用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分最重要?
樓主: sunnymama2
go

第一次呈分最重要?  

都話某版友只會不斷重覆佢自己的睇法架啦......

B.B.BaBa 發表於 19-10-24 21:25
都話某版友只會不斷重覆佢自己的睇法架啦......
睇左好耐終於明白所講某版友係邊個。
話又講返轉頭,之前個陣真唔係甘明某版友講乜鬼,特別係長篇大段回文。
曾怪自己當年沒好好讀書,學過啲野幾乎全部還番比老師,搞到今日打幾句野都牛頭不對馬嘴。。。
不過,相信自己中文表達能力以及吸收能力仲係可以過得去,甘即可能係人地打出來啲野有問題先令自己睇唔明,唔知係唔係尼?!

回覆樓主:

某位理性網友,若真係如佢所指関顧小朋友既能力作適當選校,甚麼壓力云云。當年當初考咁多直資,有無関住吓自己小朋友既感受,作適當選校,又甚麼SPCC和直資未獲取錄,又唔使常掛在口邊,呻到樹葉都落!

連非校網和住址區,都可以去抽統一乙部學位,太唔刻意追求了~~~

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

三天前說 "呈一呈二都應不是重要",今天說 "第一次呈分是否最重要,我估冇人說不重要"

今日的我打倒三天前的我......?

好混亂呀!到底重要定唔重要架?唔好玩啦,唔該...!

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-10-25 10:59
你又錯了,由始至終我都冇考慮過SPCC這間,因女兒衹要女校,這間是男女校.
因為相信孩子能力,孩子自行選擇正 ...

自圓其說乎?~~~

回覆樓主:

並非住該中學校網,又非小學校網內,又非他區中學,似乎並非孩子既能力,肯定係父母既超能力發功,可以填到統一乙部咁厲害,才可以心想事成~~~

sunnymama2 發表於 19-10-21 19:49
姨甥仔唔會考學校,會跟成績派彩。但老師話呈一最重要,呈一通常可以估到入咩學校?

以我所知,如果唔計自 ...

隨著自行收生提早知結果的玩法改變,我估計多咗人响"呈1"努力考好成績。所以,要响呈1有好成績就要更加努力了。另外,你家姐唔明白三次呈分的比重,為著小孩子的前途,你點都要多說多解釋吧!努力呀!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 19-10-25 15:56
無法與你溝通,失陪了

你都覺悟了......

jli008 發表於 19-10-25 15:24
我衹知道都係用嚟升中學生測試出來的水平,好像下面所講嗰啲

https://topick.hket.com/article/2327051/%E3 ...

你引文入面位資深老師,其實未將個重點講出。佢個例子係同學數學低分其他高分,呢個比兩科語文低分更要命。因為例子入面,中英90分唔係大部分學生既常態,所以兩科語文平均分一般較低。但大部分學校數學係單卷製,可以100分,而且可以短時間操起,所以平均分一般較高。而呈分係計標準分後至乘大倍數,所以數學攞70分較中或英攞70分更致命。