用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 揀學校選擇困難症
go

揀學校選擇困難症 [複製鏈接]

阿仔去左考試英文/數 80分左右 agent話報唔到top school 比左4間我揀
Cardiff/ Colchester Royal Grammer School/ Lancaster Royal Grammer School/ Stephen Perse Foundation Sixth Form

前日屎忽痕行埋Britannia個升學展
agent又比左呢幾間
Upperham/Oundel/Downside/Greshams

我揀到唔識點揀
   3    0    0    0

回覆樓主:

Colchester Royal Grammar School &  Lancaster Royal Grammar School 是AA提供比你的嗎?

兩間都係成績很好的State Boarding School, 只有持英國護照或歐盟護照才可以入讀。Lancaster Royal Grammar School是男校,在較北的位置,冷一點,是Selective Grammar School, 水準頗高。Colchester Royal Grammar School,在東南部,位置比較好,成績也很好,不易考入。

有英國護照或歐盟護照,可以考慮讀這兩間學校。祝你申請成功。

Britannia果度你意思是Uppingham嗎?
小朋友現在多大了

http://www.britannia-study.com/s ... gham-School?lang=zh 係唔係Uppiungham?

Cardiff我覺得幾吸引,出好多A*/A
同類可以考慮埋OIC,近年成績超過左Cardiff

Greshams我個仔讀緊,佢話好多house activities/ 運動 果D,讀得開心
佢果陣都係britannia報,佢地Paperwork幾慢,但係揀學校我自己覺得幾準,so far讀得幾開心

回覆 TTEE1819 的帖子

係AA提供架!都好快手就比左呢幾間我揀
反而Britannia要同個agent傾一大輪,等左勁耐,之後就suggest呢幾間
我知道時間方面可能幾趕所以呢幾日即刻係咁Research

我自己想佢d soft skills好D,我都覺得咁細個唔洗咁快谷佢嘅成績
咁講Greshams可能幾好?

回覆 o000o 的帖子

而家14歲

我早前都係去AA,我覺得你真係要捉實佢講清楚你小朋友嘅要求
例如係想要成績定係開心、玩開咩運動、性格、語文能力
佢地會好快手出到學校suggestion比你,想快D confirm個申請
但可能係唔岩你小朋友嘅criteria

樓上果位家長要問清楚小朋友果D問題,最緊要係佢地嘅strength同性格係點

AA嗰幾間唔識唔comment,只知某D學校講明要喺AA個test攞到幾多分以上先會睇你成績表,睇完先知接唔接受你報名。

英識嗰D都出名好學校,但都唔易入。Cardiff係Cardiff sixth form school?
‹ 上一主題|下一主題