用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想問下係英國倫敦讀大學,一個月大概洗幾多零用錢呀? ...
樓主: galatea
go

想問下係英國倫敦讀大學,一個月大概洗幾多零用錢呀?

galatea 發表於 19-10-23 13:39
繼續講番在倫敦,如果幾個同學偶然出外吃一餐普普通通的晚飯,每人夾10鎊得唔得呀? ...

£10會好小選擇

繼續講番在倫敦,如果幾個同學偶然出外吃一餐普普通通的晚飯,每人夾10鎊得唔得呀? ...

GBP 10...食三文治 ?  食野要比VAT加service charge...預GBP 20 到..打邊爐就GBP 25 - 30

讀大學唔同中學,好多人脈關系要Build,如果因為慳錢唔去,唔化算。networking來來去去都係飲飲食食同做運動。做運動,倫敦都貴,但有機會應該去,relax下兼交朋友。

我女有d同學會去教琴同補習,幫補零用錢。

我仔在倫敦Zone 1讀書,周圍多餐廳購物方便少了自己煮飯。見佢出街食飯要£15-18,外賣平少少也要12-15鎊。宿費GBP8200 一學年 +每月生活費/娛樂 GBP1200 = 平均計每月GBP2000。
好在宿舍和校園近可行路返學,宿舍有免費Gym room,

慳了些交通及娛樂費用

10 鎊就想出街食,真係食西北風

前幾日我同一個朋友去睇戲同食飯,地點係二線城市,一個人一份普通餐,承惠 21.98。

1998Ruby1998 發表於 19-10-23 16:04

前幾日我同一個朋友去睇戲同食飯,地點係二線城市,一個人一份普 ...

係呀,我孩子一個在西北,一個在東南面,一般都要9 - 10鎊一個意粉, 去market 內食店会平D

1998Ruby1998 發表於 19-10-23 16:04

前幾日我同一個朋友去睇戲同食飯,地點係二線城市,一個人一份普 ...
已經唔係喺倫敦,食個普通餐都要咁貴呀!?

回覆樓主:

在倫敦以£10食一餐,選擇真的很少,但都有。唐人街其中一間叫旺記,唔算超好食,但可接受。上星期,我一家三口食左燒臘雙拼飯(水準差過香港),椒鹽豬扒飯(好好味),咕嚕肉(正常味道),共£25,不平不貴。

在倫敦讀書,要預左洗費大。

chtong311 發表於 19-10-23 16:50
已經唔係喺倫敦,食個普通餐都要咁貴呀!?

係香港食野平姐!呢個價錢算正常價,英國便利店一份三文治冇 5 鎊都 3 鎊,加支飲品,冇 6 鎊都唔得。
食中餐更貴,一份起碼 12 鎊 (非倫敦)

我 Break down 返當日洗費:
搭火車來回~ 7 鎊
入場博物館 10.50 鎊
午餐 8.99 鎊
零食 50p
學生票睇戲 9.75 鎊
晚飯 10.99 鎊
一日就洗左接近 40 鎊

醒目開學勳章

wloi 發表於 19-10-23 15:01
GBP 10...食三文治 ?  食野要比VAT加service charge...預GBP 20 到..打邊爐就GBP 25 - 30

讀大學唔同中學 ...

請問1年留英的月數大約是9個月嗎?只放聖誕節, 復活節和暑假?

除非食McDonald’s/ KFC / China Town 任食buffet (全部外國人食, quality .....) / 旺記碟頭飯,否則我認為10鎊好難。

Chole 發表於 19-10-23 17:54
除非食McDonald’s/ KFC / China Town 任食buffet (全部外國人食, quality .....) / 旺記碟頭飯,否則我 ...

KFC 一個餐都要 8 鎊,麥噹噹最平都要 6 鎊,10 鎊眨眼就冇。平日如果係出去一日的話,我一定要剪定 coupon  

回覆樓主:

女仔有D细食,-碟飯夠两個女仔食,另考慮差不多就到期食物如三文治會很平,有微波爐英國冷藏食物好抵
有時pizza指定日有半價

3b 發表於 19-10-23 17:19
請問1年留英的月數大約是9個月嗎?只放聖誕節, 復活節和暑假?

差不多十月至開學,五月尾就放暑假,仲要中間放Xmas,其實生活費只係俾幾個月啫。

留意London 學校宿舍有唔同week 數,之前搵到一間要俾51 weeks ,宜家呢間只係俾38 weeks ,慳好多。

3b 發表於 19-10-23 17:19

不過大學唔同中學,未必放假就回家..可能會去玩..
好似我細女...佢香港d舊同學話要去倫敦過聖誕...所以聖誕唔返香港...Easter就未知佢想點...
不過同香港d大學一樣...學生會會在學校假期搞好多trip去玩..如果join,又未必返..

wloi 發表於 19-10-23 23:36
好似我細女...佢香港d舊同學話要去倫敦過聖誕...所以聖 ...

對,大學駛費平好多

應該唔得,飲杯可樂都£3.

讀大學要自己買書,入Society又要比會費,都要十幾廿鎊一個。因為倫敦大學多數無乜體育設施,如果入左運動的society,要搭車去其他zone先有得玩,呢度又要預一筆錢。
所以加加埋埋,唔會平得過讀中學,除非仔女好宅唔多參予學校、同學間的活動,又餐餐自己煮。

醒目開學勳章

Chole 發表於 19-10-23 19:53
差不多十月至開學,五月尾就放暑假,仲要中間放Xmas,其實生活費只係俾幾個月啫。

留意London 學校宿舍 ...

一年粗略要預幾多錢比較好?

醒目開學勳章

wloi 發表於 19-10-23 23:36
好似我細女...佢香港d舊同學話要去倫敦過聖誕...所以聖 ...

放假不回香港的話, 即是要比足全年租金? 通常香港過去的大學生會否做兼職? 有空閒時間可以做嗎?

3b 發表於 19-10-24 12:19
放假不回香港的話, 即是要比足全年租金? 通常香港過去的大學生會否做兼職? 有空閒時間可以做嗎?
...
咁香港過去的大學生,visa有無限制每星期最多可以做幾多個hours呀?