用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問8級鋼琴大家要學幾耐先考?
go

[音樂] 請問8級鋼琴大家要學幾耐先考? [複製鏈接]

如題,想了解一下要苦戰幾耐
   3    0    0    0

我教超過十年,頭幾級一定快啲,慢慢難就唔會咁快,攤開計你當一年一級,遇過最快嘅學生3年考到八級,慢嘅學超過十年都未考到。
仲要睇你講只係考到八級張証書,定真正有八級嘅技巧技能,係有涵定係只係得個殼。
其實好視乎你放幾多時間落部琴,唔係用年月日黎計,係以小時黎為單位,一星期每日練1小時同一星期加埋只練到一小時,一個月已經可以差好遠,所以好難一概而論。

又要夾下小朋友升中安排,好似我小朋友甘,預備考八級,但遇著呈分試,所以決定押後考八級,升左中學先考,所以又等多一年

目標:小六前6級,中三前8級~

各人目標不同,有人為報中學,升小六前無論如何要考到八級,務求有張cert 見人

如果為張8級CERT去學琴, 學員本身對音樂係無興趣, 不如唔好學

mingdhk 發表於 19-10-22 13:29
如果為張8級CERT去學琴, 學員本身對音樂係無興趣, 不如唔好學

完全同意。先(emoji)清學音樂的本意是什麼。不享受音樂,只為考試而考試,實在很辛苦

MillieLin 發表於 19-10-22 13:44
完全同意。先(emoji)清學音樂的本意是什麼。不享受音樂,只為考試而考試,實在很辛苦
...

事實上系有家長系甘要求老師配合,唔好學其他歌,專心學好考試歌,scale,,sight reading無時間就唔好練,總之,要5年內考到八級,合格就得啦

為左張cert的話5年已經可以

我5歲學琴
小學時每日練1.5小時
中學都每日最少練45分鐘
風雨不改,就算學校考試我都從不缺課同唔練琴
我父母永遠要我將鋼琴同學校功課放喺同等位置,而非現今家長既做法
而我鋼琴老師從來唔逼我考試
但會逼我彈好多歌
5級後每星期都最少練3首歌,
最多2星期就會學下一首
我15歲先考8級
16歲考埋演奏級
底子打得好,所以我考琴從來無壓力
唔需要死練爛練先考到

但老實說我教左十幾年琴,
都仲係理解唔到為左張cert而死練此心態

LeeCC 發表於 19-10-22 12:04
各人目標不同,有人為報中學,升小六前無論如何要考到八級,務求有張cert 見人

...

請教一下,今時今日「鋼琴」嘅8級 cert,仲有無用?
1. 如果只係鋼琴8級,太多小學生有。
2. 部分中學有組 orchestra,但鋼琴又唔入唔到團。

yifeifei2 發表於 19-10-27 20:01

我覺得無乜用,所以我無追趕升中前八級

回覆 yifeifei2 的帖子

我女都就快考八級。我覺得純以功利角度出發,學琴唔無乜用,除非贏到大賽獎項。
但喜歡音樂,彈琴係快樂的,當中有好多樂趣。

yifeifei2 發表於 19-10-27 20:01

坦白講,無用

Jane1983 發表於 19-10-28 08:29
回覆 yifeifei2 的帖子

我女都就快考八級。我覺得純以功利角度出發,學琴唔無乜用,除非贏到大賽獎項。

有時候真係唔知點講,我個小朋友,如果你問佢,佢係喜歡彈鋼琴,喜歡去比賽(比賽佢一啲都唔抗拒)。
喜歡上舞台,但有時候又會緊張到發台瘟。
話喜歡比賽,但又有時逃避練琴,都知點樣可以做到快樂練琴。

meowlwk 發表於 19-10-26 19:48
為左張cert的話5年已經可以

我5歲學琴

講得好,我以前都是如此學習,為自己技術而學而練,考級都只是順便而已,考試測驗放長假都從不請假,老師要求什麼便做好什麼,邊有咁多借口選擇⋯
‹ 上一主題|下一主題