用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
樓主: kiwi2007
go

......

0030 發表於 19-10-24 09:50
哇,真的無念的甘多,我的念法比較簡單,最主要是根據banding 選學校,首選津校 之後同區,再之後男女校或 ...
我既諗法都係比較簡單,我都係最主要睇 banding,程度適合自己小朋友,篩選咗之後,叫小朋友自己揀。

回覆 王家爸爸 的帖子

我都會系尊重小朋友的意願,但再最後篩選的範圍內自主選學校!

王家爸爸    發表於 19-10-31 13:08

IloveJJ 發表於 19-11-10 09:40
那你覺得QC/SJC/KC與SPC在資源方便有分別嗎?常聽說同級的,選直資,那這些頂級的,又可有分別呢?
...
呢4間老牌中學各有特色,是但入到一間也開心。純個人意見,SPC的資源好似比較充裕,未來的發展也相對進取。SPC的老師團體超過一百人,當中有一位副校及多位資深老師更是校友,所以幹勁十足兼積極進取。所有班房亦已完成翻新擴建,教學硬件肯定是至先進及完善。加上 SPC校友的 brotherhood真的十分強勁,不論在校同學或剛畢業校友也深深受惠於呢份過百年歷史的藍傲兄弟情!再者源校長接棒不算太久,所以仍滿腹密計,單是積極地親身外訪很多海外校友,已經是這四校當中之冠。SPC也投放極多的資源於極豐富的 ECA及各校隊(尤其是樂團)。以上種種,令 SPC 更具競爭力。官校就肯定望麈莫及。

醒目開學勳章

回覆樓主:

只睇校風同地點