用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求高人指點: 數學科好多唔小心, 有咩方法訓練? ...
樓主: mypineapple
go

求高人指點: 數學科好多唔小心, 有咩方法訓練?  

cylau2 發表於 19-10-25 15:42
感謝一連串嘅分享,獲益良多!  (之前睇過你分享培養小朋友閱讀同語文能力嘅經驗,同樣得到好大啟發)

小 ...

多謝你認真睇,你女間學校咁好,肯教家長認識self-efficacy呢個概念,唔好話家長唔明,其實好多教傳統學校嘅老師都未必接受。你女間學校好好,應該係新興直私吧?

cylau2 發表於 19-10-25 15:42
感謝一連串嘅分享,獲益良多!  (之前睇過你分享培養小朋友閱讀同語文能力嘅經驗,同樣得到好大啟發)

小 ...

其實操揀都重要,但要認清「操練」目的係為左幫佢掌握方法,建立信心,而唔係再打擊佢,令佢覺得係「懲罰」。家長可以諗下,有邊個細路唔想考試高分得到讚賞? 佢錯親嘅都唔係唔識而係唔小心,佢自己都唔想架。當佢一路聽父母閙佢咁簡單都錯,聽得多佢真係覺得係「絕症」咁,因為唔識可以教佢學到識,但唔小心呢,佢聽得最多嘅說話可能係「咁都錯?你唔小心我都幫唔到你! 冇人幫到你!」小朋友其實都好無助,唔知可以點做,只有認命。

Elenalan 發表於 19-10-25 16:15
多謝你認真睇,你女間學校咁好,肯教家長認識self-efficacy呢個概念,唔好話家長唔明,其實好多教傳統學校 ...

你估中咗一半,係直資小學,不過都有一定歷史嘞。

而家教小朋友真係需要家長好用心去觀察、思考、學習、嘗試、調整。好多理論、好多家長分享嘅經驗,雖然聽過睇過,不過要學以致用,避免走返批評對抗催谷操練嘅舊路,真係唔容易。

我自己懷疑再多的操練是否有效,大意和貪快是性格,不容易改變,以前多做,目標不是改善粗心大意呢!
我常吿訴她,數學科是考謹慎,個個同學都識,就是看誰較小心。其實最重要是明白,為何這樣處理,條件反射處理問題並非治本。

Elenalan 發表於 19-10-25 12:48
Con't

好喇上面有人分享「做多d」、「錯一罰十」o既方法。我o既方法剛好相反。不過唔知是否每個細路o岩用 ...

你個方法好好, 等我試吓先

Elenalan 發表於 19-10-25 14:10

唔小心o既小朋友, 即使有時間覆卷都可以睇唔到出錯, 亦可能睇漏頁數。我最初教呀女份覆 ...

好欣賞你有足夠嘅耐性同空間去令亞女可以發展自我學習嘅能力,並唔係將自己認為有用嗰套强加佢身上去否定佢能能力,仲可以不斷鼓勵令佢有自信做得更好,真正係正向教育嘅模範!   

如果用禮物奬勵, 會唔會係一個好方法?
令小朋友有動力改好大意呢個壞習慣?

Cheeselover 發表於 19-10-25 17:41
我自己懷疑再多的操練是否有效,大意和貪快是性格,不容易改變,以前多做,目標不是改善粗心大意呢!
我常 ...
work hard vs smart.
幼兒時朋友上公文,起初由一數到100, 心諗點會有人比$上d咁嘅班,不過這位小朋友pun努力入到dream school,不過會不會林天光burn out,過多幾年便知

Diversifyedu 發表於 19-10-25 23:01
好欣賞你有足夠嘅耐性同空間去令亞女可以發展自我學習嘅能力,並唔係將自己認為有用嗰套强加佢身上去否定 ...

係呀,Elenalan 媽正向教育令我獲益良多,佢的正向教育真喺我仔身上好work ,即使係“批評”,都會先讚左先,因為有些小孩子係好“唔話得”!

sunnymama2 發表於 19-10-26 09:56
係呀,Elenalan 媽正向教育令我獲益良多,佢的正向教育真喺我仔身上好work ,即使係“批評”,都會先讚左 ...

正向教育目的並唔係因為小朋友唔話得所以遷就,係用鼓勵去推動自我向好嘅能力

http://www.cityu.edu.hk/ss_posed/content.aspx?lang=zh&title=2

mypineapple 發表於 19-10-25 23:31
如果用禮物奬勵, 會唔會係一個好方法?
令小朋友有動力改好大意呢個壞習慣?
...
有一部份幫助。最重要係,令佢明白,佢係有進步,成功感和目標才是最大的動力。

正如我們減肥一樣,唔可太急,亦會有時停滯不前,但有目標就會成功減肥。

我的方法是,從佢識做的,去欣賞佢。用多些有趣方法check卷。

wmkcnw 發表於 19-10-26 15:58
有一部份幫助。最重要係,令佢明白,佢係有進步,成功感和目標才是最大的動力。

用咩有趣方法較work?

mypineapple 發表於 19-10-26 20:25
用咩有趣方法較work?
好多喎,你Google 一下,自己又發揮創意。
例如你做數,小孩扮老師幫你check 卷。

你們仲在拍card年代out la.  之前到大陸旅遊,店員同我說

ni gei wo sao yi sao

我話來買野不是來賣笑