用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 一週後大測温習策略中二
樓主: Rich5
go

一週後大測温習策略中二 [複製鏈接]

回覆 YolandaTam 的帖子

Land use 阿女話緊記Sham Shu Po 已答到好多題

IloveJJ 發表於 19-10-28 14:44
即是也不用背  謝謝,我仲叫佢乜都背咗先添
唔駛咁緊張,S1咋

IloveJJ 發表於 19-10-28 16:59
我仔都有點緊張,話好多野讀,讀唔晒,又話History, Geog, I. S. 用英文好難,我叫咗佢唔駛諗住好似中史 ...

所以一大早用合格做target,你話阿大幾輕鬆佢依家科科above mean所以無乜壓力呀

回覆 IloveJJ 的帖子

Map reading係另一本geog,主要係教點分direction,點睇地圖,座標,計scale依d,另外land use 係text book既第一課,第二課係天氣

IloveJJ 發表於 19-10-28 16:58
我唔見有教map reading, land use係中一內容嗎?其實我唔知教咗乜?我以為要背內容添
...

靠吹水呢句係我女話嘅,我係地理白痴,當年去 DEA expedition 行山都係靠好姊妹睇地圖,我負責担担抬抬。
landuse 嗰部份,阿女話不外乎問點解某啲區(例如妹妹頭位千金講嘅深水埗)會不同土地用途炒埋一碟(另一啲熱門問嘅係土瓜灣、觀塘、荃灣等),商住兩用樓有咩弊病、舊區有何問題等等。阿女話去得呢啲區多,留意吓周圍,呢啲基本上係常識,用嘅英文亦唔難喎。

‹ 上一主題|下一主題