用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實有邊間本地學校係大人可以不用陪讀? ...
go

其實有邊間本地學校係大人可以不用陪讀?   [複製鏈接]

每逢測驗考試都要超勞氣叫個仔讀書,又要同佢鬧交!依家先二年級點捱到六年級呢!
   2    0    1    0

TGTY 發表於 19-10-23 18:50
每逢測驗考試都要超勞氣叫個仔讀書,又要同佢鬧交!依家先二年級點捱到六年級呢! ...

陪讀係大人既決定。

特別係直私,如果老師叫你要陪讀,你問學校攞返錢。

回覆 retriever 的帖子

唔陪佢唔會自己讀!😪冇理由由佢自由發揮㗎!都有諗轉校,但國際學校一來冇位,而且又貴,津校官校是否比直私更谷

趁佢細個多少仲聽你話,要引導吓佢自己讀,一步步為自己的學習負責。否則大d,就更難搞。

TGTY 發表於 19-10-23 19:10
回覆 retriever 的帖子

唔陪佢唔會自己讀!😪冇理由由佢自由發揮㗎!都有諗轉校,但國際學校一來冇 ...
唔陪等佢送死唔得咩?

retriever 發表於 19-10-23 18:58
陪讀係大人既決定。

特別係直私,如果老師叫你要陪讀,你問學校攞返錢。

大把讀直私嘅都有補全科,家長唔陪讀都會俾錢請人陪讀,學費+補習條數         

回覆樓主:

你唔緊張,讀乜學校都冇問題
你緊張,讀神龍你都補全科

都明白的,我都係想舒發下,謝謝咁多位!其實我仲有個大的,要分時間同兩個讀,真係人都巔!BTW, 我仲要返工!

每逢測驗考試都要超勞氣叫個仔讀書,又要同佢鬧交!依家先二年級點捱到六年級呢! ...

國際學校,真係死少好多細胞,我見朋友仔Y2每星期得一份功課咁大把,只得一板紙,仲要學校講明放長假前不會給额外功課喎

TGTY 發表於 19-10-23 20:57
都明白的,我都係想舒發下,謝謝咁多位!其實我仲有個大的,要分時間同兩個讀,真係人都巔!BTW, 我仲要返 ...

其實係教養問題,你係要令佢地自己重視學業,唔係你去陪讀。我都一直要返工仲冇工人,由孩子2歲培養閱讀興趣和習慣,K2佢執筆寫字開始已訓練佢嘗試自己做功課,K3訓練佢完全自己睇題目完成功課,到上小學我都完全唔對功課唔陪溫書。但我會同小朋友定好時間表、定好學習目標和獎罰制度並且嚴!格!執!行!佢自小要學習獨立,明白自己要負嘅責任,亦要有適當引導提升佢學習興趣和動力。

恐龍爸爸524    發表於 19-10-30 15:35
cylau2    發表於 19-10-25 15:45
Yanamami    發表於 19-10-25 12:37

annie133 發表於 19-10-23 21:34
國際學校,真係死少好多細胞,我見朋友仔Y2每星期得一份功課咁大把,只得一板紙,仲要學校講明放長假前不 ...

國際學校串錯字 老師話無問題
本地學校字母寫得唔靚 全句改

1998Ruby1998 發表於 19-10-23 19:54
你唔緊張,讀乜學校都冇問題
你緊張,讀神龍你都補全科

神龍返學好輕鬆······因為外補已學咗

國際學校,真係死少好多細胞,我見朋友仔Y2每星期得一份功課咁大把,只得一板紙,仲要學校講明放長假前不 ...

唔少國際學校學生都有外補/超多活動,忙到飛起  
所以真係睇家長心態。

TGTY 發表於 19-10-23 20:57
都明白的,我都係想舒發下,謝謝咁多位!其實我仲有個大的,要分時間同兩個讀,真係人都巔!BTW, 我仲要返 ...

自己頂唔順,用錢請人幫你頂。但長遠都要小朋友自己識諗,呢個係由細培養,唔係一兩年功夫嘅事。

1998Ruby1998 發表於 19-10-23 22:53
唔少國際學校學生都有外補/超多活動,忙到飛起   
所以真係睇家長心態。
...

國際學校家長起碼有得揀
本地學校見其他人發功 跟唔跟好?

Elenalan 發表於 19-10-23 21:59
其實係教養問題,你係要令佢地自己重視學業,唔係你去陪讀。我都一直要返工仲冇工人,由孩子2歲培養閱讀興 ...

男仔同女仔好唔同

annie133 發表於 19-10-23 23:38
男仔同女仔好唔同

無絕對,我女學校成績好嘅男仔多過女仔,身邊都有唔少小學男生係喜歡閱讀、熱愛學習。家長一直以來付出唔少,但唔一定係陪讀。陪唔陪係家長選擇。

二三年班開始有自己諗法,基本上要同佢鬥智,有時候要從小朋友角度去諗。我們term time eca 不多,溫習早一個月開始,spread out the pain so to speak,小朋友有情緒就開解下話辛苦幾個weekends 之後就可以大玩特玩,我亦津守誠諾,考完試後除了chk卷改正就尤得佢,有些同學考完試仲要去補習真的好慘,咁我當然話:你睇下你幾hun 福。最後只要肯用功,無論結果怎樣都要肯定佢的努力

請問邊間學校咁好?

Poyau 發表於 19-10-23 22:50
國際學校串錯字 老師話無問題
本地學校字母寫得唔靚 全句改

係,D外國人好奇怪,我個NET阿細作篇文錯字睇到我火滾,但NET話內容好amazing,作得好好。吹到啤一聲
‹ 上一主題|下一主題