用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分最重要?
樓主: sunnymama2
go

第一次呈分最重要?   [複製鏈接]

sunnymama2 發表於 19-10-22 10:03
我都係咁理解。

姨甥呈一分數係band 3 生,所以唔會考直私或自行。只係希望有運入到band 2 尾學校,但家 ...
咁本身你家姐兩母子都懶,老師咁講就順勢唔理,你試吓話俾佢知,三次係平均比例的,如果佢兩母子唔聽都冇辦法,估計佢一向成績係最差嗰啲,可能覺得自己都應該追唔上所以懶得追

subb 發表於 19-10-23 09:32
的確, 有d小學去到呈分仍然是B3 range
是跟本無可能追到去B1, EVEN追回B2都難, 除非是邊緣人
大家都在呈分 ...

你有道理,我家姐的確係不負責任。

姨甥仔和侄女都讀小六,佢地係同一間幼稚園畢業,想當年大家學術程度都係差。姨甥仔運氣好,抽區內入熱門,侄女就入寶校。

不過“塞翁失馬焉知非福”,寶校程度淺,老師校長關愛足,老師比好多機會侄女,侄女讀得舒服又開心,有好強歸屬感。雖然係寶校,但呈一屬Band 1生。

姨甥仔待遇大不同,一開始學校程度就深,要求高,年年都要討論留班問題,但因為留班係留俾有得救的學生,所以姨甥仔年年升班。

姨甥仔初小時我就和家姐提議轉校,可惜因為“名校”光環,覺得冇理由由名校轉寶校,所以姨甥仔繼續沉淪。

輪到家姐細仔和我仔同年,有建議佢揀間淺少少的學校,有提議過侄女的寶校。當然又係名校光環問題,細仔以必收生入左阿哥間學校。一個惡夢唔夠,又再黎多個惡夢,細佬比阿哥問題更大。

有點离題,但想抒發吓揀合適學校的重要性。

B.B.BaBa 發表於 19-10-23 09:53
某版友原文直接指出了 "呈一呈二都應不是重要",其實沒有 "不止是呈一呈二重要" 的意思。
他說的 "做到最 ...

我冇所謂,亦不斷在ek 吸收資訊,update 自己。嗰位會員只係好心提出學習態度而已,可能离少少題,但我好多時討論都會离題啦,我自己剛剛的回覆都离題

如果咁情況, 可能已經是b3尾的一群 !
真係好難追, 倒不如找一間校風好的b2尾及b3中學吧 !

入到去啱程度, 讀得有信心d, 可能又唔同呢 !

點都好, 心態好重要, 努力加油去溫習, 起碼有盡力,
就算輸都要輸得好好睇睇 !

sunnymama2 發表於 19-10-23 10:09

姨甥仔和侄女都讀小六,佢地係同一間幼稚園畢業,想當年大家學術程度 ...

我完全明白你,因為我兩個妹啲仔女都係咁,幸運入到九龍塘熱門小學,但由一年級開始已經跟唔上,一早我都勸佢好好跟進或者考慮轉校,死都唔聽,話學校有差不多一半人都派到B1 ,我當時都同佢解釋你要喺嗰個範圍先至得,跟住細女都入埋去,又係全級考包尾嗰啲,前兩年大仔入咗間B3,明年到細女估計都係B3,呈一過咗係B3,叫佢俾心機追,又係話學校話冇得追由得佢,對升中遊戲唔清唔楚,根本佢自己都冇心去理,旁人點着緊都冇用,我另外有個妹又係差唔多,我都冇眼睇,有啲家長就係咁,你同佢講都冇用,自己唔上心,而家資訊發達要了解唔難,根本自己冇去了解,人哋幫唔到咁多

姨甥仔和侄女都讀小六,佢地係同一間幼稚園畢業,想當年大家學術程度 ...

父母唔跟係不負責任,但讀書都靠自己,讀書多少都講書緣,如果本身能力問題,盡力考好呈分試,搵間校風好吧。

carmenlook 發表於 19-10-23 10:24
我完全明白你,因為我兩個妹啲仔女都係咁,幸運入到九龍塘熱門小學,但由一年級開始已經跟唔上,一早我都 ...

我地真係一樣呀!

我提議姨甥仔轉校,家姐的家人(姐夫和99)都以為我唔抵得佢個仔入“名校”(1/3 band 1)。

到家姐細仔和仔升小一,我阿媽同家姐99講我仔入“名校”,佢99同我阿媽講,名校唔係個個都讀得掂

其實作為家人,只係出於好心比意見,但佢地就太多陰謀論

好彩我和阿哥friend, 阿哥都會聽我講吓,問吓我意見。

kirstyau 發表於 19-10-23 10:35
父母唔跟係不負責任,但讀書都靠自己,讀書多少都講書緣,如果本身能力問題,盡力考好呈分試,搵間校風好 ...

冇錯,老師有講過姨甥仔太純,希望揾到間校風好的band 3 中學。。。。但邊間band 3 校風好呢

原來大家都係咁
我兩個阿哥都係, D仔女同一間幼稚園畢業, 年紀又差不多
幾個都入到名校, 二哥二嫂識教, 仔女成績好好
大哥大嫂當仔女入咗名校就自動會好成績, 完全唔理
結果咪小四英文唔合格, 係我睇唔過眼担心呈分
幫佢睇實D仔女成績, 好彩佢地又肯放手
對仔女無比父母管慣, 初時真係花咗好多心思等佢地乖D讀書
先由邊緣人拉返上去, 搞番掂升中

IloveJJ 發表於 19-10-23 10:54
我哋中西區聖士提反堂中學ok架!好多係未開竅既男仔嚟。你姨甥係邊區?
...

學校係九龍區,屋企係觀塘區。

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 19-10-23 10:52
係架!呢啲係老生常談,但無乜人真係信。
啲人話香港教育制度幾谷,咁多功課測驗課外活動,無時間休息同玩 ...

你係一個好好例子啦!

你兩個小朋友都屬於叻,不過幾叻都好,都會有唔同的學習態度和模式。

我其實覺得家姐佢地都幾 自私ga! 諗住名校乜都好,佢有冇諗過小朋友的感受?日日番學上堂唔識,俾老師鬧,放學對住成堆功課又多又唔識做。點解佢地唔可以從小朋友角度出發?

細仔又係,程度唔啱就係唔啱,你知我仔讀咩學校啦,佢間學校的卷,默書仲深過我仔呀! 點搞呀?

所以我原先覺得學校老師不負責任係我錯,佢地從來唔會伴讀,諗諗吓係我家姐佢地先係最人渣。

naicha 發表於 19-10-23 10:47
原來大家都係咁
我兩個阿哥都係, D仔女同一間幼稚園畢業, 年紀又差不多
幾個都入到名校, 二哥二嫂識教, 仔 ...

好彩有個甘錫佢地姨仔, 你知啦幫人教仔女從來吃力不討好

好似叫我睇住姨甥女做功課,自己個D就話鬧得者,人地既始終唔會。 好彩姨甥女見我鬧表姐,知道阿姨好惡 都會聽少少

回覆 kirstyau 的帖子

小朋友的成績, 好彩的自動自覺 (少數)。大多數各種奇難雜症, 大人真係要好好心機引導先得
我教那兩件, 家姐小聰明但巨懶唔專心反叛, 要好好心機氹同鼓勵, 又要比D新意唔悶教佢
細佬就怕罵, 簡單D, 督實佢就得, 但唔理的兩個都成績麻麻, 理的其實可以上囉

升中都係我理, 所以咪勁上EK睇吓而家點玩法
因為家姐唔適合傳統催谷, 那時都係幫佢搵D比較活動型的中學
搵啱先最重要, 就算抽到1A都讀唔上盞墊底, 嘥咗個細路發揮唔到仲冇埋自信
每個家長都唔容易真係

唔好意思又離題一下,叫你姪女選學校小心D,因為唔知學校有幾寶,有D寶校級5已經可以係B2,寶校學生選校不宜過度進取。而且你都話課程比較淺,入太高band學校怕跟得辛苦。
‹ 上一主題|下一主題