用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 2019 成為IB 學校
go

2019 成為IB 學校

https://ibo.org

地利亞修女紀念學校(吉利徑) IBDP
漢鼎書院 IBDP
NAIS IBDP
已知在申請中CAIS IBDP (預計2021),保良局建造商會 IB PYP, 香港墨爾文 IB MYP PYP DP

回覆樓主:

non jupas 競爭真的越來越大

個人覺得ib 對新校而言相對容易D得到家長認同(似ISO認證)雖然學校錢花多D...外國亦多接受...如英國係想改良現有學制...加拿大ib亦受歡迎...但如想留港入大學...現在社會氣氛留給non jupas位 ..相信只會越來越小..

v369234 發表於 19-10-26 12:11
個人覺得ib 對新校而言相對容易D得到家長認同(似ISO認證)雖然學校錢花多D...外國亦多接受...如英國係想改良 ...
仲留港讀?走都走唔切啦

v369234 發表於 19-10-26 12:11
個人覺得ib 對新校而言相對容易D得到家長認同(似ISO認證)雖然學校錢花多D...外國亦多接受...如英國係想改良 ...

教授朋友話大學金主停咗捐款,國際生內地生招生情況差到明年校內預有大面積裁員。non jupas外地招生難,或「有利於」本地IS生?問題係香港嘅大學仲適合讀書嗎⋯⋯

b3410    發表於 19-10-26 19:17

hitommycc 發表於 19-10-26 15:24
教授朋友話大學金主停咗捐款,國際生內地生招生情況差到明年校內預有大面積裁員。non jupas外地招生難,或 ...
"non jupas外地招生難,或「有利於」本地IS生?"

Different quota for non-jupas local students and non-jupas non-local students, so no impact on local students

poonseelai 發表於 19-10-26 15:40
"non jupas外地招生難,或「有利於」本地IS生?"

Different quota for non-jupas local students and non- ...

唔知non local quota收生唔足點算,cut quota or 降低標準

hitommycc 發表於 19-10-26 17:17
唔知non local quota收生唔足點算,cut quota or 降低標準

少咗內地生可以收多D其他國家地區學生,真正國際化

poonseelai 發表於 19-10-26 19:36
少咗內地生可以收多D其他國家地區學生,真正國際化

宜家個社會狀況仲會有國際生願意來港?國際玩笑。

我識個韓國仔都唔知幾後悔入港大讀書,校園似靈堂,佢話早晚抑鬱。

回覆 poonseelai 的帖子

你呢個想法實在太樂觀

yaijing 發表於 19-10-26 23:20
點樣似靈堂?無心機讀?

成個校園貼成個靈堂咁。佢话初時大家覺得新鮮,大字報貼下下都無所謂,後來運動變味,愈來愈暴力,校內亦無處不在連common room都唔放過。讀書已經好辛苦,見校園滿目瘡痍,搞運動搞成精神病,日日心情爆差。

b3410    發表於 19-10-27 08:35

hitommycc 發表於 19-10-26 15:24
教授朋友話大學金主停咗捐款,國際生內地生招生情況差到明年校內預有大面積裁員。non jupas外地招生難,或 ...
仲有肯定會有好多教授走人唔撈,對住班似 ISIS 嘅學生,教都冇意思。

呢個帖講IB school認證,大家無端端講政治、批評學生係咪不太貼題呢?

AMoMofTwo    發表於 19-12-17 23:12
hippoo    發表於 19-12-11 19:55
hippoo    發表於 19-12-11 19:55

jellomama 發表於 19-10-26 23:53
仲有肯定會有好多教授走人唔撈,對住班似 ISIS 嘅學生,教都冇意思。

另一外籍朋友在科大任教,都話如不是他已經拿到tenure,都想一走了之。而科大已經係三大中最正常嘅一間——沒有被貼成靈堂,Starbucks亦都倖存未被打砸。

Radiomama 發表於 19-10-27 00:05
呢個帖講IB school認證,大家無端端講政治、批評學生係咪不太貼題呢?

My fault.  Let’s stop right here.

ph_acc 發表於 19-10-26 13:45
仲留港讀?走都走唔切啦

yaijing 發表於 19-10-26 23:20
點樣似靈堂?無心機讀?
帶小朋友去某間大學上堂,一出電梯見到類似靈堂裝飾。小朋友以為Halloween 裝飾添,我都奇怪點解咁。之後先明白。

原來係廣告