用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF one form application o既影響
go

ESF one form application o既影響 [複製鏈接]

想請教大家我有冇理解錯:

一直以嚟 ESF Y1 都會派人去 ESF kindie 做assessment,所以以前未行one form 時,大部份esf kindie 學生正正常常都會入到 ESF primary,只不過當年佢地可以同時報 SJS 同 RC,於是好多人最後會揀 SJS,咁RC 棄 offer 率會高啲,自然多啲位俾外校生入。

但轉左one form 之後,多左ESF kindie家長唔敢搏 SJS,寧願將 RC 放1st choice,於是變成 RC 都搶手起嚟,冇位收外校生。

咁換句話講,唔想搬去港島o既人,如果本身N無,嚟緊基本上都唔使旨意入到 ESF?  Clearwater Bay 又如何呢? 佢本身屬於競爭大o既學校嗎?

另外,本身唔太難入o個啲港島學校呢 (QBS 外) ? 有冇因為行左one form 而收多左 ESF kindie 學生,少收左外校生? 定行左 one form 之後其實只有 RC 「受惠」?
   0    0    0    0

咁深既 我唸esf admission team都答你唔到

melobi12 發表於 19-10-23 15:54
想請教大家我有冇理解錯:

一直以嚟 ESF Y1 都會派人去 ESF kindie 做assessment,所以以前未行one form 時 ...
我唔明的係,就算未行one form大家同時報sjs同RC, sjs滿左入唔到都係會入返rc啫?照道理total都係咁多個位。唔明點解one form後RC就會無晒位?

glam_100 發表於 19-10-23 22:50
我唔明的係,就算未行one form大家同時報sjs同RC, sjs滿左入唔到都係會入返rc啫?照道理total都係咁多個位 ...

一向RC鍾意收外校生,佢哋係會俾Offer有潛質嘅外校生,反而ESF幼稚園考生未必個個有Offer。改咗one form 之後,呢班外校生連面試都冇,莫講有offer。

回覆 melobi12 的帖子

更正一點:以前幼稚園學生係要親身去小學Interview。One form前一年係foundation school 首先取消,RC係One Form 正式實行後取消。

回覆 mandy_ng207 的帖子

RC其實都要跟Priority去派位,所以唔適合講成係喜好問題,只係「傳聞」佢嘅收生標準同foundation唔同,例如要識寫自己個名,咁外面幼稚園學生寫字就家常便飯啦。

mandy_ng207 發表於 19-10-24 09:24
一向RC鍾意收外校生,佢哋係會俾Offer有潛質嘅外校生,反而ESF幼稚園考生未必個個有Offer。改咗one form  ...

你咁講我覺得好好笑。我忍唔住又要出下聲。以往RC 本身係咪鍾意收「有潛質」的校外生呢?定係食檸檬食得多,怕左俾offer Esf kindies 的學生?

其實one form 定唔係one form, 最後Esf kinder,及其他有priority 的小朋友,都係超大機會入返Esf RC DC , 除非另有其他選擇。所以其實沒有很大分別。

貝珠 發表於 19-10-24 09:50
你咁講我覺得好好笑。我忍唔住又要出下聲。以往RC 本身係咪鍾意收「有潛質」的校外生呢?定係食檸檬食得 ...

你都有道理,就係因為唔想食檸檬先會俾Offer外校生啦,如果當年幼稚園學生都咁鍾意揀RC,RC一定唔會放棄佢哋。到頭來,咪變咗外校生會去咗其他國際學校囉,只要英文達標都唔愁無學校讀嘅。同樣ESF幼稚園學生亦可選擇其他國際學校,只係外校生現在冇咗機會入ESF者。
仲有一樣野唔記得咗講,ESF東涌幼稚園係呢幾年先開,佢嘅畢業生都會蠶食外校生嘅位,所以外校生係越嚟越難入。

RC 受 '歡迎' 另外原因(除繁體 + 一條龍),相信同esf學費差距縮小亦有關 (現差別7% Y1),現在如沒有放RC在首位,根本完全没有機會被叫筆試(插班)...

ZackMama 發表於 19-10-24 09:33

更正一點:以前幼稚園學生係要親身去小學Interview。One form前一年係foundation sc ...

請問esf kindergarten上RC,洗唔洗interview?thank you

ZackMama 發表於 19-10-24 09:33

更正一點:以前幼稚園學生係要親身去小學Interview。One form前一年係foundation sc ...
原來係咁,謝謝提點

mandy_ng207 發表於 19-10-24 09:55

你都有道理,就係因為唔想食檸檬先會俾Offer外校生啦 ...
東涌應該係2016年8月開,咁佢地第一批畢業生應該係2018/19 讀 Y1,應該o個年家長第一次感受到個效果...?

貝珠 發表於 19-10-24 09:50
你咁講我覺得好好笑。我忍唔住又要出下聲。以往RC 本身係咪鍾意收「有潛質」的校外生呢?定係食檸檬食得 ...
即係話one form 對外校生根本冇影響? (我地係外校生,target RC,唔知要唔要試下買NR... 但始終NR都係一舊錢,所以都想早啲考慮定)

mandy_ng207 發表於 19-10-24 09:55

你都有道理,就係因為唔想食檸檬先會俾Offer外校生啦 ...
冇記錯o係另一個post見過你話今年 (2019/20) 因為 RC 派唔到位俾區內幾間以往o既feeder school,而 Anfield 冇諗過呢個情況,結果派多左學位出去,搞到自己超收? 我理解有冇錯呢?

glam_100 發表於 19-10-23 22:50
我唔明的係,就算未行one form大家同時報sjs同RC, sjs滿左入唔到都係會入返rc啫?照道理total都係咁多個位 ...
係喎... 我都唔明...

啱呀,以我仔果間計,往年入RC可有8-10個,我仔果年得一個有interview(仲要on reserved list)。我知道無interview之後立即打去RC想買NR拎一次機會,但都唔賣啦。如果你係非RC不讀,買NR啦。如果唔介意讀其他,咁就可以唔買,但預左無得in。

回覆樓主:

其實以前報rc,sjs 有d 2間都有offer, 可能同時都會交留位費,有d家長去別臨開學先決定,對等緊位的做成一定壓力,依家 1 form 杜絕了lee個問題

回覆 Sumsumsum123 的帖子

RC上都已經唔洗in啦!慢慢變成龍校

ZackMama 發表於 19-10-25 10:28

RC上都已經唔洗in啦!慢慢變成龍校

即係只要入到esf k1
K2填rc 做first choice
就99%入到?
Thank you

要睇random number
‹ 上一主題|下一主題