用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 對住津校英文科有D無奈
樓主: qpalzm
go

對住津校英文科有D無奈   [複製鏈接]

小曳人 發表於 20-1-16 11:39
學校測考,本身就係想知佢教咗你嘅野,你識得幾多,部份更加係以佢教你嘅方法,你可唔可以解難 (唔係用佢無 ...

我識得個女仔,傳統女校讀,但佢高小英文水平已去到native 高中,學校英文作文用英國文學語法,會用未教過嘅tense,全部唔俾分當錯,原因係:學校無教過!

Xxxxxxxx

阿女小二定小一時試過,未教 past tense 但功課係故事形式,她全用 past tense 得0蛋。唔知點解俾佢聽為何0蛋。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

學校測考,本身就係想知佢教咗你嘅野,你識得幾多,部份更加係以佢教你嘅方法,你可唔可以解難 (唔係用佢無 ...

幸好我女兒學校較開明,我會告訴她作文時因爲時序需要而用過去式,老師也沒有多意見。
不過,我不時提醒她注意題目問什麼,不要自作聰明,考試技巧和識多少是兩碼子事。

倒想知若中作作到文言文呢會否有相同後果?

小曳人    發表於 20-1-17 09:38

Cheeselover 發表於 20-1-17 07:24
幸好我女兒學校較開明,我會告訴她作文時因爲時序需要而用過去式,老師也沒有多意見。
不過,我不時提醒她 ...

呢種事,在職成日見到,叫做「揣摩上意」。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題