用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分最重要?
樓主: sunnymama2
go

第一次呈分最重要?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-10-25 11:30
唔認同,唔覺得。如果人乜都係自覺,就唔需要老師和父母去教導,响我角度,孩子係需要父母教導,包括孝順 ...
我都覺得孩子都應該有適當壓力,人將來都要面對壓力,自細冇壓力大過遇到問題仲難面對,而且適當壓力我覺得係推動力,同埋自動自覺生性識諗嘅小朋友100個可能先得一個,我覺得大部份小朋友都係要教導同熏陶,自細俾佢知道要顧家,呢樣野好緊要,你樣樣以佢行先,大個咗佢都係先諗自己唔會諗父母先,我都眼見過呢啲父母自食其果,所以我仔十歲八歲開始,我就已經俾佢知道第日佢要養家照顧父母,將來有冇呢個能力係一件事,但要佢有家庭觀念,呢個好緊要

sunnymama2 發表於 19-10-24 08:03
都係呀。

而家佢都更hea, 日日打機
點解唔溫書? 打好基礎都好重要。
仔可以自動自覺溫書就好了。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-10-27 11:30
早上好.陪女出去玩前回覆一下.
我引文的重點不是什麼分數,這應該也是升中呈分機制的內容之一吧. 我是不喜歡 ...

早上好。這個是事實。尤其是家長迫讀書的成績。到中學自由了、不聽你的,成績就一落千丈。家姐呈分時有同學補全科,包括視藝,真的辛苦。不過現在入了不錯的學校,他要人push,希望可以慢慢好起來。家姐的是津校,有抽入的同學,學習動力真的有些參差的。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-10-28 10:44
除你喜歡點講既,冇人阻止你講,因為都係你自己估,錯都好正常,等於有父母講唔會比孩子好多壓力,其實自己比左 ...

學普通話和英文都係自圓其說呀,來自同一人,我認同㗎~

分享下D特功,非學網非住址非跨區校,如何合情合理合法下填統一乙部又成功,好喎~~~

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

其實想問問,讀過地區二三線小學,之後有幸升上一線名津,學生本人及家長是否都覺得間間學校教的都一樣?

jli008 發表於 19-10-28 11:22
所以我才講小學時候的基礎很重要,因為中學肯定好自由,更突顯真正的水平應去什麼學校的重要性,為何有些中學 ...

係家姐同學,不是家姐,家姐只補數學。但家姐同學入面都真係有D既peah

想問呈分既分數是否拉curve ?

B.B.BaBa 發表於 19-10-28 12:30
其實想問問,讀過地區二三線小學,之後有幸升上一線名津,學生本人及家長是否都覺得間間學校教的都一樣? ...

如果話比你聽間間學校教都一樣你都唔信啦,所以話讀到書嘅間間都讀到係呃你嘅。一線小學生入英中通常底子比較穩,因小學課程一般教深些少,二/三線小學課程本身淺啲,所以一線小學上嘅學生通常底子較穩,升中後好容易睇到分別,當然亦要睇個學生升上中學後嘅讀書態度啦!

洋蔥頭媽咪 發表於 19-10-28 19:41
如果話比你聽間間學校教都一樣你都唔信啦,所以話讀到書嘅間間都讀到係呃你嘅。一線小學生入英中通常底子 ...

只是有人認為間間教的都一樣,學校越近屋企就越好,金子在哪裡都能發光,但就從將軍澳走去老遠的九龍塘讀名校。口裡說不,身體卻很誠實,說一套做一套,或許是因為他自己覺得OK就得,不用理會他人

所以大家要小心,某版友的留言表面睇好似合理有 point (如果明佢寫乜的話),細心一想就會看穿他的謬論,再睇埋佢做 D 咩...... ...... ......

IloveJJ 發表於 19-10-28 14:06
當然不一樣啦!見好多補底班都是二三線小學嗰啲
絕對同意,有些人以為間間學校教的都一樣,只以為自己小孩讀四年級,那用四年級的書本不是嗎?什至更以為自己小孩在校內考級頭,就以為好叻……殊不知……有些級數高的小學,是四年級教五年級的書,五年級教六年級的書,六年級教中一書,已經幫小孩日後升中轉全英教學了。舉例,英文科的infinitive, conditional sentence, gerund, reported speech等,有些小學六年級都未教或唔教,有些就五年級已經開始教或教完。所以有些家長會不明白為何DGS,DBS,SPCC等不收他們的小孩,明明在校內級一……

B.B.BaBa 發表於 19-10-29 10:58
只是有人認為間間教的都一樣,學校越近屋企就越好,金子在哪裡都能發光,但就從將軍澳走去老遠的九龍塘讀 ...
都係架,有啲學校程度係差啲,出卷較淺,好容易攞高分,下下都八十幾九十幾100 ,有朋友又係以為自己小朋友好叻成日鋪卷上FB,科科95以上,全級考十幾廿幾,學校B1得三成左右,估計初上中學,如果勁的應該會比較辛苦

回覆 carmenlook 的帖子

活在自己的世界裡,好比坐?觀?

小乖豬 發表於 19-10-29 15:21
絕對同意,有些人以為間間學校教的都一樣,只以為自己小孩讀四年級,那用四年級的書本不是嗎?什至更以為自 ...

請教咁點先知自己小朋友間學校比起其他屬咩水平呢?
‹ 上一主題|下一主題