用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Bromsgrove 's offer
go

Bromsgrove 's offer   [複製鏈接]

我女報左yr 10, 早前Bromsgrove 同 Lancing 都巳經面試左,Bromsgrove 已俾左offer, Lancing 就話約12月頭先會通知, 另外又報左Dauntseys,  呢間11月頭先考入學試,之後仲要等Skype 面試!
知道yr 10位小,今年又好多學生報名,競爭比較激烈,但三間裏面,我地係比較鍾意Lancing 同 Dauntseys,  問左agent,  Lancing 係真係收好小學生,而Dauntseys 今年多左3倍學生報名!
想問下大家意見,Bromsgrove 就快到deadline,  放棄個offer等另外兩間會唔會好冒險呢?我地只係報左呢3間!
   17    0    0    0

三間都唔駛考entry exam ?

經那家agent報名?我了解以前Bromgrove可以11月底至12月頭才confirmation.

回覆 LLLT 的帖子

10月頭已出offer, agent 係英識,佢話一般可以拖到3星期左右喎!

回覆 hollymama 的帖子

除Lancing 只睇Ukiset 外,另外兩間都要再考入學試!

請問Bromgrove 你幾時考entry exam? 咁快出result ?

fafapoodle 發表於 19-10-27 14:44
回覆 LLLT 的帖子

10月頭已出offer, agent 係英識,佢話一般可以拖到3星期左右喎! ...

如果時間可以,我覺得試下等埋Lancing 既offer

小朋友當年試過有學校十月就出offer。經過Agent的幫忙,最後十一月底才需要confirmation 。我覺得可以堅持地向agent反映,因為英國一般出offer 是十一月底至十二月頭,而Bromsgrove 在英國13+的entrance test是一月2020。
https://www.bromsgrove-school.co.uk/admissions

Bromsgrove 只面試就出了offer?

回覆 hollymama 的帖子

我女25/9面試,之前早一星期考左入學試!

回覆 ricenoodle 的帖子

之前要考入學試

Congratulations!!!  

回覆 LLLT 的帖子

都會再問下agent 盡拖可以拖幾耐

祝你成功。我覺得gromsgrove 和dauntsey是差不多。而gromsgrove 本身IB 較A level 強,小朋友可以多個選擇。我會選Lancing(1),gromgrove (2),dauntseys (3)。

回覆樓主:

恭喜曬

回覆 LLLT 的帖子

想請教,你點解係排Lancing 第1呢?如果用公開試排名,Lancing 係三間裏面排名最低嘅!
但我亦喜歡Lancing 嘅大校園,聽agent 講佢地關顧做得好好,我女面完試亦好鍾意呢間!
但係佢學生人數得5佰幾,國際生佔左一百七十幾個!另外選科亦無dauntseys 咁有彈性!
可以俾d意見我嗎?

Lancing 出名環境好和地方靚,小朋友可參加很多不同的sports活動,而且Art都好好。學校不是太Academic focus,所以公開試不會太出色。但是,leavers destinations (入讀大學)的情況比其他兩家好一點。

這只是我個人的喜好。

回覆 LLLT 的帖子

好多謝你嘅意見!就係因為我d同事認為Bromsgrove 公開試成績係3間裏面排最高,放棄最高呢間等其餘兩間都唔知收唔收嘅學校好不智,所以我才好煩惱!Lancing 確實越睇越鍾意,但只收咁小學生,我知收嘅機會亦唔太高,現階段只希望Bromsgrove 可以延長個答覆期啦!

回覆 fafapoodle 的帖子

Congratulations!你囡囡成績一定非常好,所以一考完入學試, 學校就搶住俾offer.
你們是否會盡快去school visit 才做決定?

如果有時間都讚成去school visit!
‹ 上一主題|下一主題