用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大agent vs 細agent
樓主: candy_媽媽
go

大agent vs 細agent [複製鏈接]

AA, Coopers n Coopers, Dolphin, 英識我都去過。總之,一定一定要貨比三家!唔好盡信某一agent!記住佢哋要賺學校錢,推介學校俾你時難免利益為本,會游說你報commission多D嘅學校,或者講D嘢discourage你報D少或冇commission 嘅學校(如:唔係教徒唔收、 年紀太大/細唔收⋯)。
細agent去過一間,將band 1 top local sch成績同band 1但唔同ranking嘅學校成績直接比較,只睇分數就話我囡成績唔夠好⋯⋯,我叫佢推介ranking 70以上嘅學校佢eh eh eh面有難色。

EK都有打手,花D時間爬下舊文,有前人一手經驗分享,自己再過濾下。

好多人誤會左一樣野,覺得個agent 24小時覆到msg,好易約到,同家長好friend咁就係好服務,其實咁諗非常之危險!

你記住你而家係去報學校 一定係以agent對學校熟悉程度/識唔識揀學校為最重點 e.g. 英識,老細+agent都係英國教育嘅用家, 呢種先會揀到學校

第二係校網,你搵間細嘅佢根本手頭上冇學校提供到比你
你就以為佢真係絞盡老汁幫你諗學校
要計學校多就一係英識一係amber
amber咩國家都有,唔洗限住自己淨係諗一個地方
英識有好多exclusive神校,例如1/2 入牛劍嘅OIC

記住記住!你報學校唔係去識朋友!

我對英識有點保留。

朋友的少孩子聰明和成績好。第一次去,很快就見意幾家好一般的boarding schools,又叫考ukiset。結果,她去了AA,那邊做完test之後就見意一些top schools。

上網搜尋到間叫causxxxy的,好唔好?

有冇人搵過學聯? 唔知好唔好呢?

LLLT 發表於 19-10-25 11:42
我對英識有點保留。

朋友的少孩子聰明和成績好。第一次去,很快就見意幾家好一般的boarding schools,又叫 ...

我都試過單獨一個上去問下資料/意見。我問吓一些比較top 既學校資料,佢見都未見過我小朋友就暗示我不要aim high, 揀d普通學校.......我估計佢想打穩陣波,唔想嘥時間,最後唔收,所以主打介紹易入的學校

回覆 LLLT 的帖子

我非常同意你的講法。送小朋友去讀書,真的要小心比較和分析,特別是這裏太多打手。
OIC 全級只有大約四十多個學生,如果只是單單看A Level 排行榜而覺得佢是神校,我只好講是非常無知和膚淺。

回覆 macdullbaby 的帖子

對啊!所以,這裡很多用家都話要貨比三家。

回覆 iloveyoga 的帖子

你都好心水清
OIC 50% 有offer是只有apply Oxbridge 的同學(不是所有)。

回覆 LLLT 的帖子

因為我早幾年前曾經去過英識,同佢個老闆傾過,佢當時只是hard sell 個間超貴學費的寄宿學校比我,又比個間學校宣傳片比我看,見我無興趣,就sell 我佢曾經讀過的中學比我。嚇到我極速走人。

LLLT    發表於 19-10-25 22:31

etoile 發表於 19-10-24 23:22
AA, Coopers n Coopers, Dolphin, 英識我都去過。總之,一定一定要貨比三家!唔好盡信某一agent!記住佢哋 ...

前人經驗絕對有幫助,我們小朋友轉眼都大三,明年就畢業,因為幫朋友搵資料而再上ek。以我經驗,大小agent都好,家長切忌將agent當盲公竹,自己一定要做功課,到決定學校要做主導。當年我先搵細agent,因為會多啲反應,可以了解小朋友搵學校potential,然後揾大agent擴大學校數目和找一些心儀學校,之後就自己主導,甚至將啲學校做篩選,的agent亦都問題。

大小agent 都無問題,就算識既都一樣。最緊要係適合自己小朋友
我自己這幾個月經歷很多,最後我係自己一手一腳攪
其實現在網絡資訊發達,
學校訊息又齊全,唔使靠agent都OK

WeiSB 發表於 19-10-25 23:09
前人經驗絕對有幫助,我們小朋友轉眼都大三,明年就畢業,因為幫朋友搵資料而再上ek。以我經驗,大小agent ...
係呀,time flies!咁就final year!

無論大細agent, 最緊要係揾到佢。我其實幾鍾意AA 先考佢自己嘅試,再按成績介紹學校。可惜當年跟我case 嘅人好hea. 成日揾唔到佢,留咗message 又唔覆,要用e mail 聯絡。想報某間介紹嘅學校,佢話學校唔睇咗我仔成績唔考慮,但我後來喺其他agent 嘅宣傳資料度知道係過咗deadline. 佢已經離開咗AA.
自己搞唔係唔得,但要自己英文好,又要安排考試,有一定困難。
‹ 上一主題|下一主題