用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學在內地,回來香港升中,怎樣選校? ...
樓主: hkalansze
go

小學在內地,回來香港升中,怎樣選校?   [複製鏈接]

world309 發表於 19-10-28 11:15
但樓主係從內地轉來香港, 應該用內地黎比較就OK.內地昇學比香港優勝

所以想了解點解佢有好野唔要要 ...
點解你覺得內地升學比香港優勝?

losoco 發表於 19-10-28 10:31
點解你咁鍾意
辭官歸故里,漏夜趕科場?
因為係每日不断在上演,唔係咩?

我個仔有個小學同學係為左教育而從廣州投資移民來香港
父母的大生意仍然全在廣州
送仔女來讀書唔係為左去外國
更唔係為左讀香港的大學
而係貪北大、清華給香港籍青年免試入學的配額
我是護書簿

王家爸爸 發表於 19-10-28 11:18
點解你覺得內地升學比香港優勝?
你在質疑我地內地祖國不比香港優勝?

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 0%E8%AE%A1%E5%88%92

根據國際學生能力評估計劃 (PISA)

如果以內地作為一個單位 (2018), 香港比內地優勝.
但如果以上海作為一個單位(2012, 2015), 上海比香港優勝.

小學主要是語數英三科
香港英文科較好.
小學數學, 內地教材比香港深.
小學中文, 內地如果唔是滲入太多政治性元素, 中文教材亦比香港好. (所以香港部分直資小學選用經節選既內地教材)

但小學教育是否越深越好, 反而是值得商榷既地方.

我認為香港教育比內地好, 並非因為學術能力.

主要是獨立思想, 批判性思維, 敢於辯論...

D方面才是推動科學發展既學習態度.

978212    發表於 19-10-31 11:37

Yanamami 發表於 19-10-28 11:22
因為係每日不断在上演,唔係咩?

應該係

城外的人想衝進去
城裏的人想逃出來

現在此君衝了進去後又想逃回出來
所以我真感興趣
我是護書簿

world309 發表於 19-10-28 11:27
咪玩啦,除非入到附中(例如北大附中、復旦附中、交大附中呢啲市教委同大學雙重領導既學校),或者有錢讀國際學校。但係需要知道,唔係間間大陸國際學校都得,見過蘇州某國際學校既招生廣告,英文完全唔得,中式英文不在話下,文法錯得離譜,校費又貴。同朋友去了解之後,我建議佢都係留返係上海讀返附中。

world309 發表於 19-10-28 11:27
祖國?
又想拉去講政治...

Sing13 發表於 19-10-28 11:31
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 0%E8%AE%A1%E5%88%92

根據國際學生能力評估計劃 (PISA)
上海幾間附中,其實好勁;不過上海比較香港大,上海四大要同 SPCC、DGS 比,咁其實上海既水平仍然有唔少差距。

王家爸爸 發表於 19-10-28 11:40
上海幾間附中,其實好勁;不過上海比較香港大,上海四大要同 SPCC、DGS 比,咁其實上海既水平仍然有唔少差 ...

我上文提到既是小學教育, 香港Band1中學絕大部分都是英中.

而世界一流既大學大部分是用英文作為教學語言, 所以香港既中學比內地更容易與世界接軌.

hkalansze 發表於 19-10-27 10:22
我們都是香港人,但學得香港向上出路多,考大學比內地好
香港人都出國留学,何不直接放洋?而家香港既中学大学生俾人鬧到-文不值,又話香港既大学生都唔会俾大企業錄用……反正要跳出大陸,就跳遠d~

王家爸爸 發表於 19-10-28 11:40
上海幾間附中,其實好勁;不過上海比較香港大,上海四大要同 SPCC、DGS 比,咁其實上海既水平仍然有唔少差 ...

如果只睇上海的上外附中,和北京的人大附中,我覺得這兩間應該代表內地傳統學校最高水平,可能還是這兩間厲害一些畢竟都是萬裏挑一,可以每一個學生都是資優+績優。

不過考慮整體水平,教育系統的靈活性,同學的辛苦程度等等,還是香港中小學更加適合。
同一個清華學生家長傾過,父母都係清華教授,問是否值得轉去清華附中讀書。結論,還是留在香港讀好一些,北京中學生太辛苦。

b3410 發表於 19-10-28 14:40
如果只睇上海的上外附中,和北京的人大附中,我覺得這兩間應該代表內地傳統學校最高水平,可能還是這兩間 ...

睇過 毛坦廠中學星期二檔案,香港中學生活應該係天堂。

kirstyau 發表於 19-10-28 14:58
睇過 毛坦廠中學星期二檔案,香港中學生活應該係天堂。
毛坦廠唔使講,其他中學也辛苦過香港。通常12點左右瞓覺

b3410 發表於 19-10-28 14:40
如果只睇上海的上外附中,和北京的人大附中,我覺得這兩間應該代表內地傳統學校最高水平,可能還是這兩間 ...
是否需要係達官貴人之後或有权勢先入讀到?

Yanamami 發表於 19-10-28 17:02
是否需要係達官貴人之後或有权勢先入讀到?
唔係,權貴子女讀國際或者送來香港或外國讀國際學校
真才實學考到的。精英中的精英,父母多為專業人士,企業高管,大學教授等等,未必有錢有權,不過一定重視教育,基因優秀。特別是類似叫做實驗班的精英班,都係人中龍鳳。

b3410 發表於 19-10-28 17:15
唔係,權貴子女讀國際或者送來香港或外國讀國際學校
真才實學考到的。精英中的精英,父母多為專業人 ...
禁得啦!楼主真係可以直接跳过香港,出国升中。

b3410 發表於 19-10-28 16:33
毛坦廠唔使講,其他中學也辛苦過香港。通常12點左右瞓覺
其實衡水中學比毛坦廠更勁、更嚴。只係因為毛坦廠夠大,加上 New York Times 介紹過佢哋,所以多啲外國人知道。

衡水中學既一本上線率86.6%,毛坦廠只有66%,相差成20%有多;而衡水中學既二本上線率更達到99.3%,毛坦廠只有95.7%,即係讀得衡水中學,九成九有大學讀。

‹ 上一主題|下一主題