用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教各位前輩教養男孩既心得
go

請教各位前輩教養男孩既心得 [複製鏈接]

大女今年考小一,深深感受到競爭激烈。細仔而家讀PN,仲有暫時未有太多時間硏究如何教仔。
完咗家姐考小一,好想早啲同細仔準備。請問仔要如何培養?例如玩邊類玩具,睇咩書啱男仔?
   1    0    0    0

識好多都係大女容易然後細仔艱難。其中一個叩區內龍頭成功,仲非常近屋企。
又冇話邊類玩具同圖書適合嘅。但你經歷左大女,應該知道幼稚園課程,同埋考小會出現嘅問題、回合。

最重要一定要培養閱讀中英文書,訓練自信有禮,表達能力足夠(好多仔仔學術唔差,但粵普英表達/口述能力差啲)。女女幼稚園課程,你可能要自己同仔仔教快一兩個月。K3 上學期嘅時候,理想係可以應付到小一上學期課程。咁就確保就算到時候 touch wood 考直私唔得,叩門考學術都有把握。

swnatalie 發表於 19-10-26 16:24
大女今年考小一,深深感受到競爭激烈。細仔而家讀PN,仲有暫時未有太多時間硏究如何教仔。
完咗家姐考小一, ...
抽獎或叩入心儀的官津男女校,使弟弟不用經驗痛苦
‹ 上一主題|下一主題