用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去邊度買長身羽絨外套
樓主: aylau
go

去邊度買長身羽絨外套

回覆 katrinafu 的帖子

要留意Fila 主要係鴨絨為主, 近排亦此大睦收購左,  一般只有少數韓國版先有鵝絨衣服.  鴨絨 一般 fill power (蓬鬆度)無 鵝絨咁高, 仲較重身,正常 fill power 愈高愈保暖, 而鴨絨在消毒及清洗過程需要較高要求, 不然容易有味(因鴨比較雜食, 羽毛油脂較難清除).  P.S. 正常 Fila $3,000+  down jacket 應該是鴨絨.

aylau 發表於 19-10-22 17:29
亞女自己一個返去英國,吾可以自己去行街shopping.
呢件黑色長褸好似幾好,請問你知唔知道羽絨重量係幾多 ...

我無詳細留意,因為我已有長身羽絨,又有一件厚身Trespass羽絨,所以無詳細睇又無衝動買多一件。

不過,真係買waterproof 比較適合在英國讀書的學生,英國經常有毛毛雨,幾濕的。

ricetaster 發表於 19-10-22 17:33
回覆 katrinafu 的帖子

要留意Fila 主要係鴨絨為主, 近排亦此大睦收購左,  一般只有少數韓國版先有鵝絨衣 ...

我剛行海港城只是路過見到 ,冇打算買長羽絨,我冇睇到裡面成份。
見樓主問,我咪Post 相囉 。

前年我買了件Munsingwear 比阿女 , 那件就是Goose down  匈牙利 的 , 價錢就貴D .  今年 Aigle 開倉時 , 門市全線8折 又買了件 3合1比阿女。

回覆樓主:

匈牙利羽绒,正!一般歐洲羽绒都係產自匈牙利或波蘭為主。

吾會買太貴,因為可能著一年或者兩年就唔啱着要換新
Lilypie 5th Birthday Ticker

回覆 aylau 的帖子

本來龍濤羽絨有又平又靚又啱學生嘅羽絨褸, 可惜年頭已停業。

回覆 aylau 的帖子

女孩子Grade 9 和 Grade 12 身型及高度唔差幾遠。

TTEE1819 發表於 19-10-22 17:13
如果在香港搵唔到適合,考慮回英買,容易搵到。

長羽絨,原價£120,上星期我見到有特價,£89,修身設計 ...

Agree
其實英國仲多款,我上年返去都買咗件長羽絨俾朋友個女,waterproof 又勁輕,係HUNTER!

英國女仔會穿羽絨嗎?我個仔咁多年都係唔要,話冇人著,有暖氣,冬天都著得好單薄。

bigbrother 發表於 19-10-26 08:20
英國女仔會穿羽絨嗎?我個仔咁多年都係唔要,話冇人著,有暖氣,冬天都著得好單薄。
...

我當地長大,我從來無著過,都無同學朋友著。我住香港去旅行至第一次著