用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試遊戲會否改進?
樓主: mmding
go

小一面試遊戲會否改進?   [複製鏈接]

retriever 發表於 19-10-29 09:23
用昇中成績甚至昇大學也是難於操作的. 哪間學校及教署怎會公開認同教學成果以成績來定?

關於報多報少:

報得少(幾間),怕小朋友太辛苦,結果慘淡收場,最後帶小朋友在炎炎烈日下周圍奔波叩門,更加辛苦!你可以想像一下5歲人仔全身濕透、面紅,再去考試、只為非常稀少的叩門位,整個夏天都在求學位,請想像一下父母的疲憊與心痛。

報多(10間左右),因為你心儀唔代表人地收硬你。一間要玩2-3輪。每一輪放榜都要穩定個心臟先。去除幾間第一輪就無得再玩的,平均10X2輪=20次面試,多嗎?大人搵工都未必20次面試。最後重要的是:玩到最後一輪,以為希望大,結果唔收。然後到漫長的等call期。

retriever 發表於 19-10-29 09:29
"最後可能收少幾個學生咁其實要其他就讀家長填dum"
學費收入少了fixed cost remainsthe same 自然就要加學費。
我的建議並沒有阻止家長選擇和轉校的自由和權利,只是針對選擇障礙人士

mmding 發表於 19-10-29 11:14
關於報多報少:

報得少(幾間),怕小朋友太辛苦,結果慘淡收場,最後帶小朋友在炎炎烈日下周圍奔波叩門 ...

你所說的不是生活的一部份嗎?

retriever 發表於 19-10-30 11:39
你所說的不是生活的一部份嗎?

希望大家生活得更好

關於報多報少:

報得少(幾間),怕小朋友太辛苦,結果慘淡收場,最後帶小朋友在炎炎烈日下周圍奔波叩門 ...

又要去考又要去怨,仲要人改埋制度嚟就你,真係你惡晒⋯⋯

Ps: 我認同有網友建議直資只hold一間這個做法

retriever 發表於 19-10-29 09:23
用昇中成績甚至昇大學也是難於操作的. 哪間學校及教署怎會公開認同教學成果以成績來定?

100%同意你嘅睇法,講出我心中所想。

奔波投考多間學校是家長自己的選擇,事後家長覺得辛苦竟將自己的問題轉嫁學校,要所有直私小改變收生制度去迁就自己,實在可笑。

PS: 同意直資只hold一間的做法。

areyouangry 發表於 19-10-30 15:19

制度並不完美,制度的創造也是為了方便大家,如果大家都喜歡玩這個遊戲,可以不必理會此貼。
人類的進步在與走路累,發明馬車、馬車顛簸、發明到現在的汽車,一切都是希望更好,而不是說:你覺得馬車顛簸、你又抱怨走路累。難道不可以尋求更好的辦法?

areyouangry 發表於 19-10-30 15:26
100%同意你嘅睇法,講出我心中所想。

奔波投考多間學校是家長自己的選擇,事後家長覺得辛苦竟將自己的問 ...

如果有更好的選擇呢?為什麼一定要局限於現在。

請喜歡小一面試遊戲的玩家,覺得很享受的玩家,勿回貼。我的本意只是希望變得更好,而不是來挑起紛爭。因再改善我也基本玩完此遊戲,並不是受益者,如有改善也是之後考小一的父母受益。我是否應該各掃門前雪,事不再關已,高高掛起?不再回覆了,的確此事與我今後的人生關係不大。

mmding 發表於 19-10-30 15:47
請喜歡小一面試遊戲的玩家,覺得很享受的玩家,勿回貼。我的本意只是希望變得更好,而不是來挑起紛爭。因再 ...

樓主,我認同你架,講真去到宜家基本算尾聲,改唔改真係對今年嘅家長已經無影響。但我都覺得既然唔完善就應該改,人類都係不斷進步。其實對於一個五歲嘅人仔,要考咁多關,先入到間學校真係好變態,其實如果間學校對自己教法充滿信心,又洗咩咁驚揀錯小朋友。宜家越考越難,只係將個競爭一路向前推,難為小朋友

areyouangry 發表於 19-10-30 15:19

又唔好咁講樓主,無呢個post又何來俾你draw一個同意只hold一個學位嘅conclusion呢

有討論才有進步,中間一定同意有唔同意,最後取其較多人接受嘅意見(如果呢個政府仲聽人講嘅話),而唔係一下子就否決討論議題⋯⋯

mmding 發表於 19-10-30 15:36
制度並不完美,制度的創造也是為了方便大家,如果大家都喜歡玩這個遊戲,可以不必理會此貼。
人類的進步在 ...

所以為了令你這架馬車不顛簸就要將所有直私小分等級並依順序去面試招生?

mmding 發表於 19-10-30 15:36
人類的進步在 ...

所以為了令你這架馬車不顛簸就要將所有直私小分等級並依順序去面試招生?

其實大家都錯哂 , 應該把所有直資及私校取消 , 全部由抽籤取定,那就沒有面試的苦果了
不用小朋友申苦了

回覆樓主:

如果咁樣安排會唔會節省學校多啲call waiting資源同方便家長呢?

6月 自行派位填表
8月 自行派位公佈
9至12月 直資私校報名及公佈(同一時間只可留一間位)最好所有學校同一時間公佈結果,節省學校的call waiting時間
1月 大抽獎填表
3月 大抽獎公佈
4月 叩門面試及公佈
*如接受大抽獎學位必須放棄私校,總之每人只可以留一個學位(不論直資、私校、津校)

fadgare 發表於 19-10-30 16:48
如果咁樣安排會唔會節省學校多啲call waiting資源同方便家長呢?

6月 自行派位填表

如果只限直私9-12月面試,到時實有大堆學校撞晒期,到時又會有家長投訴五歲人仔一日走幾場好辛苦,平日面試大人請唔到假,要求分期面試,根本沒完沒了。

關於報多報少:

同意
所以我報咗十幾間
而且多interview 會從錯誤中學習
比上面試班更有用(我女也有上面試班)

回覆樓主:

我淨係想唔好玩甘耐, 兩次1,2 個月內多皮, 英華9月玩到3月仲要3次, 超折磨

真心覺得 in 3次令人很疲倦很折磨,應該以2次為限。
我認為呢個改動最容易做到

mmding 發表於 19-10-30 15:38
如果有更好的選擇呢?為什麼一定要局限於現在。

我同意制度是應便利於人, 制度是應該完善的.

只是不同意你建議將學校分等級扣生.

其實現存制度, 已是可揀可描, 兩頭兼顧. 直資(私校亦言)制度目的是提供選擇, 所以任何限制考生選擇自由都是不可取的開倒車....

突然諗到... 這樣吧! 既然你是投訢考得太多, 不如建議一個"考小 JUPAS" 聯招吧, 只統考一次, 考生有MULTIPLE OFFERS, 但期限後只可HOLD 一間!!!

不過, 可能又會有人投訴只考一次, 小一生壓力更大!!!

制度怎能有完美?!
‹ 上一主題|下一主題