用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教中文閱讀理解問題
樓主: kiukiu1016
go

請教中文閱讀理解問題

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-10-30 12:13
認真架!想做好耐,試過就咁叫佢讀嗰啲書,不過無持久執行囉!都中學囉!要認真攪好啲中文啦!
詩短啲又押 ...
唔係字嘅深淺問題,係明唔明首詩嘅含義。。。不過呢度都有高人話細路讀經典唔駛明,最緊要背

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-10-30 12:48
朗什麼書,要看年齡和目標,eg, ,小學作文好似沙翁作品咁你估高定低分  ...
0分重作,古文用詞不當,grammar又唔啱

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-10-30 13:09
我仔唔得架!佢逢係唔明既野死都唔肯記,會發顛嗰隻!
咁短篇係咪全部係偵探類,有無其他?因為佢會驚。
...
認真答你,等大個啲先好睇。我以前有本兒童詩集就啱細路睇,不過唔知sip咗響邊

bobbob 發表於 19-10-30 13:07
唔係字嘅深淺問題,係明唔明首詩嘅含義。。。不過呢度都有高人話細路讀經典唔駛明,最緊要背 ...
又唔可以話完全吹牛,不過是否是最有效的方法我就有保留。
language 嘅嘢有時係講感覺,但聽、聲調、互動也是重要的一部份

bobbob 發表於 19-10-30 13:10
認真答你,等大個啲先好睇。我以前有本兒童詩集就啱細路睇,不過唔知sip咗響邊 ...
我只是摸住石頭過河,summer 借了些兒童詩集+cd,之後就叫朗讀一下,佢至全部用同一聲調,訓唔著叫佢讀詩就啱哂
不過佢又記得江雪,有時候又估佢唔到

認真架!想做好耐,試過就咁叫佢讀嗰啲書,不過無持久執行囉!都中學囉!要認真攪好啲中文啦!
詩短啲又押 ...

都中學, 如果佢唔認同又冇興趣真係好難叫得郁, 除非家長一齊讀薰陶下佢, 形造氣氛。

MrBeast 發表於 19-10-30 16:17
我只是摸住石頭過河,summer 借了些兒童詩集+cd,之後就叫朗讀一下,佢至全部用同一聲調,訓唔著叫佢讀詩就 ...

我女又好鍾意唸詩, 詩唔使長, 用字越簡單越好、言簡意精, 意義深遠。例如William Blake, 小朋友都睇得明d字, 細味多幾次會有畫面感。

小時候, 我呀媽一邊洗衫(那些年沒有洗衣機, 用洗衫板手洗, 所以洗好耐), 一邊跟我口述基度山恩仇記、塊肉餘生記、仲有佢最愛Jane Eyre...其實以前18世紀d大文豪發表新著作, 都係o係大廣場read aloud讀書, 然後買家買番屋企, 一班細路圍住火爐聽家長講故事。我現在同呀女共讀, 其實重點係分享, 希望佢領略讀書趣味, 然後愛上做一個說書人也不錯。

受娘親影響, 我特別喜歡劇情悲壯o既故事, 初中時喜歡read aloud Charles Dickens (e.g. Oliver Twist)去練speaking/ 獨誦。如果想練fluency/ speed, 我就read aloud newspapers (中文就朗讀"讀者文摘")。

其實揀番自己有興趣o既文章朗讀就可以了。你喜歡一篇文章, 你讀出來都特別有感覺有味道。

回覆樓主:

另外,之前提過,我會搵d world best speeches/ greatest speeches excerpts同呀女共讀,speeches容易讀因為係簡單易明短句又口語,但每篇都係精品又有意義,家長可順便介紹埋偉人背景和成就再討論下。以上親子共讀交流完全免費,好過去補習。

Elenalan 發表於 19-10-30 16:43
小時候, 我呀媽一邊洗衫(那些年沒有洗衣機, 用洗衫板手洗, 所以洗好耐), 一邊跟我口述基度山恩仇記、塊肉餘 ...

眾所週知我是movie dad. saving mr banks 中得到啟發家長伴讀其實不是什麼大問題。
dickens a xmas carol is our favorite (usborne young reader ver)

MrBeast 發表於 19-10-30 17:22
眾所週知我是movie dad. saving mr banks 中得到啟發家長伴讀其實不是什麼大問題。
dickens a xmas carol  ...

Usborne Young Reading Series真係好正,值得不停翻睇。
我女仲細,未能陪我睇戲 (以前我也是電影節常客,影痴pass一日睇幾套戲)。現在要同老公分開去戲院睇戲,因為另一個要負責湊細路。
暫時只可以同呀女睇周星馳,仲有大陸d綜藝音樂節目。

IloveJJ 發表於 19-10-30 17:37
咁佢自己今次考完UT都話想睇多啲英文書提升,其實補習佢都想,佢無唔認同,只係睇中文書興趣濃過英文啫!
...

咁你個仔特別生性聽話,升到中學都仲肯聽呀媽講睇咩書,呢d case好少見。

我地睇書純興趣,有時我覺得好正嘅落足嘴頭去sell呀女睇都未必肯so我,佢有自己一套。

Elenalan 發表於 19-10-30 17:37
Usborne Young Reading Series真係好正,值得不停翻睇。
我女仲細,未能陪我睇戲 (以前我也是電影節常客, ...
星爺逃學威龍和功夫遲多一兩年看,舊少少的moana n coco 老少咸宜,未看的話可試試

bobbob 發表於 19-10-30 13:07
唔係字嘅深淺問題,係明唔明首詩嘅含義。。。不過呢度都有高人話細路讀經典唔駛明,最緊要背 ...

我會挑些淺白流暢的詩詞,朗讀出來又動聽,例如杜牧的《山行》,李煜的《虞美人》或張繼的《楓橋夜泊》,我又不會要女兒背,閒時在她身邊唸下,重要是感覺,讓她感覺什麼是好中文。

詩短啲又押 ...

對中學男生,朗讀英文詩詞,的確有點怪怪,而且也獨立自主,不一定受。未知令郞性格,如果血氣正盛,建議他朗讀Lincoln的《Gettysburg Address》或King的《I have a dream 》,反之,我介紹他看電影《Shakespeare in love》或drama版的《Les Miserables》,先讓他領略一下,為何説話可以打動人心。