用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教中文閱讀理解問題
樓主: kiukiu1016
go

請教中文閱讀理解問題

kiukiu1016 發表於 19-10-28 16:47
係,我怕教錯佢,佢無補中文,學校可以一天一課,讀都未試讀,就開第二課
英文、常識也是,所以靠家長自己 ...
cut eca la, 同小朋友講成績提升後就可上番,游泳自己去池度操塘就得

kiukiu1016 發表於 19-10-25 12:07
已小三,做學校中文網上練習做無問題,自己買的課外練習,話唔識做,我覺得可能多字,唔願睇,可以有咩解決 ...

如果你小朋友應付到學校的網上閱書理解練習,為什麼要做額外的練習?
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 19-10-28 18:16
如果你小朋友應付到學校的網上閱書理解練習,為什麼要做額外的練習?

因為學校的網上練習好短,但考試時,要做兩篇閱讀理解,想佢可以做快d,所以先買練習

請問大家。中文、英文大家點同小朋友溫習?我小朋友串字、默書都可以,但記憶唔會好耐,默完書就可以唔記得,就快測驗(20多天)我依家應該串好晒英文同默晒中文詞語先,才做練習?我之前兩樣同時做的,但成績唔好,岩岩合格

回覆樓主:

以前分享過,我幫小朋友改善閱讀理解能力 (不是我孩子,係中文長期唔合格嘅補習學生),我會揀d短文300字內,要佢每日朗讀。快則3個月,慢則半年至大半年,閱讀理解分數都有顯著提升。

Elenalan 發表於 19-10-29 08:44
以前分享過,我幫小朋友改善閱讀理解能力 (不是我孩子,係中文長期唔合格嘅補習學生),我會揀d短文300字內 ...

請問只朗讀,還要做埋閱讀理解嗎?

kiukiu1016 發表於 19-10-29 08:50
請問只朗讀,還要做埋閱讀理解嗎?

只朗讀,沒有額外做練習(除了學校功課)。有時間可多讀一、二篇。

一定要讀出聲,朗讀時有節律,有節奏有停頓 (呢方面我女學校教得好好,非常重視朗讀文章時語調節律)。

回覆樓主:

可能有人會質疑就咁每日「朗讀」就得? 呢個方法零成本,每日花10分鐘,咪試下一個月 (連續30日)先囉,你會發現一個月後,小朋友閱讀速度快左好多,而且文句更入心,唔係睇完水過瓦背。

好多小朋友就咁「睇」文章,睇一句10個字可能只有5個字入左腦(而入左腦嘅字亦建構唔到原文句意思),亦忽略好多細節,又領略唔到主旨/重點。朗讀係有感情、有節律地讀, 朗讀嘅過程中, 透過聲調、語氣、節奏...去理解去體會文章用字意思和感情。長期朗讀亦可提升語感。

Elenalan 發表於 19-10-29 09:14
可能有人會質疑就咁每日「朗讀」就得? 呢個方法零成本,每日花10分鐘,咪試下一個月 (連續30日)先囉,你會 ...

謝謝你,我會嘗試,希望追返上去

IloveJJ 發表於 19-10-29 09:32
默中英文詞語算啦!練習可以平時做,而且練習只不過學技巧,並唔係對測考內容實際有幫助。
...

係,詞語都好多,我地中文考11課,今次改變形式黎溫習,作業同工作紙,四字成語考前兩星期先派,我呢個星期默詞語,串生字先

IloveJJ 發表於 19-10-29 09:42
咁多,咁更應該默詞語,最好練背默。因為你孩子語文弱,詞彙少,咁就要識多啲詞語,先能繼續上。

我一般 ...

係,我小朋友讀二線村校,所有課目都未教晒,但考好多野,工作紙又遲派回來,讀唔到精英班,就好似被學校放棄咁,唯有靠自己教

MNIF 發表於 19-10-29 09:53
我就唔會質疑,不過我就比較考慮長遠啲,朗讀吓詩詞經典比較深入啲嘅。在我而言,小朋友用閱讀作為語文學習 ...

我以上分享係教別人孩子(補習學生)嘅方法,至於我女唔使我教,佢有自己喜歡嘅格律韻文古文,佢會發掘自己嘅閱讀興趣,我盡量不干預,交俾學校去教。

Elenalan 發表於 19-10-29 09:14
可能有人會質疑就咁每日「朗讀」就得? 呢個方法零成本,每日花10分鐘,咪試下一個月 (連續30日)先囉,你會 ...
有聲勝無聲,幾年前我都有提出過,令不少網友wa然,尤其那些中了廣讀毒的,就只能我笑他人看不清

MrBeast 發表於 19-10-29 12:04
有聲勝無聲,幾年前我都有提出過,令不少網友wa然,尤其那些中了廣讀毒的,就只能我笑他人看不清

我鼓勵小朋友中英都朗讀, 平時學校指定家課, 都包括朗讀中英課文、古詩和新詩 (要完成指定次數)。呀女學校小一時要全體學生朗讀Martin Luther King Jr "I Have a Dream" speech, 不過佢地係用全年時間來重複朗讀一段。我就準備左成篇俾佢讀。讀speech更重要係理解個speaker感情位, 就更明白當中要傳遞信息。其實朗讀真係幾好玩。

英文可以搵d children's poetry/ rhymes books俾小朋友讀。

b3410    發表於 19-10-29 12:57