用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 求意見 小一面試班 - 樂萃 VS 小博士 評語 ...
go

[其他] 求意見 小一面試班 - 樂萃 VS 小博士 評語 [複製鏈接]

本身剛剛開始返樂萃,效果有待觀察,朋友也有介紹小博士,說教得不錯,請問其他前輩有沒有這兩間小一面試班的評語可以分享?
   12    0    0    0

afkw1431 發表於 19-10-26 23:57
本身剛剛開始返樂萃,效果有待觀察,朋友也有介紹小博士,說教得不錯,請問其他前輩有沒有這兩間小一面試班 ...
樂萃is good.  跟得好貼

delete

三隻馬 發表於 19-10-28 14:12
回覆 mamath 的帖子

係會跟得貼,做既訓練都算幾全面。但可能我玻璃心又可能我小朋友太唔合佢地老師尖子既 ...
有時都會有同感. 我試過另一間, 老師是不會主動講小朋友的情況的, 所以視乎你喜歡有几貼啦.

其實去得面試, 作為家長都要預咗好多挫折感. 這是過程中必須面對的.

我個人認為, 只要不在小朋友面前講, 影響他們自信, 家長心裏承受還是可以的.

係會跟得貼,做既訓練都算幾全面。但可能我玻璃心又可能我小朋友太唔合佢地老師尖子既 ...

請問你跟邊位老師?

回覆樓主:

小博士有乜嘢好優點?

(剛才打了一大段,但press submit後消失咗,希望今次ok。)
我是樂萃用家。

樂萃是跟得足,不過小朋友和家長要受到佢嗰套、或者家長要對老師俾既comments唔好太上心或有啲comments聽咗就算,否則會幾痛苦。

唔知其他面試班是怎樣,我的經驗是,樂萃比較disregards以下因素:小朋友面試成功與否,小朋友和家長的心理質素也是非常重要的!

每星期聽完啲comments,發覺自己小朋友好多嘢唔掂,面試就即將來臨,家長冇壓力就假,家長沒因此而唔迫小朋友亦屬少見,因為很多家長只是新手、第一次與小朋友面對這挑戰(我假設幼稚園面試壓力會較少)。結果可能是小朋友怕了面試、家長又越緊張、vicious cycle。

小朋友能夠越戰越勇,不一定是操練得多、或按comments小朋友能夠修正到那幾類perfect models,而是小朋友能懷著輕輕鬆鬆的心情上面試場、家長又能輕鬆一點對小朋友真心欣賞。

我的經驗和觀察是,它喜歡教 "易教學生",我朋友個仔早一年升小,讀讀吓是被勸退的,因為老師指出小朋友的學術不夠(我不知朋友個仔的學術,他讀幾出名的券幼,幾乖仔的)。

不過,面試班不是沒有用,如俾我再揀過,我會揀一間溫和點,讓小朋友明白面試是怎樣的、試吓不同題型/模式、又讓家長知道怎樣幫小朋友,達到這幾個目的便可,不要讀太長時間(有時操得多,重重覆覆都係那些,小朋友或許會嫌戰);面試班是有用,但不要太神化,家長自己點都要跟,那看看是否有必要揀一間令自己容易有壓力的補習學校。

純粹個人經驗。

補充一句:它的面試班內容設計和跟進模式是ok的,只是要睇老師deliver的手法夾唔夾,教學手法其實關鍵學校的values和信念,沒有對錯既,只係夾唔夾到小朋友、家長buy in與否,正如韓劇天空城堡,都有一大條waiting list的隊等著被操練。
不過故事班就唔多ok,我和同學仔的媽咪都不滿意,讀咗兩期就quit咗。

回覆 icygirl2014 的帖子

非常有同感. 每次聽完佢地既評語, 發覺自己小朋友好多嘢唔掂, 但佢地其實比唔到咩建議我可以點做, 一味話佢呢樣唔得嗰樣唔得. 感覺好無助又好大壓力.

如果有從頭來過, 我會一早放棄呢間, 揾間温和D和比到多D支援既面試班, 咁樣對大人小朋友都好過D.

delete

icygirl2014 發表於 19-10-29 09:16
補充一句:它的面試班內容設計和跟進模式是ok的,只是要睇老師deliver的手法夾唔夾,教學手法其實關鍵學校 ...
請問你覺得故事班有 d 咩唔好? Thanks!

樂萃尼間會「揀學生」收,而且地點在十幾樓,要走火警都唔知點走,課室小,要坐五六個學生。 如此,可減低經營成本。

老師喜歡將小朋友最初表現評分先壓下去,因為這就可給小朋友造就最大「進步空間」。

係,我嗰時每次上完堂都要心理輔導。佢又話我小朋友太細,細B唔會有學校收,又話我小朋友呢個程度唔會有offer...

回覆樓主

我是小博士用家,我覺得老師們好有愛,每堂上完後都會同家長解釋課堂內容和一般小朋友要留意邊d... 即使覺得小朋友有不足,他們都用愛去鼓勵,給家長們方向點樣改善。上堂做的練習可以帶回家溫習,易跟易明。

我真心覺得唔錯。

回覆樓主

我小朋友都有上過小博士嘅故事班,1期10堂,講故事有進步,教佢面試講故事技巧,有條理有內容,唔駛下下講之後之後之後。。。

KeekeeNg 發表於 19-10-29 14:51
係,我嗰時每次上完堂都要心理輔導。佢又話我小朋友太細,細B唔會有學校收,又話我小朋友呢個程度唔會有of ...

唔使理佢,我仔上成年故事班佢都唔肯收我仔去面試班。最後我仔也有心儀offers,邊個話超細b無學校收!不要灰心,自己train小朋友多些!

回覆 fatfathung 的帖子

小博士會岩 喜歡聽老師comment的家長, 佢的確有每次完堂後debrief, 老師幾nice, 內容同其他我估差唔多, 但我覺得佢比較操學術為主

韋琦 發表於 19-10-29 18:05
請問是那位老師?

通常係 Miss Anna ,有一兩堂係 Miss Apple

‹ 上一主題|下一主題