用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 更改:直資中學註冊後取消註冊最後日期 (即抽飛) ...
樓主: miriam
go

更改:直資中學註冊後取消註冊最後日期 (即抽飛)   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

sawn 發表於 19-12-21 13:35
非常感謝你!因為時間太緊急,真係未諗定……
依家註冊直資係買保險先喇
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-12-21 13:38
依家註冊直資係買保險先喇

註冊左直資不知會否收了正本小六學生資料表?若真係收左,咁報自行是否要出示呢張表?

醒目開學勳章 王國長老

jy0022 發表於 19-12-21 18:07
註冊左直資不知會否收了正本小六學生資料表?若真係收左,咁報自行是否要出示呢張表?
...
註冊直資時要交埋小六學生資料表正本

報自行時學校有 D 要求將副本釘埋申請表一齊遞交

你最好去直資註冊前影定幾份備用

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

jy0022 發表於 19-12-21 18:07
...
有D學校會接受無學生資料表既申請, 但最好影印定先
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

再請教一下,咁如果有直資收咗,自行兩間都冇收,我仲可唔可以抽飛,然後參加統一派位?

醒目開學勳章 王國長老

sawn 發表於 19-12-30 09:34
再請教一下,咁如果有直資收咗,自行兩間都冇收,我仲可唔可以抽飛,然後參加統一派位?
...

可以,同樣指定日期前抽飛

miriam 發表於 19-12-30 10:00

感謝!

miriam 發表於 19-12-30 10:00
我聽上年有直資收咗後唔比抽飛,大家知唔知有冇?

醒目開學勳章 王國長老

isechloe 發表於 20-1-15 07:28
我聽上年有直資收咗後唔比抽飛,大家知唔知有冇?
直資學校無權咁做

miriam 發表於 20-1-15 08:51
直資學校無權咁做
Really , thx

由一間直資抽飛到另外一間直資,現在是那個日子deadline?

醒目開學勳章 王國長老

happy+ 發表於 20-2-6 21:18
由一間直資抽飛到另外一間直資,現在是那個日子deadline?
16 April 2020 前要抽飛

miriam 發表於 20-2-6 21:41
16 April 2020 前要抽飛

現在有冇改日子呢請問?

醒目開學勳章 王國長老

luvgaga 發表於 20-2-13 16:22
現在有冇改日子呢請問?
Press Con 無講再有更改, 即係同樣 16 April 2020 前要抽飛

miriam 發表於 20-2-13 16:25
Press Con 無講再有更改, 即係同樣 16 April 2020 前要抽飛

謝謝你

miriam 發表於 20-2-13 16:25

如果16 Apr 後才收到另一間直資中學的offer, 咁仲可唔可以轉軚?

醒目開學勳章 王國長老

vin105 發表於 20-3-10 16:23
如果16 Apr 後才收到另一間直資中學的offer, 咁仲可唔可以轉軚?
官津自行收左, 但 16 Apr 後收到直資 offer?

可以, 無問題

miriam 發表於 20-3-10 16:32
官津自行收左, 但 16 Apr 後收到直資 offer?

可以, 無問題

是註冊左直資A, 但在16/4後收到直資B的 offer! 可以如何處理轉去直資B lei?

醒目開學勳章 王國長老

vin105 發表於 20-3-10 16:36
是註冊左直資A, 但在16/4後收到直資B的 offer! 可以如何處理轉去直資B lei?
去 A 校取消註冊, 記得寫定封退學信, 學校會有文件要家長填, 手續完成後記得一定要拎返張小六學生資料表, 之後就帶張小六學生資料表去 B 校註冊就得

miriam 發表於 20-3-10 16:41
去 A 校取消註冊, 記得寫定封退學信, 學校會有文件要家長填, 手續完成後記得一定要拎返張小六學生資料表,  ...

但過左16/4,直資A應該已經將學生資料表交左去教育署了lor!

要通知教育署,再從他們那裏取回學生資料表?
‹ 上一主題|下一主題