用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 東區中四打算轉校,難度高嗎?
go

東區中四打算轉校,難度高嗎?

請教一下高人,小女現中三,band 2 學校全級頭3,算是資優生。因私人原因,包括原校選科機基制沒有彈性,打算轉校,不知考band 1機會大不?心儀聖mark, 張記等。不知那些學校會收插班生?中西區灣仔也可。謝謝!

直接打电話去心儀中学问仲好,順便问哩手續同時間表。

2jkidsfather    發表於 19-10-28 11:43

honey_2b5b 發表於 19-10-26 17:03
請教一下高人,小女現中三,band 2 學校全級頭3,算是資優生。因私人原因,包括原校選科機基制沒有彈性, ...
https://www.stmarks.edu.hk/sms2/index.php/admissions/f-2-f-4-admissions.html

honey_2b5b 發表於 19-10-26 17:03
請教一下高人,小女現中三,band 2 學校全級頭3,算是資優生。因私人原因,包括原校選科機基制沒有彈性, ...

想也不用想,難極了,我兒子band1A 轉完去了Band 3頭。很多不收算了!

Band1級頭十轉另一間band1都難,何況只是band 2

回覆 honey_2b5b 的帖子

唔好太大期望,我仔band 1全級考10幾轉去band3都無回音

mtplee 發表於 20-6-3 07:31

唔好太大期望,我仔band 1全級考10幾轉去band3都無回音
點解band 1 考前列要轉去band 3 ?

mtplee 發表於 20-6-3 07:31

可能學校預計收咗你仔,你地好快都再轉返B1、B2校,所以無回音。

回覆 b3410 的帖子

唔鍾意做功課,晚晚拖無可拖先開始做,日日做通宵然後返學,咁不如搵間功課少嘅嚟讀算啦

mtplee 發表於 20-6-4 13:38
回覆 b3410 的帖子

唔鍾意做功課,晚晚拖無可拖先開始做,日日做通宵然後返學,咁不如搵間功課少嘅嚟讀算 ...

其實你囝係咪資優?所以覺得學嘅嘢冇挑戰性?

回覆 gigilovesnoopy 的帖子

佢應該係嘅,不過佢自己話唔係,唔做評估,佢考試唔使溫書嘅,最勁試過英文級4,數學級2,佢日日唔夠瞓,上堂釣魚都聽唔到書,中一開始就成日拗點解要做功課,又話自己識做功課嚟做乜,我叫佢返學校同老師拗,我唔介意因為同老師拗而記大過,佢又唔敢同老師拗,佢話讀咩學校,中文定英文教學都無所謂,佢都入到大學,見佢為咗做功課成日唔夠瞓,咪應承佢轉校,不過都無回音,又繼續留在原有學校。

mtplee 發表於 20-6-5 08:10

佢應該係嘅,不過佢自己話唔係,唔做評估,佢考試唔使溫書嘅,最勁試過英文級 ...

如果屋企經濟能力許可,不如俾佢讀gifted course.

問過佢,佢唔想讀,佢迫唔到架,數學公開比賽成績好,我同佢講補數學推佢更上,佢話唔補,要佢補習嘅話,補邊科邊科就同我hea考,由小學三年級開始,年年班主任都同我講可以谷吓佢D中文,等佢勁D,叫我多D去參加公開作文比賽,基本上佢間小學都好畀機會佢,不過佢係唔谷得嘅,你谷佢,佢就hea,唔谷佢,佢就比你睇佢有水準嘅,佢鍾意作詩,又鍾意古文,連中學老師都問我點解佢咁鍾意文言文,佢由小六開始就幫一D網上歌手作詞,我唔係怪獸家長,佢唔想突出,鍾意平凡,我就由得佢啦,連我屋企人都覺得我傻,無阿媽肯畀個仔band1轉band3,不過我想轉果間無回音就算,唔係間間band3我都接受架。

mtplee 發表於 20-6-5 16:43

問過佢,佢唔想讀,佢迫唔到架,數學公開比賽成績好,我同佢講補數學推佢更上 ...

咁佢會唔會想轉國際學校,IB curriculum。我知有一間俾全額,應該全包學費同校外學習費用,俾成功申請嘅申請人。E.g. Applicant申請Year 11,包所有費用到佢Y13畢業。

因為唔知你囝仔讀Form幾,如果佢有興趣,我可以PM你學校名。

我個仔現在讀中三,謝謝你,不用轉校了,佢自己已有一個目標,佢應該會係呢間學校捱埋落去,中四選科我畀佢揀佢想讀嘅科目,佢話大學要讀哲學,所以唔使為讀大學嘅神科而揀大路嘅科目嚟讀,佢讀埋D無用又冷門嘅科目,佢自己揀嘅,希望中四開始佢會開竅啦。