用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 對住津校英文科有D無奈
樓主: qpalzm
go

對住津校英文科有D無奈  

sunnymama2 發表於 19-10-27 09:59
係唔係,如果睇戲,就in the   cinema, 如果約戲院等,可以用wait at cinema 嗎?

睇戲可以 at/in the cinema 都得。We are going to watch a movie at the cinema 或 in the cinema 都得,at the cinema 就會好似你睇地圖咁,當 cinema 係地圖上一點,類似車站咁。in the cinema 係注重佢係一間房, 就好似 in the bedroom, in the car。可以將 in 理解為 inside。at 可以理解為 inside or outside。

小朋友連簡單填 in on at 都要諗,要再理解同分辨呢啲就更難。所以跟書跟老師最穩陣。

大家不要月亮是外國圓,中文在官津校其實也好無奈

1998Ruby1998 發表於 19-10-27 11:38
睇戲可以 at/in the cinema 都得。We are going to watch a movie at the cinema 或 in the cinema 都得, ...

阿仔學緊in, at, on的preposition

老師教喺某一點/area, 就係at, 如果喺某一空間內,就係in,在某surface 上,就係on

如果我冇理解錯老師(亦可能我理解錯啦),點解可以stay "in" the seat, 而唔係“at the seat, 或“on the seat”?

我英文都係小學雞程度,唔識教

90% 的in on at 都不難理解,但從來都唔明點解工人姐姐會理直氣壯地說in the table

MrBeast 發表於 19-10-27 11:50
90% 的in on at 都不難理解,但從來都唔明點解工人姐姐會理直氣壯地說in the table ...

工人姐姐好容易教壞小朋友英文

親戚的工人姐姐成日叫佢小朋友“食蛋食蛋”    ,其實係叫佢 sit down

2jkidsfather    發表於 19-11-4 16:24

qpalzm 發表於 19-10-27 10:56
我唔係叫老師要咁讚佢,我會咁做唔代表老師要咁做。我意思係如果有時D計分唔好咁硬性好似串錯一個字扣幾多 ...

默書點唔計分唔好咁硬性,唔好串錯一個字扣幾分?家長唔好咁介意分數,就可以專注重要的嘢。

[size={"x":65,"y":23,"w":239,"h":14,"abs_x":466,"abs_y":509}][size={"x":65,"y":23,"w":222,"h":14,"abs_x":466,"abs_y":509}]1998Ruby1998 發表於 19-10-27 08:00

see a movie 係真係要“行”去個戲院,watch a movie ...

我仔同你講既一模一樣,應該老師都係咁教,上堂專心聽書好重要。

回覆樓主:

問題係考試用BE但日常接觸AE多

回覆樓主:

唔關津唔津校事,in the seat 係强調"seated" not "standing", 其實好少情況會用on the seat, 除非你想強調係坐喺椅上不是坐在其他物件上。而watching movies係最常用,指已經坐低去睇(watch), 唔係行去睇。

回覆 MrBeast 的帖子

因為工人姐姐理解 table 係一個四方形,將任何野擺入去呢個框框入面,佢都理解為 in。

sunnymama2 發表於 19-10-27 11:43

老師教喺某一點/area, 就係at, 如果喺某一空間內,就係in,在某surface  ...

因為個 preposition 唔係跟 seat,係跟 stay。Stay in 係留係一個範圍入面 (stay in your place),更帶有休息/坐低/not your turn 嘅感覺。stay on 係繼續係一樣野上面 (stay on your job)。stay at 同 in 就同上面 cinema 道理一樣 stay in a hotel and stay at a hotel。

英文有 stay in your seat/place/lane。

stay on your seat,感覺就好似你企係張凳上。stay at your seat 聽落怪怪,唔係地圖上一點。

qpalzm 發表於 19-10-27 10:56
我唔係叫老師要咁讚佢,我會咁做唔代表老師要咁做。我意思係如果有時D計分唔好咁硬性好似串錯一個字扣幾多 ...

其實你咁樣去搵嚟拗,係幫唔到個小朋友,只會令佢唔投入,你對學校不滿,亦好易令細路唔想去努力。

我遇到這些問題時都會叫阿女讀一次,問她用哪一字讀出來較順,便用那個,幸好學校(教會津校)的英文老師沒有出這些灰色問題。其實英文是開放式語言(不如拉丁語系般很多嚴格規定),很多用法是約定成俗,遇上以上問題,我不介意少幾分,但我會告訴她see是好casual, watch是專心看,所以有watch out, 沒有see out...逗她開心學習,肯定比埋怨老師水準好。至於preposition...又係習慣,等她自己feel....

b3410    發表於 19-10-28 21:50

Cheeselover 發表於 19-10-27 22:31
我遇到這些問題時都會叫阿女讀一次,問她用哪一字讀出來較順,便用那個,幸好學校(教會津校)的英文老師沒有 ...
我自己覺得,佢知道係個speaker角度唔同perception有唔同用詞,重要過佢用啱個字。即使可能有混亂,都係有思考過而造成,某程度係有益的。
反而屋企教一套,功課考試又另一套,呢個混亂我就唔係好識處埋。

qpalzm 發表於 19-10-28 19:21
我自己覺得,佢知道係個speaker角度唔同perception有唔同用詞,重要過佢用啱個字。即使可能有混亂,都係有 ...

如果跟老師有矛盾,我盡量叫她跟老師,而且又有課本根據,若不是大是大非,與老師連成一線,免不少煩惱,時間寶貴呵!英文好活潑又包容,一點點不同不會帶來災難。

qpalzm 發表於 19-10-28 19:21
我自己覺得,佢知道係個speaker角度唔同perception有唔同用詞,重要過佢用啱個字。即使可能有混亂,都係有 ...

避免混亂可考慮跟課本
出版社都要跟EDB指引改課文用字

sunnymama2 發表於 19-10-27 11:43

老師教喺某一點/area, 就係at, 如果喺某一空間內,就係in,在某surface  ...

我都唔識教.

細路睇多D 書, 加上有混淆要佢自己去睇USAGE 書!

retriever 發表於 19-10-31 10:43
我都唔識教.

細路睇多D 書, 加上有混淆要佢自己去睇USAGE 書!

贊成!無論中英文,我都叫我仔自己睇usage 書,好過我睇完去教佢。

1998Ruby1998 發表於 19-10-27 09:39
回覆 qpalzm 的帖子

https://www.youtube.com/watch?v=MpDuwwBqgCs

我覺得唔係分數問題,係講太多太細個小朋友唔係native會掌握得唔好。其實同中文一樣,細個時學標準語法,但其實中文可以調到阿媽唔認得,不過要夠根底至好搞

little_yolky 發表於 19-10-31 19:01
我覺得唔係分數問題,係講太多太細個小朋友唔係native會掌握得唔好。其實同中文一樣,細個時學標準語法, ...

我覺得明嘅,大個就會自己明,唔洗急於宜家講。講完十個有八個都唔明,剩低兩個,過多兩三日都唔記得左。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊