用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 由local k3想跳船
go

由local k3想跳船 [複製鏈接]

小朋友普通私幼k3,因為性格慢熱考直私完全唔得,再加上現在形勢,想轉入國際,但英文又唔係好叻嗰種,有冇人指導下我可以點做?定係完全冇機會呢?謝謝意見!
   6    0    0    0

terrenandtania 發表於 19-10-22 12:43
小朋友普通私幼k3,因為性格慢熱考直私完全唔得,再加上現在形勢,想轉入國際,但英文又唔係好叻嗰種,有冇 ...

YMCA 有第二輪申請,一月頭deadline

回覆 terrenandtania 的帖子

你可以試吓ICHK,上次去SCHOOL VISIT,個校長話最重要係父母識英文,小朋友反而無乜所謂,因為佢哋好快會學識。

terrenandtania 發表於 19-10-22 12:43
小朋友普通私幼k3,因為性格慢熱考直私完全唔得,再加上現在形勢,想轉入國際,但英文又唔係好叻嗰種,有冇 ...

乜都試吓先,我有朋友個女都係突然間轉都OK呀!

ol_bb 發表於 19-10-22 13:33
YMCA 有第二輪申請,一月頭deadline

Ymca其實係咪唔係國際?有冇大分別呢?

Ashleycorina 發表於 19-10-26 10:40
乜都試吓先,我有朋友個女都係突然間轉都OK呀!

請問佢係考邊間呢?

terrenandtania 發表於 19-10-26 11:25
請問佢係考邊間呢?

你PM我吖,唔知可唔可以呢度講

terrenandtania 發表於 19-10-26 11:25

是私立學校,行british curriculum, 主要英國老師,中文有得揀用本地課程或非本地課程,數用本地課程,其他同國際學校沒大分別!Playground language 也是英文!

有同感,正想為K3 的女兒轉國際,苦無頭緒。

私立小學 ymca cs 主要好處 外籍(英國為主)班主任, 校長去英國聘請...同學亦國際化...小朋友習慣同西人溝通(每日面對6-7小時)...唔會因為見到外國人怕羞而唔表達自己...

係咪講緊 SWCS YMCA of Hong Kong Christian School?
建議你去school tour 感受一下先知鍾唔鍾意。

我o係上網揾資料期間睇文字描述係幾鍾意呢間學校,不過去完school tour 就發現佢唔係我想揾o既學校。

人人喜好都唔同,唔好盡信其他人o既推介呀。對於人地嚟講係best school,唔代表都係對你小朋友係best school o架。

呢兩個月好多學校有open day呀 fun fair呀o個啲,又有school tour可以book,建議你去多幾間睇多啲feel 下自己鍾意咩類型o既學校。

係要睇多D..不過現在競爭異常激烈,又要外國護照,又優先提名權,有時確實須要後備而亦都唔錯既方案...ymca佢係幾好既學校培養小朋友...提升佢地既實力..中間睇到也有小朋友考入去cais, dc, esf, hly, rc...入本地既英文亦係班中前列....純經驗分享....

回覆樓主:

同意要多作比較!我都有朋友參觀完覺得校舍細所以沒有考慮!

我自己本身有參觀過不同學校(接近二十間),YMCA hardware的確唔吸引;不過考慮到課程,學費 ,老師,中學,距離...等等因素,自己當時覺得最適合! 到現在我是感恩的!~ 所以沒有學校是最好的,只有是否適合!

請問CAIS難唔難考入呢?會不會冇面試機會?

terrenandtania 發表於 19-10-29 18:36
請問CAIS難唔難考入呢?會不會冇面試機會?

大部分國際學校小學由等於local 的k3 開始。你打算讀完k3先插班,不難想像有幾多位可供插班。cais 因為新校舍政府批地條件,要收多d foreign passport holder , 如果冇,機會又低d。

貝珠 發表於 19-10-29 20:07
大部分國際學校小學由等於local 的k3 開始。你打算讀完k3先插班,不難想像有幾多位可供插班。cais 因為新 ...

CAIS cut-off 係8月31
如果九月後出世重可以讀完k3入preparatory 唔使插班

小狗芝士 發表於 19-10-29 21:27
如果九月後出世重可以讀完k3入preparatory 唔使插班

我知,但依家有幾多人local 做細B,個個做超大。

Anyway, 仲有d入左國際,又出去考直私的人會跳槽的。不過又唔算多。

小狗芝士 發表於 19-10-29 21:27

我就係見佢2014的都可以apply Grade 1而唔係其他is嘅year2, 先諗會唔會易啲咋,但我仔讀中文私幼,其實會不會interview機會都冇?因為後日就deadline都諗緊試唔試下

terrenandtania 發表於 19-10-29 23:39
我就係見佢2014的都可以apply Grade 1而唔係其他is嘅year2, 先諗會唔會易啲咋,但我仔讀中文私幼,其實會 ...

Cais 有preparatory 等於local k3 , assume preparatory 人數等於grade one 人數, 咁即係點呢?

Uk system 同北美system 叫個年級唔同啫,最緊要去睇下嗰間學校mass intake 係什麼

terrenandtania 發表於 19-10-29 23:39
我就係見佢2014的都可以apply Grade 1而唔係其他is嘅year2, 先諗會唔會易啲咋,但我仔讀中文私幼,其實會 ...

Interview 人人都有,但local passport好少人入,英文水平亦不可太差(至少能用英文句子流利溝通)
‹ 上一主題|下一主題