用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實有邊間本地學校係大人可以不用陪讀? ...
樓主: TGTY
go

其實有邊間本地學校係大人可以不用陪讀?   [複製鏈接]

Diversifyedu 發表於 19-10-24 12:11
回覆 little_yolky 的帖子

大家萫眼點大不同, 外國人重視創作, 香港人重視正確, 因為測考寫到識飛錯字都會 ...

係囉!所以阿大一直考試全A,但個NET話佢far more below the average。阿妹D作文就話excellence,真係吹啤啤!

不過阿大唔忿氣,經過五個月既努力,終於寫到篇NET話very good既文了

little_yolky 發表於 19-10-24 12:07
NET係好似你咁講,但有D字P1到P5都照錯,明顯無用個腦記
我係懶人,少做少錯,只會叫小朋友記拼唔到的字,不過呢個方法要有聽讀支援

little_yolky 發表於 19-10-24 12:07
NET係好似你咁講,但有D字P1到P5都照錯,明顯無用個腦記

我特登叫個NET唔改grammar和spelling, 我覺得grammar慢慢read & write得多就自然通。至於spelling, 我女係會拼d世上唔存在o既字出來, 例如學校默unseen, "cool"佢會串做"kool", 我問佢做乜要咁spell, 佢話因為係unseen phonics spelling, 佢覺得kool係"phonically correct", 所以老師應該要俾分佢! 佢d「大」道理激鬼死我。我話明知冇呢個字你就唔好寫啦, 佢仍然覺得自己冇錯, 因為佢覺得unseen phonics spelling係考phonics。

平時佢寫creative writing都有唔少串錯字, 有時無厘頭會原創一d字 (似外國d comics玩同音字), 不過寫左一年幾creative writing, 佢grammar反而冇乜點錯, 用字亦越來越豐富(雖然仍然會串錯字)。佢覺得好玩, 我就由佢寫佢鍾意o既野, 不過要成日提佢學校考試要守規則唔可亂來。

cylau2    發表於 19-10-25 15:45

TGTY 發表於 19-10-23 18:50
每逢測驗考試都要超勞氣叫個仔讀書,又要同佢鬧交!依家先二年級點捱到六年級呢! ...

陪唔陪讀唔關學校事,關父母事,關小孩本身的性格事。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-10-24 12:38
陪唔陪讀唔關學校事,關父母事,關小孩本身的性格事。

仲有關小孩天資事。

IloveJJ 發表於 19-10-24 12:35
就係大仔不是天資聰敏,天生沒有耳聰嘛!
我自己思考緊啫!我諗,如果聽只能聽5成,而睇可以有10成,咁上 ...

唔會。聽既五成係補足睇既唔夠,你永遠唔會知道佢係咪睇足十成,你依家只係predict佢睇足十成。中學嘢唔同小學嘢,所以我好重視師資,唔可以靠自己。同埋,中學唔同小學,老師講好多課外嘢,tips。

暑假睇啦!同埋上堂前一日預習。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-10-24 12:37
睇到啦!原來你仔係英文叻,咁英文叻已經對升中好大幫助了
英文唔算叻,學校大把人高分過佢,不過vocab同冷知識多,有時我都要查字典或上網睇返先明

現今社會初小要係一般津校保持中游都唔係易事。

兒家同我地年代唔同了, 以前家長整體學術水平低D又要賺錢,多D唔識教的同冇時間教的,所以只要努力少少中游唔難。

兒家你會感受到大部份家長都緊張,你唔同佢温基本上一定跌落下游,除非佢自己好主動(10個無一個個種)。

IloveJJ 發表於 19-10-24 13:01
我仔睇書好深入而且會記得,而且今次溫書,我留意到英文同數學既課本十分好,講解得十分清楚,如果充分利 ...

我阿女隔離同學上堂唱歌添啦。呢D係對於好強自學既小朋友可以,而且要自己搵額外資料,聽講好多名校男仔係咁,所以有云D老師唔駛教書,你就要衡量下自己個係咪呢類人,而且,我覺得唔應該鼓勵佢唔聽書,因為係聆聽既學習,你睇我哋特首,年年考第一都無用。

回覆 IloveJJ 的帖子

其實每個人LEARNING STYLE 都唔同, 好難話聽書定睇書比較有效率
https://www.verywellmind.com/vark-learning-styles-2795156

IloveJJ 發表於 19-10-24 14:26
唔係話鼓勵,而係佢真係一個咁既人。我無諗住佢做同人有關既工作, 佢真係好似林鄭嗰類連八達通都唔識用既 ...

都要學習既,以後點好難講,用心聆聽掌握到,做夫妻、教仔女都有用。好似你話想佢似你細佬做研究,唔聆聽點教好書。

IloveJJ 發表於 19-10-24 14:27
我知呀!我就係呢個意思!
如果係用眼學習既人,上堂聽,會唔會效果差過自己睇呢?
...

唔講學習知識,老師用心講書,學生用心聆聽係一種尊重。

我就唔會陪讀書, 但都係日日鵝佢溫書, 一到默書評估前就鵝到佢都嫌我煩. 佢話溫完我就比練習佢做, 睇佢做成點, 成績都可以接受就算.  係要威迫利誘架, 我仔鍾意打機, 用我部手機下載的, 咁要玩就要做我要佢做的練習, 佢試過唔肯, 我真係唔會比佢, 佢咪死死地氣做囉. 想要自己的手機咩, 唔該考到某個名次以內返嚟換啦. 做到, 佢會第一時間問你要獎賞, 失敗佢自己亦知衰, 下次比返啲心機囉.
‹ 上一主題|下一主題