用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Queen Ethelburga and Concord College
go

Queen Ethelburga and Concord College  

Queen Ethelburga 的 A-Level 成績, 學校設施及課外活動種類都相當吸引,有冇過來人或用家可以分享吓該校其他資訊 ?   亞洲留學生是否較多 ? 讀書壓力特別大嗎 ?    有否充裕時間參加課外活動 ?  小朋友計劃完成 DSE Form4 後入讀 Sixth Form, 是否難度十分大 ?

亦有留意 Concord College, 其A-Level成績及學校設施均與QE接近, Queen Ethelburga vs Concord , 有冇人可以俾啲意見 ?

QE真係好多野experience,設施真係多得好誇張,絕對值佢咁貴嘅學費,冷門到roller,BMX都有
如果你想比小朋友experience多D,唔怕學費貴D,QE可以話係全英最好

同埋其他學校好多會限住學生玩咩課外活動,例如有D會要你一定要打criket
但係QE放學後就比學生自由選擇

concord都唔差,只係有點偏僻

24-Seven    發表於 19-10-21 20:53

家長在搜集學校資訊,不妨從多角度多方面去了解.   用搜尋器,在歷年新聞頻道搜一下學校名,看看過往有沒舊聞官司涉入其他中,以便更了解校譽/歷史。

有些負面資訊會在不知不覺間被消息失。

LAS01 發表於 19-10-21 21:36
家長在搜集學校資訊,不妨從多角度多方面去了解.   用搜尋器,在歷年新聞頻道搜一下學校名,看看過往有沒舊 ...
多謝你的提點  

除 Google 外, 有冇其他方法容易揾”歷年新聞頻道”?

以前 EK 鏟過 QE 嘅無數 comment,因為 QE 出過信。點解要去到出信咁極端,就自己諗下。只可以提你,英國好多好學校。

Concord 我識個東北歐朋友讀,佢話好多運動玩,幾開心,好多亞洲人。

1998Ruby1998 發表於 19-10-21 23:54
以前 EK 鏟過 QE 嘅無數 comment,因為 QE 出過信。點解要去到出信咁極端,就自己諗下。只可以提你,英國好 ...

有啲咁嘅事,
我一冇所知。可否 pm 我多啲資訊   

24-Seven 發表於 19-10-21 22:21
多謝你的提點  

我收藏了早幾年QE評語 !

回覆 1998Ruby1998 的帖子

好多學校都會出信叫D forum刪除 comment架! 真係要小心!最好都係搵返果度讀書嘅人問下

我建議Concord, 因為QE 早幾年在EK 好多comments (emoji)

我印象中好似係個學生因為成績問題同學校打官司
搞左好耐

QE學生好多都好有錢,真係佢地先打得起

candy_媽媽 發表於 19-10-22 10:40
回覆 1998Ruby1998 的帖子

好多學校都會出信叫D forum刪除 comment架! 真係要小心!最好都係搵返果度讀書嘅 ...

第一次出信同埋負皮多到兩三頁,仲要唔係得一兩個家長出聲,真係得佢  

QE同香港嘅DBS同一道理
不斷收俄國/大陸/香港最勁果D學生
咁成績緊係好啦

1998Ruby1998 發表於 19-10-22 15:18
第一次出信同埋負皮多到兩三頁,仲要唔係得一兩個家長出聲,真係得佢  
...

當年D 的評價都幾精彩,仲記得有家長講過仲有間學校以下外的附屬學校 , 學生成績未如理想便調去另一間 (內容大致咁上下 ) 。  

呢度太多Agent , 只要講這所學校 ,好快便會Report to school , 好多時都要Delete post .

好彩係度问吓, 知多咗好多 !

freedom609 發表於 19-10-22 16:20
QE同香港嘅DBS同一道理
不斷收俄國/大陸/香港最勁果D學生
咁成績緊係好啦

DBS 應該唔會趕人走,但 QE 會,不過唔少英校都有呢啲成績唔達標就 bye bye。

db7mu23 發表於 19-10-22 08:36
我收藏了早幾年QE評語 !

可以pm我有關QE資訊嗎?

JuliaCKL 發表於 19-10-22 19:07

可以 !

JuliaCKL 發表於 19-10-22 19:07

剛剛PM了

睇你目標係咩啦,最勁有同學入港大醫科同牛津劍橋,亦都有人入野雞大學。不過只要肯讀(AL唔算太難)就會有好大學入,而學校方面推人入大學都ok(只要你接受到同跟住佢做)
Sixth form讀得唔好會「強烈建議」你drop科,或者叫你轉讀BTEC(職訓課程,但係唔係太勁既大學都會收),最主要係食自己多。

活動都ok既,不過收費可能會偏貴,睇你有冇興趣同覺得值唔值。學校好多華人,不過可以好極端。可以係一句中文都唔講,亦可以講普通話多過喺香港講,主要睇你群咩人。

利申2018QE畢業,非打手
可以pm問我,一定有人mon post

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊