用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃景Joyful open day 後感
go

荃景Joyful open day 後感 [複製鏈接]

我一直最心儀嘅學校係joyful, 因為好近屋企同埋區內口碑好,但上個星期六去完Open Day感覺真係麻麻地。

1. 間學校真係好細,冇乜活動空間

2. 我哋入去唔同課室玩,但入面啲老師好冷漠,冇同小朋友交流,只係打個招呼就算, 感覺係有少少hea

3. 佢哋啲膠地墊好污糟

不過因為當日係Open Day,好多人,可能因為咁所以令成個感覺變差,有冇用家可以分享一下以下幾點?

1. 英文程度夠上IS嗎?我見畢業生好少上IS

2. 老師有愛心嗎?會唔會好commercial?

3. 學校注重閱讀同玩嗎?定係好學術呢?

我哋暫時in左兩間- 華景Boxhill (有am offer) and 長沙灣 Kendall (等緊result)

嚟緊會in Joyful , 青衣Tivoli International, 同埋LH

小朋友讀完幼稚園之後會去澳洲讀小學,所以我比較注重英文同埋prefer happy school,希望各位媽媽可以比意見:)

Btw, 除左LH之外,我已經visit曬其他學校,Boxhill 係感覺最好,但係location真係好差 :( ,要轉兩程車先去到
   1    0    0    0

回覆樓主:

有無考慮讀esf?  我有個朋友讀緊青衣個間,小朋友每日番學都好開心。
另外如果一心會番澳洲讀,會揀australian international sch嗎? 佢地d成績都好好,同埋小朋友唔洗轉番個cirriculum.

enna_tm 發表於 19-10-22 08:37
有無考慮讀esf?  我有個朋友讀緊青衣個間,小朋友每日番學都好開心。
另外如果一心會番澳洲讀,會揀austral ...

ESF會考慮,但佢冇PN,K1會試考
AIS實在太貴啦,負擔唔到

回覆樓主:

我之前去左個IS parent session.  青衣esf個staff講到讀佢地個playgroup就有priority for k1. 你可以諗下。

enna_tm 發表於 19-10-22 08:44
我之前去左個IS parent session.  青衣esf個staff講到讀佢地個playgroup就有priority for k1. 你可以諗下。 ...

Oh really, 好我check 吓先,都唔知佢有攪playgroup, thanks thanks :)

回覆 mlau216 的帖子

我係荃景用家,不過小朋友只係讀緊PN差唔多兩個月,所以只可以依我所知嘅盡量答你啦。純係個人經驗,睇下有冇其他家長補充。

1. 英文程度夠上IS嗎?我見畢業生好少上IS
joyful的語境係幾好,佢哋以英文為主要溝通,用letterland同ORT教小朋友,for之後讀IS都無乜大問題。好似我個小朋友,係屋企我哋一路都係用開廣東話,但佢都可以catch up課堂個進度,我係屋企用英文去問佢故事書入面的東西,佢都可以聽得明並作出回應。至於點解咁少上IS,我諗係本身joyful家長大多target本地升學直私小。

2. 老師有愛心嗎?會唔會好commercial?
我接觸D老師都係nice同caring。一開學好多嘢唔清楚問返佢地,佢地都好快比返response。小朋友嘅反應最直接,佢係超鍾意返學,我屋企話帶到佢去學校,主動say完byebye就頭也不回跟老師入課室。問佢鍾意佢個班嘅老師,佢反應都係十分positive。

3. 學校注重閱讀同玩嗎?定係好學術呢?

我覺得joyful都學術嘅,但唔係谷個隻,小朋友大多係活動或者玩嘅過程入面學嘢。閱讀都睇重架,課程以外,每個星期小朋友都可以係學校借一本故事書(今個星期英文,下星期就中文,梅花間竹咁),家長可以係屋企同佢一齊睇故事書。

sarah_cy 發表於 19-10-23 12:45
回覆 mlau216 的帖子

我係荃景用家,不過小朋友只係讀緊PN差唔多兩個月,所以只可以依我所知嘅盡量答你啦 ...

多謝你嘅詳盡解答 :)

我係麗城用家,你做咩唔報麗城,都係一程5-8 mins 巴士,但學校環境好好多,大好多,又干净。而英文絕對無問題,老師方面好caring ,成日同家長溝通,好多家長參與既活動。小朋友反學勁開心,邊星期文日都問我有無得返學👍🏻

enna_tm 發表於 19-10-22 08:44
我之前去左個IS parent session.  青衣esf個staff講到讀佢地個playgroup就有priority for k1. 你可以諗下。 ...

請問個playgroup係響青衣esf校舍舉行?定係原本灣仔嗰個playgroup centre?
Many thx

lavender_mum 發表於 19-10-24 08:21
請問個playgroup係響青衣esf校舍舉行?定係原本灣仔嗰個playgroup centre?
Many thx
...

個playgroup係 esf青衣架

enna_tm 發表於 19-10-24 08:31
個playgroup係 esf青衣架

Thank you for info

Lingayee929 發表於 19-10-24 01:02
我係麗城用家,你做咩唔報麗城,都係一程5-8 mins 巴士,但學校環境好好多,大好多,又干净。而英文絕對無 ...

因為我住荃景,諗住落樓下返學近近地,不過我喺application form 都有mark 低麗城做second choice.

不過如果學校教得好我都可以compromise 地方細呢個disadvantage

回覆 enna_tm 的帖子

Officially there is no priority for ESF playgroup children to K1 Admissions. But unofficially I don't know...

hilary_tang 發表於 19-10-24 15:30

Officially there is no priority for ESF playgroup children to K1 Admissions. Bu ...

hi,  i am just sharing my chat with the lady in esf during an education fair. i think no sch would put this up officially.

Ok, thank you

回覆 Lingayee929 的帖子

你好, 請問中文程度OK 嗎?

英文,speaking 係唔錯 ,我覺得啦
中文,請家長自己努力
‹ 上一主題|下一主題