單!

我唔信命,有不住提醒個女。講得多,佢慢慢有改善。但始終唔係我想佢達到果個水平

Jane1983 發表於 19-10-31 14:38
呢d係社交高智能,唔簡單!

我唔信命,有不住提醒個女。講得多,佢慢慢有改善。但始終唔係我想佢達到果個 ...

⋯⋯社交高智能⋯

好彩經過幾年讀書,佢既行為端莊返,無咁「熱情」。

Jane1983    發表於 19-10-31 14:55

我表弟都有學習障礙, 個時我同佢補習, 佢都讀得唔好, 后尾中學去左加拿大讀書, 初時英文都唔好的, 但大個左做埋機師而家再讀梗第二個degree. 我想講既係。。。比d 時間佢, 時間到, 小朋友自然發光發亮! 加油呀!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽