用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝有咩comment
go

王錦輝有咩comment

真心想了解多D,事緣我們有幸2nd in, in完後老公十分鍾意,但真係所知唔多,而本身小女亦有可能直上龍校私校小一,但老公想王錦輝多D,平D喎,大家對王錦輝有咩comment或者有冇已經係用家呀

回覆 alanjordan 的帖子

2nd in 係同小朋友一齊定分開in? 主要 in 小朋友定家長?Thx.

回覆樓主:

黃錦輝DSE/GCE AL成績亮麗

https://www.hkbuas.edu.hk/s/s10_score_c.html

hidepata 發表於 19-10-21 23:08

2nd in 係同小朋友一齊定分開in? 主要 in 小朋友定家長?Thx. ...

佢in得好全面,分開一齊都有,無話側重in邊一邊,過程輕鬆

Poyau 發表於 19-10-21 23:50
黃錦輝DSE/GCE AL成績亮麗

https://www.hkbuas.edu.hk/s/s10_score_c.html

咁多間直資,佢算係好定中間呢,中學算band 1尾嗎?

唔係in 20分鐘左右咩?

alanjordan 發表於 19-10-22 00:22
咁多間直資,佢算係好定中間呢,中學算band 1尾嗎?

王錦輝33222%同聯招數字達B1水平
可望躋身男女直龍B1前列

男女直龍*
B1: SPCC/ 港同/ 優才/ 培僑/ 福建
B2A-1C: SMC/ 陸慶濤(羅氏基金)
B2: 播道/ 真道
NR: 王錦輝/ 漢華/ 宏信
* Banding據hkpapa名單

Poyau 發表於 19-10-22 09:44

請問NR係咩

Lupdoy 發表於 19-10-22 09:55
請問NR係咩

NR = Not rated

hkpapa stated its NR? then why you said its B1?

Arabellahk    發表於 19-10-25 00:11

回覆 Poyau 的帖子

播道當佢B2,分分鐘走寶。

Poyau    發表於 19-10-23 08:55

我認為

港同 / 優才 / 培僑 已達Band1B 以上

福建 / 陸慶濤(羅氏基金) / 播道 (最近一年親生仔成績) / 王錦輝 (最近兩年親生仔成績) 都有Band1C 水準

真道既IB成績不亞於其他國際學校, 但DSE 只有B2 水準.

NR: SMC

另外, 一條龍學校, 關鍵是要研究是否適合自己小朋友, DSE成績三幾年已經可以變化好大.  

Sing13 發表於 19-10-22 12:22
我認為

港同 / 優才 / 培僑 已達Band1B 以上

咁係咪即係好呀?其實我完全唔識現在的計分制度,点樣將D學校分banding

咁如果港同跟wkf比,係咪港同好D呀

hidepata 發表於 19-10-22 07:08

唔係in 20分鐘左右咩?

係呀,過程可以流暢而快

alanjordan 發表於 19-10-22 14:58
咁如果港同跟wkf比,係咪港同好D呀

港同DSE同聯招數字較王錦輝好

https://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2018-19/DSE2019.pdf

https://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2018-19/JUPAS2019_V2.pdf

今年播道DSE 成績也亮麗,有band 1 水平
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

alanjordan 發表於 19-10-22 14:57
咁係咪即係好呀?其實我完全唔識現在的計分制度,点樣將D學校分banding

Banding可參考hkpapa以下舖 #1
分類方法見 #2 #3 #4

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732

王錦輝舊年有取錄我個女嘅四間直私小學之一,咁我緊係覺得佢係好學校啦(雖然小女係入讀另一間小學)。

樓主嘅女兒如果本身已經有一間好穩陣嘅私小,咁最簡單係話畀大家知係同邊間比較,好快會有人答到你。

gracelam 發表於 19-10-22 15:26
今年播道DSE 成績也亮麗,有band 1 水平

播道4 Core 4+平均56.0%達B1水平

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3771050&extra=page%3D1&page=13