用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實有邊間本地學校係大人可以不用陪讀? ...
樓主: TGTY
go

其實有邊間本地學校係大人可以不用陪讀?   [複製鏈接]

回覆 IloveJJ 的帖子

現實係佢唔會只睇書唔聽書或者聽書唔睇書嘛! 兩者總會相輔相成.
除非佢睇完書再聽反而覺得混亂啦.

Elenalan 發表於 19-10-23 19:31
大把讀直私嘅都有補全科,家長唔陪讀都會俾錢請人陪讀,學費+補習條數        ...

咁D 人錢多無所謂啦。

學校老師責任係改功課,教學。要家長幫手執靚份功課先返來,不如佢分佢既人工俾家長啦。

雖然見唔少意見話,陪讀與否其實是家長自己決定的,不過,學校也有關係。如果學校功課多到一個點,家長被逼都係要幫。

而學校功課少的話,家長先叫做可以揀幫還是唔幫。
所以我的理解是,少功課的學校,可能有機會符合樓主要求。

朋友伴讀到佢女考dse,其實佢女成績唔錯,只係佢督住睇實,成績就好d和穩定d。

伴讀到中六,呢d聽落好匪夷所思,但佢女受,佢自己甘之如飴,佢女成績好,大家會滿意。不過佢亦唔會同其他家長講,係我地無咩相干,佢至暢所欲言。

davywm    發表於 19-10-25 12:01

retriever 發表於 19-10-24 19:21
咁D 人錢多無所謂啦。

學校老師責任係改功課,教學。要家長幫手執靚份功課先返來,不如佢分佢既人工俾家 ...

咁你有無投訢學校仲乜要寫手冊和出通告俾家長,小朋友返左學就係學校負責,否則學校要出糧俾你~~~

Jane1983 發表於 19-10-25 11:01
朋友伴讀到佢女考dse,其實佢女成績唔錯,只係佢督住睇實,成績就好d和穩定d。

伴讀到中六,呢d聽落好匪夷 ...

呢d case, 成績可能有一定保證, 但上到大學甚至出來工作, 冇左父母「伴讀/ 伴做」, 真係唔識decision making, 我覺得極端d講, 係害左個細路。

不過各施各法, 我寧願自己小朋友行得辛苦一點, 吃得苦中苦先學到多d野, 未必即時反映在分數上, 但有d skills係終身受用。

cylau2    發表於 19-10-25 15:45

我覺得冇咩問題喎!我都識一個會考狀元,佢阿媽係一直陪伴温習嘅,但呢個人其實本身學習動機都好高。我自己都希望能夠陪伴兒子完成整個小學課程,我細個功課做得再好,其實心裏都希望阿媽陪住……

Elenalan 發表於 19-10-25 11:41
呢d case, 成績可能有一定保證, 但上到大學甚至出來工作, 冇左父母「伴讀/ 伴做」, 真係唔識decision maki ...

咁佢女唔係盤pair,估計佢唔出手,成績都唔會差,只係無咁好。

至於大個會唔會好無能,處理唔同自己的嘢。唔敢講,初步睇落係正常女仔,無乜問題。

mandy_ng207 發表於 19-10-25 12:14
我覺得冇咩問題喎!我都識一個會考狀元,佢阿媽係一直陪伴温習嘅,但呢個人其實本身學習動機都好高。我自 ...

陪吓佢讀,同越俎代庖,攬上身主導佢溫習,令佢依賴,兩者好唔同,中間亦有好多層次。

Elenalan 發表於 19-10-24 12:34
我特登叫個NET唔改grammar和spelling, 我覺得grammar慢慢read & write得多就自然通。至於spelling, 我女係 ...
學校嘅NET? 定係自己請嘅家教?

cylau2 發表於 19-10-25 15:57
學校嘅NET? 定係自己請嘅家教?

我女讀普通津小,學校個NET只係「英讀」堂時出來搞下gag果d,唔好有咩期望

creative writing果個係屋企附近d補習社, 因為係補習社嘅老師, 所以成日轉人。我覺得教得好嘅(多數係Miss, 比較organized), 但我女就唔鍾意, 佢只係鍾意鬼佬/鬼仔, 因為阿sir係會同佢玩, Miss係惡d。現在果位男老師都係新來, 上左幾堂, 我覺得佢好messy, 但我女已經同佢friend底, 仲好聽佢話。

我已經對揀老師冇所謂了, 我女唔係d乖乖女, 又坐唔定, 唔可以傳統教法, 佢寫野純粹興趣, 開心就好。

呢D 影響(互相相依賴),可能唔止影響學業咁簡單!

回覆 retriever 的帖子

呢d真係日後先知。

唔好嚇我,要伴讀到DSE佢女梗係受啦,有得依賴

去到中學可以以memtor 的角色伴住,只要唔micro manage 便可,有計傾點都好過冇計傾

Jane1983 發表於 19-10-25 12:38
咁佢女唔係盤pair,估計佢唔出手,成績都唔會差,只係無咁好。

至於大個會唔會好無能,處理唔同自己的嘢 ...
再說,好似體藝咁,有幾多個只靠天才而唔需名C,咁家長伴讀就只是一個方便的補習老師吧,whats the big deal?
‹ 上一主題|下一主題