用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 更改:直資中學註冊後取消註冊最後日期 (即抽飛) ...
樓主: miriam
go

更改:直資中學註冊後取消註冊最後日期 (即抽飛)

超級版主 醒目開學勳章

vin105 發表於 20-3-10 16:44
但過左16/4,直資A應該已經將學生資料表交左去教育署了lor!

要通知教育署,再從他們那裏取回學生資料表? ...
直資係 4 May 前交資料俾教局
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-3-10 16:45
直資係 4 May 前交資料俾教局

明白,只要4May 前抽飛即可?

在此日期之後才獲得直資B取錄又如何lei?

超級版主 醒目開學勳章

vin105 發表於 20-3-10 16:48

想問返 貴校無開過家長會講今年升中派位既野?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-3-10 17:23
想問返 貴校無開過家長會講今年升中派位既野?

剛剛電郵問緊小學老師!

希望他們比D意見啦!

vin105 發表於 20-3-10 16:48

老師初步回覆,因為已經沒有资料表了,所以不能接受直資B!

超級版主 醒目開學勳章

vin105 發表於 20-3-10 18:22
老師初步回覆,因為已經沒有资料表了,所以不能接受直資B!
邊間小學? 個老師到底明唔明個制度?

你註冊 A 時要交小六學生資料表, 到有 B 校收時, 只要去返 A 校申請取消註冊, A 校就會退返小六學生資料表俾家長去 B 校註冊用, 完全不存在 A 校註冊後唔可以再接受 B 校學位.

miriam 發表於 20-3-10 18:35

你註冊 A 時要交小六學生資料表, 到有 B 校收時, 只要去返 A 校申請取 ...

我指是A校交左資料表去教署之後,就是否無法轉去B校?

超級版主 醒目開學勳章

vin105 發表於 20-3-10 18:37
我指是A校交左資料表去教署之後,就是否無法轉去B校?
交左都可以轉 B 校, 唔係邊度會有升中叩門音樂椅玩到開左學都仲會有機會轉校呢支歌仔唱.

miriam 發表於 20-3-10 18:59
交左都可以轉 B 校, 唔係邊度會有升中叩門音樂椅玩到開左學都仲會有機會轉校呢支歌仔唱.

明白,我也想到叩門的情況!

miriam 發表於 20-3-10 18:35

你註冊 A 時要交小六學生資料表, 到有 B 校收時, 只要去返 A 校申請取 ...

今天問過教署,16/4前直資A是有責任應家長要求而退回學生資料表。如有問題教署可以協調!

而家長如果想在16/4後要求取回資,則須自行與直資A協商,教署無法協助!所以16/4後直資A在未提交資料表(教署話只是副本),他們退不退或如何退資料表給家長則在乎其學校的政策了!

報告完畢!

vin105 發表於 20-3-11 17:55
今天問過教署,16/4前直資A是有責任應家長要求而退回學生資料表。如有問題教署可以協調!

而家長如果想在 ...

即是話,4月16後如向直資提出取回"學生資料表" 和 "家長承諾書"需視乎該直資中學是否接受,若然順利取回,則家長仍然可以以正取生(如有嘅話)身份給取錄或繼續參加大抽獎,相反則要乖乖地等到放榜後向直資中學申請退學。是嗎?thx.thx

YmOra 發表於 20-3-11 18:12
即是話,4月16後如向直資提出取回"學生資料表" 和 "家長承諾書"需視乎該直資中學是否接受,若然順利取 ...

如果自行正取,7/4已經獲通知就無必要等到16/4後才處理!

vin105 發表於 20-3-11 18:18
如果自行正取,7/4已經獲通知就無必要等到16/4後才處理!

我明白。但如果真的如你樓上所講嘅真係發生响4月16後有家長向直中提出抽飛要求又被接納。那麼,家長會否仍然可以參與大抽獎或以正取生身份給取錄?

YmOra 發表於 20-3-11 18:32
我明白。但如果真的如你樓上所講嘅真係發生响4月16後有家長向直中提出抽飛要求又被接納。那麼,家長會 ...

應該可以!

但要和直資A協商了!

vin105 發表於 20-3-11 18:34
應該可以!

但要和直資A協商了!

係。我就係理解為只要與直資A校達成協商,就應該可行吧!thx.thx

YmOra 發表於 20-3-11 18:46
係。我就係理解為只要與直資A校達成協商,就應該可行吧!thx.thx
...

那個教署小姐是這樣強調!

超級版主 醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-3-11 18:12
即是話,4月16後如向直資提出取回"學生資料表" 和 "家長承諾書"需視乎該直資中學是否接受,若然順利取 ...
相信佢混淆左好多野................

直資抽飛最後日期係 16 Apr, 呢日之前抽飛先可以保留自行學位, 之後都無得保留

miriam 發表於 20-3-11 19:05
相信佢混淆左好多野................

直資抽飛最後日期係 16 Apr, 呢日之前抽飛先可以保留自行學位, 之後 ...

這點教育局確實係好清楚講明4月16日前才可抽飛,但我的理解為响這日子之前發生的抽飛事件屬明文規定下直資中學務必要津守的規則,由於4月16後至到呈上取錄名單仍有一段日子,明文規定就變成直資中學自決,直資中學仍然可以為抽飛限期內離開咗嘅空缺找學生補上,換言之,最終呈上教育局的真正名單會响呈交前一刻才是最後決定,而非4月16嗰份暫時名單,所以,我才認為樓上vin105向教育局的咨詢回答是有其可能發生的可行性。

超級版主 醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-3-12 01:33
這點教育局確實係好清楚講明4月16日前才可抽飛,但我的理解為响這日子之前發生的抽飛事件屬明文規定下直資 ...
睇返佢之前既留言, 佢混淆左自行同直資既野, 自行就 16 Apr 之前抽飛, 之後直資有學額可以 call waiting 補上, 補上個批學生如已註冊其他直資, 已經唔係自行抽飛之列內, 原有直資 A 校要退學轉去 B 校, 教局係唔會理, 因為都過左限期, 所以有問題都係由家長同 A 校協商, 睇返舊帖係有學校留難家長, 最終都係可以轉到 B 校, 總之 4 May 直資要交確實已註冊名單俾教局刪除唔會落到去大抽獎既學生, 17 Apr - 3 May 直資張音樂椅點轉, 都係家長同直資學校自己搞掂.

佢有一個問題係註冊左直資 A 校, B 校收可唔可以轉, 跟住佢又話 email 問左老師話唔得, 所以覺得佢混淆左自行同直資註冊問題.

miriam 發表於 20-3-12 08:57
睇返佢之前既留言, 佢混淆左自行同直資既野, 自行就 16 Apr 之前抽飛, 之後直資有學額可以 call waiting 補 ...

明白。謝謝解畫。我亦清晰多咗!thx.thx
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊