用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試遊戲會否改進?
樓主: mmding
go

小一面試遊戲會否改進?  

回覆樓主:

官津:
幼稚園統一考試
按成績分入不同級別學校

直私:
每人只可考三間

官津取消世襲制先啦(emoji)
統一考試咪即會出現TSA 翻版

littlefaith 發表於 19-10-23 16:58
又唔覺,當年我仔報YW特登表現差,因為佢自己根本唔鍾意YW,所以rejected係意料中事。
自此以後,我們更明 ...

好同意。我仔進級有offer嘅全是同類學校。只能說,我仔識揀,學校也同樣睇得出,識揀。

picalo 發表於 19-10-23 18:15
官津:
幼稚園統一考試
按成績分入不同級別學校

小一入學考試 全球首創?

Poyau 發表於 19-10-23 20:41
小一入學考試 全球首創?

香港呢d畸型教育制度
完全有資格成為全球首創

Poyau    發表於 19-10-25 14:07

不支持分類,但覺得不論津直私只可hold1⃣️間,建議教育局出張證明之類,每人一張,要交先可register, 考到第二間想轉會就去之前嘅學校攞返,好似當年會考咁!

picalo 發表於 19-10-23 20:50
香港呢d畸型教育制度
完全有資格成為全球首創

當年AL轉DSE 有B1立時變B2

picalo 發表於 19-10-23 18:15
官津:
幼稚園統一考試
按成績分入不同級別學校
都幾好呀,至少唔會收似而家咁,無範圍我都唔知考乜

fishfishmama 發表於 19-10-23 21:00
不支持分類,但覺得不論津直私只可hold1⃣️間,建議教育局出張證明之類,每人一張,要交先可register, 考 ...

我同意,其實等waiting先痛苦,唔知等到幾時,有哋家長hold位到八九月玩死其他家長。同埋有家長鍾意收集offer,唔讀都去考甚至留位。

一人一位可解決呢哋問題,又容易實施,教育局應該做嘢。

deco99 發表於 19-10-23 21:33
我同意,其實等waiting先痛苦,唔知等到幾時,有哋家長hold位到八九月玩死其他家長。同埋有家長鍾意收集of ...

真係頗多人等到八九月先放位...而且佢哋放位後有啲學校係唔會再call人...

我覺得教育局其實2、3月已經可以公佈派位結果...根本唔需要等到六月....啲人6-8月叩完門又放位變相令其他家長等太耐...

fadgare 發表於 19-10-23 21:42
真係頗多人等到八九月先放位...而且佢哋放位後有啲學校係唔會再call人...

我覺得教育局其實2、3月已經可 ...

自行兩個月知結果
抽獎要五個月費解

deco99 發表於 19-10-23 21:33
我同意,其實等waiting先痛苦,唔知等到幾時,有哋家長hold位到八九月玩死其他家長。同埋有家長鍾意收集of ...

同意,所以我喺樓上講過,直資定私校,每個學生唔可以同一時間hold 兩個位超過一個月,一個月係當考慮期。咁樣至少唔駛咁多學生周圍扣門,又唔停寫waiting 信。

至於hold 學位,就要教局幫手,直私自由收生,但註冊名單上報教局,一發現hold 多一個學位可以先warning 後取消。家長亦要自律,當要新offer, 就
要向教局和舊校取消學位。

mmding 發表於 19-10-23 11:46
小朋友面試多家學校,精疲力盡,大人也承受心理壓力,大家都擔心如果考不到心儀又沒有備選收,其實會否改改 ...

分級別考冇可能,神校最早考小朋友可能未warm up, D學校亦不會采你,而且有D學校早D考可能想賺留位費。
讚成只可hold一間,呢點最重要,同幼稚園學券一樣,唔明點解咁多人選擇困難症。一係留位費起碼1-3個月學費,之後可以在學費減番,唔讀就充公。
另外唔想太多人考,可以學某國際學校,狂加考試報名費,嚇走D運吉的人。

sunnymama2 發表於 19-10-24 06:16
同意,所以我喺樓上講過,直資定私校,每個學生唔可以同一時間hold 兩個位超過一個月,一個月係當考慮期。 ...

有人由hold位進展到9月開學試讀
私立應該跟直資/官津一人一位

醒目開學勳章 王國長老

fadgare 發表於 19-10-23 21:42

我覺得教育局其實2、3月已經可 ...

我唸起某教育顧問,話解決等到頸長嘅辦法,唔係提早公佈,係延遲申請(即一月申請6月公佈之類)

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 19-10-24 06:57
有人由hold位進展到9月開學試讀
私立應該跟直資/官津一人一位

一早應該啦!太多不負責任嘅家長
年年去到5、6月仲有人問,仲話想盡快做決定,真係自私到爆

Charlotte_mom 發表於 19-10-24 07:53
一早應該啦!太多不負責任嘅家長
年年去到5、6月仲有人問,仲話想盡快做決定,真係自私到爆
...

另外直資hold多過1個位
好心EDB講清楚 講不可享雙重資助
但有人註册兩三間直資無聽聞有事

Poyau 發表於 19-10-24 08:22
另外直資hold多過1個位
好心EDB講清楚 講不可享雙重資助
但有人註册兩三間直資無聽聞有事

同意。
私立都仲講得過去,直資係有政府資助都可以hold幾個位真係好唔合理,呢一點真係要改善。

Poyau    發表於 19-10-25 14:11

回覆樓主:

其實可以參考中學考直資制度咁。考到直私要用類似派位證留位,要註冊另一間學校就要先去第一間學校攞返張證,直私統一喺四月呈交收生名單上教育署,冇註冊任何直私先可以參加派位,六月頭公布派位結果

支持任何時候只可以註冊一間小學,不論直私官津。

呢樣應該好易做到。