用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試遊戲會否改進?
樓主: mmding
go

小一面試遊戲會否改進?   [複製鏈接]

點樣分學校層次?Pre S1?學校 Pre S1 有升有跌,咁咪可能年年面試安排都唔同?冇 Pre S1 嘅學校可以點「證明」成績?私立小學同國際學校係咪都要跟呢個遊戲規則(年年都有人係考國際同等本地 offer)?如果要跟的話,國際學校冇 Pre S1,點證明成績同對 Pre S1 比較?如果一間學校 7000 人報名但 Pre S1 最差,如果放榜日之前都因為各種原因 in 唔曬人,咁可以點?如果係龍幼,佢哋嘅 offer 同出面考嘅可以點處理?
公道講句,直私市場誕生就係因為人覺得政府派位靠唔住/得不到更好,依家又因為「壓力大」而改變遊戲規則。如果承受唔起呢個壓力,可以等政府派位,小朋友點都一樣有學校讀書。
如果改變遊戲玩法,產生太多難題,維持原狀最好。我覺得依家已經算公平。

sailormercury 發表於 19-10-23 12:29
覺得小學應該取消第三輪面試。只是考小一又唔係大公司請 CEO. 一間in 三次其實都好累。
...

agree 兩輪乜都夠,根本不需要第三輪

Charlotte_mom 發表於 19-10-23 14:31
而家面試係越黎越多round,因申請人數多,一次每人得果幾分鐘,根本評估唔到,所以要揀人再做第二輪第三輪 ...

有道理。所以宜家啲小朋友真係好慘,搵學校要過五關斬六將    大人搵工要 in 咁多次都會覺得慘

sailormercury 發表於 19-10-23 15:32
有道理。所以宜家啲小朋友真係好慘,搵學校要過五關斬六將    大人搵工要 in 咁多次都會覺得慘 ...

諗起舊年in某校去到第三輪先收reject,感覺很差 但學校又唔會話畀你知咩原因

fadgare 發表於 19-10-23 16:32
諗起舊年in某校去到第三輪先收reject,感覺很差  但學校又唔會話畀你知咩原因
...
YW or TSL?

karllambb 發表於 19-10-23 16:36
YW or TSL?
yw, 其實都估到咩問題,不過始終3rd in先reject會感覺hurt

fadgare 發表於 19-10-23 16:39
yw, 其實都估到咩問題,不過始終3rd in先reject會感覺hurt
suen la can guess principal lam is this type. 佢地走寶

karllambb 發表於 19-10-23 16:46
suen la can guess principal lam is this type. 佢地走寶
It's ok... 明佢點解冇揀我仔。 不過係覺得3round實在無咩必要,好累

醒目開學勳章 王國長老

sailormercury 發表於 19-10-23 15:32
有道理。所以宜家啲小朋友真係好慘,搵學校要過五關斬六將    大人搵工要 in 咁多次都會覺得慘 ...

係真架。我仔中學以前兩輪,而家3輪。正正因為人多左,全部做晒「第一輪太花時間」,於是將第一 輪要test嘅野,分左兩輪,全世界第一輪,再揀人做第二三輪

fadgare 發表於 19-10-23 16:50
It's ok... 明佢點解冇揀我仔。 不過係覺得3round實在無咩必要,好累
咪係!我記得你仲要好似係超細B, 俾個waiting encourage下都好呀

mmding 發表於 19-10-23 11:46
小朋友面試多家學校,精疲力盡,大人也承受心理壓力,大家都擔心如果考不到心儀又沒有備選收,其實會否改改 ...

咁即係標籤埋學校,啲家長會玩得仲顛…
「呢個世界,讀唔到聖喇拔並唔係世界末日,而係當家長個個揀學校淨係識睇級數、睇業績、睇服務,對小朋友,先真正係世界末日」

fadgare 發表於 19-10-23 16:39
又唔覺,當年我仔報YW特登表現差,因為佢自己根本唔鍾意YW,所以rejected係意料中事。
自此以後,我們更明白,揀學校都要睇小朋友自己鍾唔鍾意。

karllambb 發表於 19-10-23 16:55
咪係!我記得你仲要好似係超細B, 俾個waiting encourage下都好呀
哈~唔關超細事,都有其他超細收咗,主要係我仔講嘢麻麻地,又頓,所以都明,佢喜歡收健談醒目的~不過唔緊要,我仔都唔太適合~不過收reject就sad d!

fadgare 發表於 19-10-23 17:00
哈~唔關超細事,都有其他超細收咗,主要係我仔講嘢麻麻地,又頓,所以都明,佢喜歡收健談醒目的~不過唔緊 ...
加油呀, 努力插LS!!

littlefaith 發表於 19-10-23 16:58
又唔覺,當年我仔報YW特登表現差,因為佢自己根本唔鍾意YW,所以rejected係意料中事。
自此以後,我們更明 ...
我hurt姐,心諗係唔係咁大問題要比reject,我仔無嘢佢都鍾意,不過佢話佢鍾意其他多d,我話點解,佢話因為收咗佢

littlefaith    發表於 19-10-23 18:32

karllambb 發表於 19-10-23 17:01
加油呀, 努力插LS!!
哈,唔會諗太多,啲人太勁,不過多謝你鼓勵!

1998Ruby1998 發表於 19-10-23 15:29
點樣分學校層次?Pre S1?學校 Pre S1 有升有跌,咁咪可能年年面試安排都唔同?冇 Pre S1 嘅學校可以點「證 ...

其實中學也分band,而小學在家長群中亦有大概排位,並不是需要具體指定1、2、3名,可以按組。
以往年畢業生入band幾參考計算,大概也知道一些,只是每一個父母都要去收集一次學校成績、校風。做個大概的abc,只是把玩過遊戲的父母都心中清楚的事情公開,並方便之後的父母。並不為標籤,讀哈佛有成功人士,沒有讀大學也亦有成功人士。

fadgare 發表於 19-10-23 17:00
哈~唔關超細事,都有其他超細收咗,主要係我仔講嘢麻麻地,又頓,所以都明,佢喜歡收健談醒目的~不過唔緊 ...

玩三輪,只能說在從小鍛鍊小朋友的耐心,大人的抗逆能力。至於是否成為家長的傷,對不起,請自行消化。——現在的遊戲規則......造成

mmding 發表於 19-10-23 17:32
其實中學也分band,而小學在家長群中亦有大概排位,並不是需要具體指定1、2、3名,可以按組。
以往年畢業 ...

中學冇分 Band 架,係家長自己圍內用語。得學生先分 Banding。
但中學幾乎間間都要考 DSE,如果要分層次,都尚可以分。有啲小學好出名,但未必成績好 wor,咁佢屬第三組定第二組?冇呈分嘅小學,佢地應該屬邊組?私立同國際學校屬邊組?
太煩了!

1998Ruby1998 發表於 19-10-23 17:39
中學冇分 Band 架,係家長自己圍內用語。得學生先分 Banding。
但中學幾乎間間都要考 DSE,如果要分層次, ...

都有道理,解決問題應該交給教育局,目前考小的父母很累。
‹ 上一主題|下一主題