用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實有邊間本地學校係大人可以不用陪讀? ...
樓主: TGTY
go

其實有邊間本地學校係大人可以不用陪讀?  

回覆 964000 的帖子

佢女係受,唔一定係依賴,但肯定係享受成績好的成果。
唔使嚇親,伴到去dse的,應該係少。先唔講想唔想,家長伴到都有d斤兩。

回覆 MrBeast 的帖子

big唔big deal好難講。伴讀呢樣嘢,如果係陪伴,係一個關懷、愛護和照顧的層次,係好好。但如果伴讀到越俎代庖,亞媽主導學習,仔女一副唔關佢事,唔踢唔溫無晒積極性,咁係有問題。

好多時亦睇大家關係和父母能力,唔係話伴就伴ga。

Jane1983 發表於 19-10-27 15:28

big唔big deal好難講。伴讀呢樣嘢,如果係陪伴,係一個關懷、愛護和照顧的層次,係好 ...

禁我觉得倍伴成長同陪讀係两回事

Jane1983 發表於 19-10-27 15:28

big唔big deal好難講。伴讀呢樣嘢,如果係陪伴,係一個關懷、愛護和照顧的層次,係好 ...
所以我覺得其他家長無需大驚小怪,我自己就一早同小朋友講,中文我一定幫唔到佢,but my door is always open.  另外一些重要的決定,家長就算比小朋友自己揀,都要make sure 知道背後的理由

回覆 Yanamami 的帖子

伴讀點定義?小朋友溫習,屋企唔開電視,家長自己睇書陪吓佢,算唔算?

Jane1983 發表於 19-10-27 16:25
回覆 Yanamami 的帖子

伴讀點定義?小朋友溫習,屋企唔開電視,家長自己睇書陪吓佢,算唔算?

我觉得唔需要……不过因人而異。係屋企我最多唔吸塵唔嘈住佢溫書,但我好多野做~

Jane1983    發表於 19-10-27 16:32

都係分享身邊見聞,吹吓水。伴讀至中六,應該係超越咗我的能力範圍 ,唔敢高估自己

我家小孩讀國際學校小學. 小二开始已不用伴學. 學校要求每日睇一本書, 一個星期一份功課, 一個假期做一份小project. 小朋友每日睇完學校本書就揀自己鍾意睇嘅書, 睇好多書 跟住寫下中文字就會做下自己鍾意嘅活動. 運動同休息係好足夠. 如果唔係錢嘅問題讀國際學校真係好好. 對一家人嘅關係都好. 以前都會諗下成日唔做功課 會唔會唔識字呀. 而家小學都讀咗幾年, 除咗中文你係要自己屋企跟進, 佢哋嘅學英文 從來冇催谷過,都能夠 寫一大篇文章, 由好多錯字錯grammar到而家已經好 presentable. 另外最鍾意係就係佢哋做project嗰種有組織能力同獨立, 小小年紀嚟講我覺得已經好犀利.
但國際學校又要佢識中文就真係要由好細個開始, 有少少迫, 令佢哋明白到一定要學中文, 冇得選擇. 慢慢慢慢佢哋而家都接受咗, 仲會攞起啲中文書睇.