用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Kelly0799
go

[小學] Del   [複製鏈接]

laijenny99 發表於 19-10-25 01:03
回覆 Sumsumsum123 的帖子

以一條龍加埋十三年計買NR值博率高喎

等如每年比多$3.8萬學費,抵唔抵視乎ESF是否你首選,還有沒有其他選擇。等如學費$14-15萬一年,還有很多IS可選,而且一但收了你留位便要交晒50萬,之後如果有更心儀的學校收你,而決定不讀ESF,就可能冇晒。

回覆樓主:

呢條算術都曾經計算過,其實計算埋50萬nr。 esf都平過絕大部分國際學校。 其他學校嘅學費十四五萬一年,但難免都會收一啲cap levy或者depreciating debenture etc.

但對於未抽獎就認輸,畀五十萬我最終都係 心存僥倖 過唔到自己。

Lalaji 發表於 19-10-25 11:30
呢條算術都曾經計算過,其實計算埋50萬nr。 esf都平過絕大部分國際學校。 其他學校嘅學費十四五萬一年,但 ...

唔係間間要,有些只是買幾十萬refundable debenture 離校時可全數取回。我覺得capital levy幾揾苯,即個個月又加幾千學費,有得揀我寧願買refundable debenture.

964000 發表於 19-10-25 12:36
唔係間間要,有些只是買幾十萬refundable debenture 離校時可全數取回。我覺得capital levy幾揾苯,即個個 ...

ESF嘅capital levy係one-off, 即year 1入比$38000係for 6年,唔係每個月加幾千,加幾百姐

meimeimandy 發表於 19-10-25 13:36
ESF嘅capital levy係one-off, 即year 1入比$38000係for 6年,唔係每個月加幾千,加幾百姐
...

上面講緊其他學校要比capital levy, 其實好多要年年比。

964000 發表於 19-10-25 10:19
等如每年比多$3.8萬學費,抵唔抵視乎ESF是否你首選,還有沒有其他選擇。等如學費$14-15萬一年,還有很多IS ...
想請教仲有咩學校係14, 15 萬學費就ok (我指計埋年年要比o個啲capital levy呀)? 以我粗略o既research,新界區呢個銀碼以下o既學校只有例如 JIS(勁少位),NIS (勁少位),Anfield。

melobi12 發表於 19-10-25 16:25
想請教仲有咩學校係14, 15 萬學費就ok (我指計埋年年要比o個啲capital levy呀)? 以我粗略o既research,新界 ...

Delia school of Canada, FIS, 保良局,Hong Lok yuen , ICA, KIS , KCIS

想問下知唔知如果無得interview會否收到email呢? 謝謝

貝珠 發表於 19-10-25 16:35
Delia school of Canada, FIS, 保良局,Hong Lok yuen , ICA, KIS , KCIS
明白,謝謝你。我個list大致上都係呢堆學校,不過就大部份都要過海了。
漏左 ICHK HLY 添。

melobi12 發表於 19-10-25 16:51
明白,謝謝你。我個list大致上都係呢堆學校,不過就大部份都要過海了。
漏左 ICHK HLY 添。
...

如果只計小學,仲有以下呢D個range up to 15萬+,其實IS學費好多仲包埋免費ECA。
但中學學費就唔止,尤其最後兩年IBDP通常特別貴。
Singapore IS,
ICS,
VSA,
Kingston
GSIS
不過新界真係不多選擇,所以D新校可以收咁貴。

964000 發表於 19-10-25 12:36

唔係間間要,有些只是買幾十萬refundable debenture 離校時 ...

refundable debenture 當然正, 但當考慮埋距離,選擇可能相當少。 而家有唔少國際學校都收capital levy, 打正旗號直情唔使還, 其實depreciating debenture同levy都差唔多。up front 仲要畀多啲添。

所以講到尾esf個價錢真係都幾無敵。

回覆 melobi12 的帖子

非IS..係private YMCA...但讀好K3先

https://www.cs.edu.hk/

UK 課程+本地繁體中文+本地英文數學+多課外活動+校風可以+愉快學習....教會背景...

每班西人(uk為主)班主任老師+助教
有東涌ymca 聯係中學(dse +Igcse)(要考有加分)(中學近將來東涌西港鐵站)
可以係猶疑不決is/ ls 或一條龍is 既中途站....可以睇睇

v369234 發表於 19-10-25 20:41
回覆 melobi12 的帖子
我上年去過school tour,唔係好啱心水
不過謝謝你推介

964000 發表於 19-10-25 17:11
如果只計小學,仲有以下呢D個range up to 15萬+,其實IS學費好多仲包埋免費ECA。
但中學學費就唔止,尤其 ...
謝謝分享。不過有幾間都唔使旨意入... 要某一種nationality / 幼稚園先入到...

Kelly0799 發表於 19-10-22 23:29
收到ESF 面試email通知, 但話係後備,係咪機會不大?有冇其他人都收到面試通知書 ...

31/10 去完面試

有無人知通常到邊個月份reserved list 嘅人有機會入到year 1架?

Samantha_Mex 發表於 19-11-2 10:36
31/10 去完面試

有無人知通常到邊個月份reserved list 嘅人有機會入到year 1架?
我都in 完,我都想知

Kelly0799 發表於 19-10-22 23:29
收到ESF 面試email通知, 但話係後備,係咪機會不大?有冇其他人都收到面試通知書 ...

請問你幾時報名?

回覆 AngelTong88 的帖子

申請截止前兩日

Kelly0799 發表於 19-11-3 18:57

申請截止前兩日

我是問你10/31 in , 是什麼時候申請的?

我未答你申請截止前兩曰
‹ 上一主題|下一主題