用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 求意見 小一面試班 - 樂萃 VS 小博士 評語 ...
樓主: afkw1431
go

[其他] 求意見 小一面試班 - 樂萃 VS 小博士 評語

fadgare 發表於 19-10-29 18:03
唔使理佢,我仔上成年故事班佢都唔肯收我仔去面試班。最後我仔也有心儀offers,邊個話超細b無學校收!不要 ...

佢舊年有勸退我,我癩死唔走 我仔最終唔係好似佢所講冇offer,仲要考到最心儀嗰間。但絕對唔係間嘢嘅功勞,因為我冇另外比錢上某幾間學校嘅專班面試班,臨面試前問佢拎往年嘅面試貼士,口就應承會比,但最終都冇比我,激死我。

回覆 KeekeeNg 的帖子

點解要賴死唔走?

jenny1919 發表於 19-10-29 21:15

點解要賴死唔走?

當時覺得佢會幫到我小朋友。

咁點解又話考到心儀學校唔係佢哋功勞呢

Luktaitai 發表於 19-10-29 18:06
回覆 fatfathung 的帖子

小博士會岩 喜歡聽老師comment的家長, 佢的確有每次完堂後debrief, 老師幾nice,  ...

請問下佢學術同教soft skill 嘅比例係幾多?

如果上咗佢,其實啲中文同數學夠唔夠考直私?

jenny1919 發表於 19-10-29 22:22

咁點解又話考到心儀學校唔係佢哋功勞呢

佢地好明顯係只係主力教讀名幼d小朋友,唔係名幼嘅感覺到佢地係冇咁落力。但當時好似中毒咁,覺得一定要上面試班先會有offer。

間嘢嘅賣點係有晒往年各直資,私小嘅面試內容,臨面試前會send 你將會考嗰間學校以往嘅面試內容比你參考同準備。會提你要注意d咩。

但考某d學校,如英華、男女拔、SPB嗰d學校,就要另外加錢上佢地嘅專班面試班,我冇比錢上,佢地冇教考嗰幾間學校嘅面試技巧,亦冇提供嗰幾間學校往年嘅面試內容。

回覆 lollylolly 的帖子

但聽到近期的面試,認字真係少咗。我覺得教SOFT SKILLS 重要啲。

jenny1919 發表於 19-10-30 13:22
回覆 lollylolly 的帖子

但聽到近期的面試,認字真係少咗。我覺得教SOFT SKILLS 重要啲。 ...

同意,我都覺得soft skills 重要啲,不過真係唔知邊度教得好。

自己教,但我又驚有啲位自己都睇漏咗

雖然我女上只上咗一堂,加埋interview嗰日嘅評估, 覺得老師評語好harsh, 但完全講中晒我女strengths & weaknesses, 課後會打電話俾我講邊啲方面同埋可以點樣改進(因為係嫲嫲湊去上面試班的)。例如教我上網用cartoon、animal兩個key words搵圖片訓練視覺記憶。建議好具體,我覺得好有幫助呀。老師講完當然係屋企都要做先得啦,例如要我地自己認字(的確係要求高,比起學校係深好多)。雖然只俾我地報住6堂先,話睇下跟唔跟到先繼續報讀落去,但無因為我地係超細B而唔收。而老師咁有耐心俾建議,我覺得又真係有幫助。所以都期待上完6堂睇下有咩收獲。

我小朋友唔係名幼係中細b,老師根本一開始已經負評,負評我係預咗(如果唔係點叫你俾錢讀),但個老師完全沒有建議可以點改善,小朋友係做到老師講嘅嘢,拎返嚟嘅工作紙也可以講一次自己完成。。我真心唔覺得呢間樂X係有料,正如上面家長所講,佢揀名幼學生,咁即使人地成功都係名幼功勞!再揾都會揾第二間主力教manner同soft skill

回覆樓主:

Del