用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分最重要?
go

第一次呈分最重要?  

姨甥仔唔會考學校,會跟成績派彩。但老師話呈一最重要,呈一通常可以估到入咩學校?

以我所知,如果唔計自行interview,
呈一,二,三的比重不是一樣嗎?

你好:小小嘅分享,小女現讀F.2,呈一,呈二個人覺得係最重要的,由其報自行,直資

呈二,因為考完呈二已經知道高低,而且要報自行﹑直資。尤其依家自行三月底知結果,呈二變得更重要

sunnymama2 發表於 19-10-21 19:49
姨甥仔入3唔會考學校,會跟成績派彩。但老師話呈一最重要,呈一通常可以估到入咩學校?

以我所知,如果唔計 ...

想自行有把握啲呈一及呈二最為重要,另外直資都係睇呈一及呈二。

只想派彩,3次呈分都要穩定,上落太大會跌banding。

大抽獎當然3次呈分都重要啦,不過自行就只睇頭2次呈分。
個人會比較睇重呈一,因為如果考得好,呈二就算少少失手都冇咁驚,相反如果呈一成績未如理想,呈二壓力就會好大,而且去到呈二幾乎大局已定,呈三要追絕不容易,呈三通常上落不會太大。

呈一當然重要,因為會有人以為呈一唔重要,無認真考好,咁你個 rank order 就有機會排前 D

IloveJJ 發表於 19-10-22 09:52
直資睇呈一
自行睇呈一呈二
大抽獎睇呈三

如果唔會考直私,亦都幾有信心自行唔得,即係等派彩的話,是否3次呈分都一樣重要?

勝記 發表於 19-10-21 22:25
你好:小小嘅分享,小女現讀F.2,呈一,呈二個人覺得係最重要的,由其報自行,直資
...

明白,但姨甥唔會考直私,會等派彩

gracelam 發表於 19-10-21 22:52

想自行有把握啲呈一及呈二最為重要,另外直資都係睇呈一 ...

我都係咁理解。

姨甥呈一分數係band 3 生,所以唔會考直私或自行。只係希望有運入到band 2 尾學校,但家姐見老師話通常呈一已經定左會入咩學校喎~

我覺得老師都幾衰,3次呈分照計一樣比重(重申唔會考直私或肯定自行唔得),應該勸學生努力呈二,三升上band 2。而家係家長和姨甥信哂老師,唔駛温書啦。

sunnymama2 發表於 19-10-22 10:03
我都係咁理解。

姨甥呈一分數係band 3 生,所以唔會考直私或自行。只係希望有運入到band 2 尾學校,但家 ...

b3 學校不代表冇前途希望……
潮公考第一勁過半级聖喇拔。

每年都有b1升中,b3 DSE 成績修業期滿。

回覆 IloveJJ 的帖子

直資睇呈一?the school not only can get the rank for 呈一 & 二?

Cliokohonda 發表於 19-10-22 10:20

但當中有幾多?

最重要係想揀間校風好的,band 2 校風大致都好過band 3

Cliokohonda 發表於 19-10-22 10:20
潮公DSE第一,近幾年來計BEST6分別係幾多分(不計算增加權重)?
知道附近一間B2,2019年第一BEST6係36分(包含4主科)。
而係熱門官津直,高分比比皆是。
1,金子在哪都會發光?!
2,近朱者赤?!
相信聰明的你不難做出選擇。

medicine 發表於 19-10-22 10:37
潮公DSE第一,近幾年來計BEST6分別係幾多分(不計算增加權重)?
知道附近一間B2,2019年第一BEST6係36分( ...

唔好睇小人地

sunnymama2 發表於 19-10-22 10:30
但當中有幾多?

最重要係想揀間校風好的,band 2 校風大致都好過band 3

在街上看不出b1 ~ b3 行為有何分別……
不過當然要檢討升中有得揀同冇得揀原因在那……

Cliokohonda 發表於 19-10-22 10:51
唔好睇小人地
覺得邊一點話睇小人地?
1,表示入唔到B1一樣有人有很不錯成績。即係小升中成績差少少未必就無機會,人生仲有很長路程。。。
2,當然係B1學校更多高分。以免被誤會(1)係貶低入B1的學生。

Cliokohonda 發表於 19-10-22 11:01
在街上看不出b1 ~ b3 行為有何分別……
不過當然要檢討升中有得揀同冇得揀原因在那……
...

我以前喺街上見到係好大分別的,就講食lunch, 對面的band 5 校係着住校服面對面坐喺度抱住(自己幻想不雅場面)。

有些亦會在校內打交打老師,我堂弟亦因為比同學cool 頸抖唔到氣,扔書包退學。