用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 更改:直資中學註冊後取消註冊最後日期 (即抽飛) ...
樓主: miriam
go

更改:直資中學註冊後取消註冊最後日期 (即抽飛)  

超級版主 醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-3-12 10:29
明白。謝謝解畫。我亦清晰多咗!thx.thx
睇返晒佢所有留言, 應該佢都仲未明囉

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-3-12 10:39
睇返晒佢所有留言, 應該佢都仲未明囉

是的。有時哩D解說可以以一條"時間序"嘅方式表達會清晰得更多,被你解一解畫後加上我原先的理解就可以有更清楚的了解,腦裏係有個時序圖,有時間我都想試下表達出來再討論下看看自己是否"透徹"明瞭,亦可以讓其他jm們參考。

超級版主 醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-3-12 10:49
是的。有時哩D解說可以以一條"時間序"嘅方式表達會清晰得更多,被你解一解畫後加上我原先的理解就可以有 ...
我有諗過整個 chart 出黎..............但唔明既整乜都係唔會明
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-3-12 11:03
我有諗過整個 chart 出黎..............但唔明既整乜都係唔會明

好吖!咪試下整,支持支持

可以整到件東西令別人明白更多嘅都係一種"挑戰",亦是討論後的成果產品。

超級版主 醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-3-12 11:22
好吖!咪試下整,支持支持。

可以整到件東西令別人明白更多嘅都係一種"挑戰",亦是討論後的成果 ...
忙到爆廠, 有時間一早整左

YmOra    發表於 20-3-12 13:24

請問到直資抽飛要交待轉那一間學校嗎?

Chankalum 發表於 20-3-12 12:26

不用交待,但你唔介意嘅話,講亦無損失。

回覆 miriam 的帖子

即系比如3月25號去註冊左一間直資A,3月30號又收到另外一間直資B,咁我去A攞返小六資料表然後去B註冊就得了,系咪?然後4月7號自行有通知,咁我再去B攞返小六資料表就可以要返自行中學了?只要4月16號前抽飛就相當於之前註冊取消,系咪咁解啊?

超級版主 醒目開學勳章

donnywin 發表於 20-3-17 22:07
回覆 miriam 的帖子

即系比如3月25號去註冊左一間直資A,3月30號又收到另外一間直資B,咁我去A攞返小六資 ...
1. 即系比如3月25號去註冊左一間直資A,3月30號又收到另外一間直資B,咁我去A攞返小六資料表然後去B註冊就得了,系咪?

全對

2. 然後4月7號自行有通知,咁我再去B攞返小六資料表就可以要返自行中學了?只要4月16號前抽飛就相當於之前註冊取消,系咪咁解啊?

全對

總之直資轉直資要轉幾多間都無人阻止到你, 當然已註冊學校留難家長真係有, 最終都係轉到. 但自行收左, 要去直資抽飛機會只得一次, 16 April 前唔去抽飛, 即代表保留直資學位, 放棄自行學位.

如果有直資收咗,又留咗位,4月16號小六張資料表交咗去教育局,咁我重可唔可以申請其他直資,或7月大抽獎放榜之後可以去叩門嗎?

超級版主 醒目開學勳章

豬狗媽 發表於 20-3-20 17:04
如果有直資收咗,又留咗位,4月16號小六張資料表交咗去教育局,咁我重可唔可以申請其他直資,或7月大抽獎放 ...
直資交資料係 4 May 2020

#68 回覆其他會員既內容

總之直資轉直資要轉幾多間都無人阻止到你, 當然已註冊學校留難家長真係有, 最終都係轉到. 但自行收左, 要去直資抽飛機會只得一次, 16 April 前唔去抽飛, 即代表保留直資學位, 放棄自行學位.

放榜後仍可以叩門

Chankalum 發表於 20-3-12 12:26

出國留學

miriam 發表於 20-3-20 21:35
直資交資料係 4 May 2020

咁,其實我又八卦講下。雖然大家想保留自行/大抽獎,就應該16/4前盡早抽飛,之不過,我抽飛呢個動作直資唔需要知道我係去自行抑或其他直資。所以,直資係5月初至俾資料教育局,如果最後過咗16/4又係5月前至想抽飛又無話唔得,只不過要承擔抽唔到既風險而已吧。

超級版主 醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-3-24 15:35
咁,其實我又八卦講下。雖然大家想保留自行/大抽獎,就應該16/4前盡早抽飛,之不過,我抽飛呢個動作直資唔 ...
我都想知真係有幾多人會做勇者, 係有直資 offer, 但自行唔得時, 仍然會抽飛跌落大抽獎度

如果個區 B1 位過多唔排除有 B1 pool 既勇者出現

miriam 發表於 20-3-24 16:05
我都想知真係有幾多人會做勇者, 係有直資 offer, 但自行唔得時, 仍然會抽飛跌落大抽獎度

如果個區 B1 位過 ...

其實如果係咁又點解要註冊直資呢又

超級版主 醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-3-24 18:04
其實如果係咁又點解要註冊直資呢又
今年咪引伸好多千奇百趣既問題出黎囉, 我睇到 O 晒咀, 答到唔想答就係咁

miriam 發表於 19-10-22 10:54
因應【武漢肺炎】直資抽飛最後日期更改至 16 April 2020,直資中學通報教局日期 4 May 2020

教育局局長記 ...
《家長承諾書》是否得到直資中學通知是正取生,而又去了中學登記才會有?

eh2045 發表於 20-3-25 08:07
《家長承諾書》是否得到直資中學通知是正取生,而又去了中學登記才會有? ...
是否不去汪冊,只有《小六學生資料表》

超級版主 醒目開學勳章

eh2045 發表於 20-3-25 08:07
《家長承諾書》是否得到直資中學通知是正取生,而又去了中學登記才會有? ...
係, 你去直資註冊時簽既文件之一

miriam 發表於 20-3-25 09:14
係, 你去直資註冊時簽既文件之一
謝謝
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊