用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分最重要?
樓主: sunnymama2
go

第一次呈分最重要?  

Cliokohonda 發表於 19-10-22 11:44
係我無知無恥下流

喂呀~
算啦

IloveJJ 發表於 19-10-22 11:35
有好多學校揀人in只睇呈一,例如:SPCC, SPC, SSC,九龍我唔熟。
我覺得SPCC會睇呈二。因為general條隊3月才面試,應該已經有呈二結果。

b3410 發表於 19-10-22 13:07
我覺得SPCC會睇呈二。因為general條隊3月才面試,應該已經有呈二結果。

簡介會有講明會睇 rank order
教育局個 rank order 係呈一 + 呈二,對嗎?

b3410    發表於 19-10-22 13:54

反高潮.... 呈一呈二都不是重要
再一次發表出人意表的言論,語不驚人誓不休!勁呀!

IloveJJ 發表於 19-10-22 11:38
如果講校風,我覺得地區比banding更有影響

此言甚是

sunnymama2 發表於 19-10-22 11:50
唉,佢肯聽我講就好啦,我只係細妹,又唔係老師,點會聽我講。

反而係我侄女,我會講你個例子佢聽,希望 ...

唔駛下下同小朋友講B1既,佢依家B3,你同佢講B1咁遙遠。我家姐仔仔,呈一呈二都B3,我家姐搵咗間校風好既B2尾B3頭學校佢自行,佢呈三繼續努力,入咗B2尾。最後都入自行果間。雖然可能係抽入,但我更相信係自行入。叫小朋友唔好放棄。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-10-22 13:01
佢係咁要求喎!我當時無留意,我係交晒上下學期,因為我仔五上好過五下,但佢五上失手,五下回復水準,佢 ...

thx
睇番佢哋網站英文寫"rimary 5 final academic report"比較ambiguous,不過中文寫明『小5下學期成績表』,你仔同學原來無錯

Arabellahk    發表於 19-10-22 14:02

醒目開學勳章

b3410 發表於 19-10-22 13:07
3月咁遲?識人都係general條隊入,話3、4月已經要考分班試

little_yolky 發表於 19-10-22 13:35
唔駛下下同小朋友講B1既,佢依家B3,你同佢講B1咁遙遠。我家姐仔仔,呈一呈二都B3,我家姐搵咗間校風好既B ...

B3 係姨生仔,band 1 係侄女。

我係覺得老師咁講好不負責任,我家姐又係嗰d唔會上ek 唔會research 的C9, 老師話呈一通常可以睇到入咩學校係誤導家姐,由得我姨甥仔差落去囉。

bobbob 發表於 19-10-22 13:43
thx
睇番佢哋網站英文寫"rimary 5 final academic report"比較ambiguous,不過中文寫明『小5下學期 ...
我哋下學期成績表就是final, 會顯示所有考測成績。所以沒有矛盾

B.B.BaBa 發表於 19-10-22 13:18
反高潮.... 呈一呈二都不是重要
再一次發表出人意表的言論,語不驚人誓不休!勁呀! ...

如果唔考直私,只係等派彩,呈一,二,三都一樣重要,對嗎?

bobbob 發表於 19-10-22 13:46
3月咁遲?識人都係general條隊入,話3、4月已經要考分班試
yes, 印象中三月頭面試,好快出結果。然後call 埋waiting, 1個星期左右就家長會,分班試。高效率

bobbob    發表於 19-10-22 14:52

IloveJJ 發表於 19-10-22 12:31
學校有講,去年考既經驗也知。
例如:SPC, 同學只交五下成績表,無交五上,我後來補交六上,佢都唔收。

原來如此。但SSC話佢哋係睇教育局俾佢哋嘅排名去決定,但就唔清楚個排名係計呈一定呈一加呈二喎。所以我都諗緊呈一緊要啲呢個說法有幾可靠?

sunnymama2 發表於 19-10-22 13:57

如果大抽獎,當然三次都重要。

尤其邊緣人,band1尾同band2頭已經好大分別。
band1尾好運抽到1A,band2頭黑上黎抽到2C學校,2者本來成績差別好少,但一個入1A,一個入2C

sunnymama2 發表於 19-10-22 13:52
B3 係姨生仔,band 1 係侄女。

我係覺得老師咁講好不負責任,我家姐又係嗰d唔會上ek 唔會research 的C9,  ...

係,係好不負責任

醒目開學勳章

b3410 發表於 19-10-22 13:57
我哋下學期成績表就是final, 會顯示所有考測成績。所以沒有矛盾
我哋學校分2張,不過以阿仔質地,submit邊張都無乜分別

b3410    發表於 19-10-22 15:33

醒目開學勳章

sunnymama2 發表於 19-10-22 13:57