用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想問下係英國倫敦讀大學,一個月大概洗幾多零用錢呀? ...
go

想問下係英國倫敦讀大學,一個月大概洗幾多零用錢呀? [複製鏈接]

住宿舍,但要自己買餸煮三餐,要預計多少零用錢呢?
   8    0    0    0

琴日我去左Britannia Studylink嘅升學展,佢地創辦人講左有關呢方面嘅野,如果係大學嘅話可能around 400-600磅,視乎咩區

你可以試下直接inbox佢問,琴日好多家長都攞左佢contact

仲有無其他家長可以提供參考呀?唔該!

galatea 發表於 19-10-22 08:09
仲有無其他家長可以提供參考呀?唔該!
你上升學無疆界個 YouTube 睇下,好像有一集有講的

回覆樓主:

視乎喺边區,倫敦去年價,Y1 宿舍双人房公共浴室每月£600+左右, 交通費,三餐,大多數自煮简單食物,weekend 出下去聚舊,大概£500+, 即最悭預每月£1200。今年Y2,自行同学夾租,每月£900+,近学校,省回交通。相信開支比去年多一點。家長加油揾錢(emoji)

醒目開學勳章

KopyKat 發表於 19-10-22 08:37
視乎喺边區,倫敦去年價,Y1 宿舍双人房公共浴室每月£600+左右, 交通費,三餐,大多數自煮简單食物,weeke ...

自行同学夾租,每月£900+

請問是每人要付GBP900+/月嗎? 單位有幾大? Zone 1 ?

galatea 發表於 19-10-21 18:15
住宿舍,但要自己買餸煮三餐,要預計多少零用錢呢?

早歺4磅+午餐5磅十晚餐8磅=1日17鎊,1月约500鎊,另交通費+同學-起活動費,自己-個月俾800鎊

3b 發表於 19-10-22 09:09
自行同学夾租,每月£900+

呢個價錢同我囡花費差唔多。佢係zone 1, 劏出嚟嘅三房,即係本來兩房,但房東在living area 間多間房,所以只有好細嘅 common area。£900/month 係每人租金。倫敦讀書,所費不菲呀。

golulu2002 發表於 19-10-22 09:47
呢個價錢同我囡花費差唔多。佢係zone 1, 劏出嚟嘅三房,即係本來兩房,但房東在living area 間多間房,所 ...
只租大約GPB900是否未計水電煤,咁阿囡一個月所有使費加埋耍GPB 1800嗎?

唔洗計住宿和交通費。只是買餸煮三餐,加零用雜費,在倫敦1個月唔知要預多少。

我囡話在Zone 1, 慳慳地,三歺自己煮,一星期用可只用30 GBP

回覆 galatea 的帖子

我女兒今年在倫敦kcl讀大學,宿舍費用大約一個月要10000元港幣(視乎你住多少個星期)
生活費加車費等,一個月大約8000-10000港幣,
在外面租宿舍住,最普通的單位大約一個月約13000港幣,好一些的要15-18000港幣,
倫敦市區生活費很貴,已叫女兒節約,父母賺錢好辛苦的。

回覆樓主:

阿仔回覆说,三同学分租每人一房,可以话劏房生话,有張枱,床,衣櫃和一個木架,common toilet and kitchen.有一間是套房,要付多D。全年水电deposit, 3 人£2500,我估多用要補。Heat 就包埋。我都晤明,咪又喺电。还有雜費,說£15。行路返学,吃就£500。简樸生话。

我個女宿舍每星期二百幾鎊,全年三十幾個禮拜總共一萬磅,包晚餐。

我另外每星期俾110鎊佢做零用錢,佢話使唔哂,不過佢唔算大使,而且多數行路返學,慳返搭車錢。

我朋友今年送個女去,佢猛咁話我俾得太少,其實小朋友嘅洗錢習慣大不同,父母教仔女理財嘅方法亦大不同,好難比較。有同學好鍾意落pub,好快已經洗晒父母俾佢嘅全年零用錢。

回覆樓主:

不過,前辈说早十多年,倫敦租屋都差不多這價,唔知確實真真?但求佢認真讀,晤好学壞,不少醉酒。

唔計交租,雜費,我會預每月用GBP 800-1000...

離題,但我建議大家幫仔女買份醫療保險..包專科已經夠..或者買留學生保險加埋醫療

個人經驗..我細女臨出發前唔舒服,醫生建議遲兩星期先走..在香港覆診..我女唔想..醫生話去到英國食晒藥都未好,一定要睇醫生

咁就真係未好晒..睇private GP...診金GBP 60...呢個價錢 ok...咁佢refer去專科 check清楚....診金GBP 250,ultrasound GBP250...第一次都要用GBP 500....好彩到appointment 前一日,佢好番晒,不用睇.

你實問點解唔睇NHS ? NHS GP要排好耐先見到醫生..醫生如果肯refer專科...平均要再等12星期

所以我離開英國前幫細女買左醫療保險..只包private專科..GBP270一年

不過我就唔知倫敦以外,有無private醫療機構

wloi 發表於 19-10-22 23:02
唔計交租,雜費,我會預每月用GBP 800-1000...

離題,但我建議大家幫仔女買份翳療保險..包專科已經夠..或 ...
絕對同意

醒目開學勳章

綜合大家的分享, 在倫敦讀大學, 生活費, 雜費和租金要預GBP2,000/月, 有無家長可以分享其他地區(Edinburgh, Glasgow)呢?

繼續講番在倫敦,如果幾個同學偶然出外吃一餐普普通通的晚飯,每人夾10鎊得唔得呀?

回覆樓主:

只計生活費約£5-600
‹ 上一主題|下一主題