用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 邊度搵便宜NGO小組?
go

邊度搵便宜NGO小組?

阿仔今年K3,E位訓練一個月3次,每次1個鐘綜合治療 + 1個鐘言語治療 / 職業治療。但係各方面都係麻麻地,特別係言語仲係好差,成日唔肯講野。
言語而家只可以講到:我想食糖,我肚餓食飯,換衫返學,我要去公園玩…等。
理解能力都弱弱地,指令要提示先做到。
自理就唔錯,識穿脫衣服放污衣袋,自己穿脫鞋放好,識自己上廁所洗手,自己執玩具,自己食飯。
認字唔係好得,而家只認到一,人,十,木,土,口,水,火,日,月依D簡單字,寫字由今個暑假開始先肯捉手寫,而家寫簡單中文都還可以,不過間距感麻麻,學校功課唔係好做到,唔識畫畫,英文字母大小階都認到講到,就咁講一個英文字母叫佢寫都寫到出黎,數數字可以數到30,不過用英文講。

咁我個仔係咪好差呀?應該要點做先可以幫到佢呀?

回覆 wy.yau 的帖子

如果可以,多做少少訓練會較理想
你住在那一區?

小熊野 發表於 19-10-26 10:01
回覆 wy.yau 的帖子

如果可以,多做少少訓練會較理想

油尖旺區,有推介嗎?

K2都應該開始寫字, 如果K3先寫到少少, 咁可能要repeat K3 ready好d先上小一訓練除左E位要自費參加再加強

Vividada4472 發表於 19-10-29 16:27
K2都應該開始寫字, 如果K3先寫到少少, 咁可能要repeat K3 ready好d先上小一訓練除左E位要自費參加再加強
...

阿仔而家跟寫好左好多喇,我將隻字放大寫係張紙度,佢都跟到寫落簿度,咁升小一可以嗎?

海富協康

wy.yau 發表於 19-10-29 19:17
阿仔而家跟寫好左好多喇,我將隻字放大寫係張紙度,佢都跟到寫落簿度,咁升小一可以嗎?
...

小一要默書、作文、重組句子、閱讀理解、填充……
除抄寫外,認字或理解如何

crystal媽咪 發表於 19-10-31 23:00
小一要默書、作文、重組句子、閱讀理解、填充……
除抄寫外,認字或理解如何
...

可以叫做差