用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 只得四年學費預算,讀中學好還是留翻讀大學 ...
樓主: koalay
go

只得四年學費預算,讀中學好還是留翻讀大學  

TTEE1819 發表於 19-11-3 17:05
這幾個月,香港的情況真的令家長諗左多要孩子出國的可行性。上星期又有一朋友向我們打聽到英國升學的資料 ...

另外,就算你決定孩子考DSE先諗方向,最好明年中六時,經UCAS報左5間英國大學先,有conditional offer在手再詳細考慮。我幾個朋友的仔,就係做好哂所有功夫,經UCAS報大學,現在順利在英讀Year 1。Preparation 好重要。

ChapmanMa 發表於 19-11-3 16:47
謝謝你,今天去了升學展,有見一些教育機構或中介之類,不知有否聽過創智教育國際及HKIES 海外國際教育, ...

不好意思,兩間機構都未接觸過,無意見可提供。

如選(1)或(2),建議須盡快找agent商議,因今年考慮留學的會比往年有倍數的升幅,熱門選擇亦會快滿額。大agent多數排期滿滿,細agent則要小心服務質素,自己盡量跟貼一啲。

TTEE1819 發表於 19-11-3 17:12

另外,就算你決定孩子考DSE先諗方向,最好明年中六時,經U ...

對,我也打算會先報大學。那麼,應該是現在已經可以考,再保留學位一年定中六時才考?到中六時才考又要應付 DSE, 怕兩面都做得不好。吾好意思,暫時手上資料未必太多,未能掌握到一些程序和規則。

回覆 koalay 的帖子

樓主,你好!
可憐天下父母心,自己也有一個女兒,十分理解你的心情。

估計你的孩子還在初中階段,無論在哪裏,成績也有可能是躍進或倒退,出國念中學不等同必然成績優異的,在未有具體成果前把錢投進去,孩子和父母的壓力很大,有人說孩子的青春期就是一埸戰爭,處理不當便是災難了,因此他們的日子也是非常不容易吧!

總的來說,我是比較傾向的把孩子留在身旁,如高中成績好,便留港念心儀大學,若成
績稍遜,亦可申請英國不少知名大學或其他,如考試遇上滑鐵盧,便先念一年大學foundation,翌年再順利成章入大學,這樣支出也不過是4年。孩子過了十八歳,出㚈念書是人生體驗,年紀太細,送她出去她也被人照顧下的茫然而已。

關於大學每年的支出,的確是因人而異,一般第一年大學會提供宿舍,費用比在㚈租金便宜。小女在倫敦,第一年申請了全校最便宜的三人房宿舍,包晚餐,年費約GBP3700, 平日上下課是走路,校外中午有慈善團體派免費素食午餐,學生,職工,路人,歡迎領取,聖誕,復活節,暑假,宿舍關閉,因此要買三套機票來回香港,轉機機票便宜很多,在英國五年,唯一乘搭直航是因為攀石跌斷手。在倫敦住宿費用比較高,其他開支不需大,生活也照樣多姿多采。

按樓主的預算,只要英鎊不狅升,學費和生活費費是足夠了。

Ps:只要孩子長進,就是值了。

ChapmanMa 發表於 19-11-3 15:41
想請教:
小兒中五,估計 DSE 成績大約 best 5 20 - 25分。我想佢在英國讀大學, 應如何選擇:
1. 讀完中五 ...

我個仔都係中五,計劃 3

回覆樓主:

以而家情況,我會比佢讀中學,到時有錢就讀埋大學,細個去可以融入當地生活多點,當比小朋友去見識

SmileSmileSmile 發表於 19-11-7 15:32
以而家情況,我會比佢讀中學,到時有錢就讀埋大學,細個去可以融入當地生活多點,當比小朋友去見識
...
我都係咁諗,  我都係得 3年左右既私己, 但都選擇了送佢出國讀中學.  而家佢一路讀, 我一路儲, 首要是希望可以供到佢完成中學先啦, 至於大學, 到時先再算了.

過客 發表於 19-11-7 16:34
我都係咁諗,  我都係得 3年左右既私己, 但都選擇了送佢出國讀中學.  而家佢一路讀, 我一路儲, 首要是希望可 ...

十分好的決定 !
中學留學,認真去讀,成績會突飛猛進!
英語和普通話,都會口若懸河,因為有語境 !

和一般香港中學比較,出國留學,競爭力是提升了 !

所以係限米煮限飯情況下,幾大都中學就要出國 !

過客 發表於 19-11-7 16:34
我都係咁諗,  我都係得 3年左右既私己, 但都選擇了送佢出國讀中學.  而家佢一路讀, 我一路儲, 首要是希望可以供到佢完成中學先啦, 至於大學, 到時先再算了.

原來, 自己 not alone!!! 有網友同我同行、同感受、同想法
依家頭痕緊簽證嘅財力證明, 如果籌唔夠就麻鬼煩, 唔洗去了, 到時真係留港擁抱大灣區

唔通, 真係要去愛爾蘭或星加坡? 呢兩個國家學生簽證係當地國家做, 只需要交咗學費及住宿費就得, 中學留學唔洗財力證明 (大學未知)!

小時了了 發表於 19-11-7 16:47
原來, 自己 not alone!!! 有網友同我同行、同感受、同想法
依家頭痕緊簽證嘅財力證明, 如果籌唔 ...

我小朋友做簽證時無要求過出示財力證明,之前係EK見過有帖講過好似大陸人先要出示

TTEE1819 發表於 19-10-26 16:21
在英讀中學,付學費和宿費外,仲有監護人費,每年幾套機票,加上活動費,分分鐘又要比English enrichment的 ...

請問你朋友小朋友大學在哪裏?學費和生活費相對不是太貴

mikeka 發表於 19-11-12 20:14
請問你朋友小朋友大學在哪裏?學費和生活費相對不是太貴

朋友的孩子在英國東南部讀大學。

謝謝回覆

回覆 annie40 的帖子

報考外國大學,在本地要考哪些英文試?幾時考最好?

annie40 發表於 19-11-3 20:13
回覆 koalay 的帖子

樓主,你好!

請問你女請邊間 / 區學校??

有免費午膳真好

回覆 232 的帖子

在倫敦慈善派飯有幾個點,近金融區,UCL, LSE, Kings 附近都有,記得有個固定點在LSE門口

回覆 shkln 的帖子

去美國一般要考SAT或ACT, 如果不是IS學生讀英文科第一語言,應該要考TOEFL, 去英國要考IELTS,除非英語是母話。
中六太忙,可以考慮中五近暑假考,祝好運

前幾天分享了另一出路給同事。

純屬以荷包有限,母愛無限,的個人意見,無政治取向,不喜請包容。

另一出路是回國內讀高中,初中三年,經公開考試,學生按成績分配入各種一缐,二線,三線高中,高中也是三年,學費全免,國內很多高中都有宿舍供學生入住,收費低廉,外地生和本地生亦可申請,高中課程緊張,不少本地生為爭取時間學習,也會主動住校。孩子除了學習,生活上的人脈和見識的得著也是很寶貴的。

讀完高中,天空海闊任鳥飛!

當然國內的高考就是攞你命,但人讀你又讀,應該扛得住,讀得到又讀得好的孩子,一定有過人之處。讀得唔算好都會有得著,就是見識下其他勤奮學生哥也好,知道甚麼是捱世界。

annie40 發表於 19-11-30 00:19
前幾天分享了另一出路給同事。

純屬以荷包有限,母愛無限,的個人意見,無政治取向,不喜請包容。

純意見交流, 無政治成份,返大陸讀高中:不了。.

內地莘莘學子為咗求學嗰份克苦, 嗰份努力幾咁厲害, 佢哋係"煉獄"式訓練

據影片顯示, 呢幾年內地考高考高三人數超過940萬人, 假設只係如果10% 係成績強都有~94萬高考生, 2018年香港DSE 考生只係~5萬考生

星期二檔案 超級高考工廠 (上) 煉獄: https://vimeo.com/200554126

【中國進行式】天下第一! 衡水中學晨操堪比「閱兵」 :https://www.youtube.com/watch?v=y7rkS-PjJZs

高考 第一集 毛坦厂的日与夜 (紀錄片)(上): https://www.youtube.com/watch?v=WAmtH91S2GQ

高考 第二集 毛坦厂的日与夜 (紀錄片)(下): https://www.youtube.com/watch?v=V6GuAZKoNQc

小時了了 發表於 19-11-30 07:25
純意見交流, 無政治成份,返大陸讀高中:不了。.

內地莘莘學子為咗求學嗰份克苦, 嗰份努力幾咁厲害, 佢 ...

絕對同意,唔太明白返國內讀國立高中有乜可得著,如果覺得香港係填鴨式教育,國內就係十倍嘅填鴨式,冇思想批判訓練,同學間互相惡性競爭,英文程度絕對比香港低。如果不滿意香港嘅教育,咁到底為乜理由反而返國內讀?只為平?香港讀唔係仲平?我國內同事千方百計想囝囡出外讀書,一方面為壓力太大,同學間不良競爭風氣不好,一方面想英文有進步同有國際視野,香港人反而回國讀?如果返去讀國際學校就另計,國立高中,不了。