用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我好灰心
樓主: pingu1112
go

我好灰心  

IloveJJ 發表於 19-10-30 12:23
攪錯,做興趣班導師,廚師,點會唔係求生技能?嚟緊KOL肯定係,不過就要睇佢係咪有咁既能力,你唔知內地網 ...
身邊真的有個例子,讀書唔叻,中意整d小色物,拍片上utube, 然後賣下自己的作品,當小生意仔玩下,可能大左變企業家

IloveJJ 發表於 19-10-30 12:42
好似記得你細女係筋骨柔軟?去學yoga, 做yoga導師都搵到,嚟緊人口老化,女性又搵錢多,養生係大有前途, ...

唔係,阿細係筋骨奇硬。

唔識pure呀

IloveJJ 發表於 19-10-30 12:36
梗係啦!而家咩年代?網絡同表演事業先最搵錢
只可以說原先係興趣繼而變事業is a good thing,  but not the other way round

IloveJJ 發表於 19-10-30 12:59
如果讀書真係唔係自己拿手,我覺得發展任何興趣都係好事。
有能力既,當然可以變成老闆,就算無能力,教下 ...

阿細的而且確成日人生充滿希望既,係我見住佢覺得無希望啫⋯⋯

IloveJJ 發表於 19-10-30 16:04
咪就係同你講囉!讀書真係一切嗎?

咪報咗幾間B2尾B3頭參觀囉

IloveJJ 發表於 19-10-30 17:34
係啦!唔好擔心咁多了!睇下邊啲學校有特色啱佢啦!

其實聯中唔係好適合佢,反而基崇適合D。點知無啦啦有批B1生去揀,真係嘔血

簽名被屏蔽

little_yolky 發表於 19-10-30 11:30
//咩叫求生技能以外呢?//

例如開心、鍾意幫人、錫媽咪⋯⋯呢D囉

人(emoji)好算唔算求生技能?

我哋要欣賞魚類游水游得快,猴子爬樹跑得快,曱甴生命力強。不要挑剔金魚不會上大陸,猴子游水唔叻,或曱甴樣子怪。

小朋友係需要別人欣賞佢嘅長處。

little_yolky 發表於 19-10-30 12:13
佢最叻係人生得意須盡歡,同埋千金散盡還復來

我阿女又係咁。佢在學校一向成績麻麻,老師話佢某科拿全班近最低分,佢一啲唔開心也無。

一向只求盡歡,唔理邊群同學有「分唇」佢第一個參加。全校師生很多也識佢。

但唔知點解,到16歲考公開考試前,佢忽然無補習下自發全力谷學業,最後谷番個我想都冇想過嘅成績返嚟。

故事係,大家唔使咁灰心。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 19-10-30 19:17
基崇啲B1生都係試考啫,最後有其他學校收就放棄。而且今年早公布自行,咁基崇呢啲直資或者少啲人要offer呢 ...

佢轉咗新校長,進取咗,所以多咗B1生揀呀!真係嘔血