用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教中文閱讀理解問題
go

請教中文閱讀理解問題

已小三,做學校中文網上練習做無問題,自己買的課外練習,話唔識做,我覺得可能多字,唔願睇,可以有咩解決方法?因為仲有一個月就測驗,唔知點幫到佢

kiukiu1016 發表於 19-10-25 12:07
已小三,做學校中文網上練習做無問題,自己買的課外練習,話唔識做,我覺得可能多字,唔願睇,可以有咩解決 ...
買淺D,短D?搵到小朋友適合的程度先。

謝謝你,今天買了另一本,應該淺些,希望佢慢慢追上去

醒目開學勳章 貢獻勳章

從少有無伴讀?如果伴讀時有同佢傾講/討論,應該問題不大

其實做練習係訓練技巧成份多d
恐龍家

現在後悔太遲,所以細佬每天會睇下故事書,唔想好似哥哥咁辛苦

IloveJJ 發表於 19-10-28 12:27
絕對贊成!
其實自小有閱讀習慣,中英文都不用擔心。可惜很多是幼時沒有建立這習慣,到小學就不斷追趕、做 ...

認同,到哥哥升小學先知道大鑊,所以細仔唔敢唔伴讀

kiukiu1016 發表於 19-10-28 10:32
無現在後悔太遲,所以細佬每天會睇下故事書,唔想好似哥哥咁辛苦
雖然書中自有黃金屋,中合ek的分享,閱讀和小學成績分數的關係因人而異,你又無需因此而唔開心,慢慢培養閲讀+學習興趣便是

MrBeast 發表於 19-10-28 12:38
雖然書中自有黃金屋,中合ek的分享,閱讀和小學成績分數的關係因人而異,你又無需因此而唔開心,慢慢培養閲 ...

真係壓力好大,怕累左佢
上年壓力大到脫髮
身邊人唔明白

kiukiu1016 發表於 19-10-28 12:42
真係壓力好大,怕累左佢
上年壓力大到脫髮
身邊人唔明白
是課程設計問題,曾經我問過老師份卷入面d字未學過,點expect 識答,佢話睇多d書law,大佬大海lau針,睇得多都未必中。身邊人唔明可以叫佢自己教。that said, 問題都是要解決,找個C中補習老師最實際

MrBeast 發表於 19-10-28 12:55
是課程設計問題,曾經我問過老師份卷入面d字未學過,點expect 識答,佢話睇多d書law,大佬大海lau針,睇得 ...

我都想補中文,但佢依家已補專科英同數,如果今次成績唔好,會俾佢補埋中文。身邊人只會按電話,睇電視
雖然有工人,不過我要返工,放工趕返去,每晚我一湊二,難分身

已小三,做學校中文網上練習做無問題,自己買的課外練習,話唔識做,我覺得可能多字,唔願睇,可以有咩解決 ...

你買了那本閱讀理解給他? 是進階版嗎?

你小朋友通常錯邊類題型?

你小朋友通常錯邊類題型?我女有補中文,老師有教做閱讀理解的方法,我覺得 小朋友喜愛閱讀當然錦上添花,至少佢睇文章睇快啲, 但愛閱讀並不等於能在閱讀理解中取得好成績, 至少我也認識一些小朋友很愛閱讀課外書, 但閱讀理解成績也不理想

簽名被屏蔽

孩子不喜歡讀書,而我有時勞氣時,佢做到發脾氣時,大家都講一些傷害叫對方既說話

my_bride 發表於 19-10-28 15:28

你小朋友通常錯邊類題型?我女有補中文,老師有教做閱讀理解的方 ...

不是進階,但全本都係閱讀理解
新買果本,字淺d,佢尋日大約10分鐘做到一篇,感覺上好d

my_bride 發表於 19-10-28 15:28

你小朋友通常錯邊類題型?我女有補中文,老師有教做閱讀理解的方 ...

係,我怕教錯佢,佢無補中文,學校可以一天一課,讀都未試讀,就開第二課
英文、常識也是,所以靠家長自己,金錢有限,要睇餸食飯,如果中文今次唔得,應該補中文,其他地方慳

kiukiu1016 發表於 19-10-28 14:23
我都想補中文,但佢依家已補專科英同數,如果今次成績唔好,會俾佢補埋中文。身邊人只會按電話,睇電視:ig ...
咁佢冇權批評la.
anyway, 補充一下,我不是說放棄閲讀,只是遠水不能救近火