用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升上小五。又再不同
go

升上小五。又再不同

剛中英小測完。感覺好似推返一切咁。
小朋友成績keep住中間位置。
但升上小五。好似跟唔上咁。
中英文小測差不多全班唔合格
份卷好難。又唔覺。
都唔知11月怎樣考試。

回覆樓主:

如果份卷唔深,點會差不多全班唔合格?

Jane1983 發表於 19-10-23 18:58
如果份卷唔深,點會差不多全班唔合格?

唉!真係唔知。
都唔係好深。都係考返課堂上所學。
個個好似發夢咁。(包括我小朋友)

會不會是故意出深的,等啲家長發力。

wongtw 發表於 19-10-23 19:17
會不會是故意出深的,等啲家長發力。
同意,有學校五上會測、考深,等大家更努力温呈一

回覆 41009022009 的帖子

學校有無派卷?有的話,同佢過一次,睇吓咩地方失分。一份卷唔合格,講緊扣幾十分,唔係少問題。
亦可能如樓上講,第一次測驗深d,比分緊d,等大家打醒十二分精神。

幾乎全班唔合格有好似比較誇張

老師出題過深?拎錯下學期卷?
有冇問過老師點解咁多唔合格?

b3410 發表於 19-10-23 22:29
幾乎全班唔合格有好似比較誇張

老師出題過深?拎錯下學期卷?

真係。其他同學已經周圍同其他班講。我地班20個唔合格3個合格吖。
遲下有家長會都會問老師。

Jane1983 發表於 19-10-23 22:05

學校有無派卷?有的話,同佢過一次,睇吓咩地方失分。一份卷唔合格,講緊扣幾十 ...

老師已經再教多一次了。

41009022009 發表於 19-10-23 22:33
真係。其他同學已經周圍同其他班講。我地班20個唔合格3個合格吖。
遲下有家長會都會問老師。
...
如果其他班合格率高好多,可能真係老師教學問題。

聽吓佢feedback,有無咩地方棘住,特別覺得難。如果有需要,亦可以做少少練習。
好在語文係積累,佢一次唔合格,仲要幾乎全班都唔掂,唔一定係佢好大問題。不慌不忙中繼續努力。

b3410 發表於 19-10-23 23:00
如果其他班合格率高好多,可能真係老師教學問題。

可惜我同其他班媽媽唔熟落。探唔到風

Jane1983 發表於 19-10-23 23:14

聽吓佢feedback,有無咩地方棘住,特別覺得難。如果有需要,亦可以做少少練習。

我都希望咁。可能放完暑假咁長假。末熱身啦!

41009022009 發表於 19-10-23 23:20
我都希望咁。可能放完暑假咁長假。末熱身啦!

我個都係咁,一啲都唔緊張,我覺得佢仲放緊暑假

babyfunny0816 發表於 19-10-24 08:52

睇完大家,實在唔應該再鬧我阿細佢P5開始已經好用心,知道要考中學,只係間中成日受唔住魔鬼既誘惑分心,所以成績一般。起碼態度係好咗

再加上我呢的家長,係全家一齊放暑假,返學後第一次考試都例差。

wongtw 發表於 19-10-24 11:37
再加上我呢的家長,係全家一齊放暑假,返學後第一次考試都例差。

me too 暑假我都想佢抖下。做返個小朋友。今年都有學野。已經無咁Hea 。可惜我小朋友未回魂。

babyfunny0816 發表於 19-10-24 08:52

係吖。末回魂咁。

放完暑假魂已回, 但小五課程深了很多, 中文測驗深到全得三個合格, 數學半班死了, 英文就好些些, 沒有卷睇, 都不清楚死因。

通常都係第一次難d 等啲小朋友同家長知死 之後個考試通常考得好好