用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去邊度買長身羽絨外套
go

去邊度買長身羽絨外套

學校話返學一定要着校褸,趁今次Mid term break 諗住幫讀Year 9 嘅阿女買定件羽絨外套返英國,但係睇唔啱,Columxxxxx 嗰啲修身,Supxxxxy冇長身羽絨外套。去觀塘工業區又搵唔到。請問各位有冇介紹?最好係韓式羽絨大衣,因為夠晒大件。 

回覆樓主:

去波鞋街嘅香港攀山訓練中心或碧街50號一樓Re'echo Sport, 但未凍所以唔知齊款未。

ricetaster 發表於 19-10-21 20:16
去波鞋街嘅香港攀山訓練中心或碧街50號一樓Re'echo Sport, 但未凍所以唔知齊款未。
...

Thx
Lilypie 5th Birthday Ticker

回覆 aylau 的帖子

留意下有無防水面料嘅外套如 Gore tex 之類, 不然落雨雪或微雪會整濕件down 兼凍親.
p.s. 有時間可以去Aigle 睇下有無 Two in One 啱駛.

aylau 發表於 19-10-21 14:56
學校話返學一定要着校褸,趁今次Mid term break 諗住幫讀Year 9 嘅阿女買定件羽絨外套返英國,但係睇唔啱, ...

http://www.overlander.com.hk/product/find?subtype=A2E#/

佢揀唔揀牌子, MONTBELL OK嗎?一係去旅行用品公司睇下.

回覆 YanYan0116 的帖子

Mont Bell 大部份羽絨都係薄面料為主 (亦易爛, 得過輕字),除非另加 Gore Tex外套,  不然就不適合英國濕凍又有雨天氣, 而我上星期去Overlander都未返新貨.

ricetaster 發表於 19-10-22 12:46
回覆 YanYan0116 的帖子

Mont Bell 大部份羽絨都係薄面料為主 (亦易爛, 得過輕字),除非另加 Gore Tex外套, ...

謝謝你

剛路過Fila 見到  ,是長羽絨 $35xx .

katrinafu 發表於 19-10-22 16:47
剛路過Fila 見到  ,是長羽絨 $35xx .

上星期六去過Fila 都未見有,咁我要再去多次喇!

回覆樓主:

現在入季,搵長羽絨 、長褸 、Gore-Tex3合1 ,2合1 最易搵。

我之前都是買AigleGore-Tex 3合1 比阿女 , 冬天 她配件Fleece 已經夠暖 。 反而裡面件羽絨 聖誕去北海道先穿到 。

回覆樓主:

如果在香港搵唔到適合,考慮回英買,容易搵到。

長羽絨,原價£120,上星期我見到有特價,£89,修身設計,很舒服,無waterproof,在nike 售。

TTEE1819 發表於 19-10-22 17:13
如果在香港搵唔到適合,考慮回英買,容易搵到。

長羽絨,原價£120,上星期我見到有特價,£89,修身設計 ...

這件

回覆樓主:

在英國,易見到一個牌子,Trespass, 好多運動衣服,唔貴。可以考慮。

TTEE1819 發表於 19-10-22 17:15
這件

請問可以share link 嗎.

我女有件aigle fleece 長外套, 想買件再保暖d.
佢唔肯要aigle 三合一, 佢話太貴.

回覆樓主:

例如這件,是waterproof down jacket, 完全唔貴。

TTEE1819 發表於 19-10-22 17:17
在英國,易見到一個牌子,Trespass, 好多運動衣服,唔貴。可以考慮。
找到了, 我叫亞女自己去買.謝謝你

YanYan0116 發表於 19-10-22 17:17
請問可以share link 嗎.

我女有件aigle fleece 長外套, 想買件再保暖d.

我在nike 專門店看到的,剛才的相片是求其上網找圖片,你試打「Nike Down Jacket」。我自己試左,穿S, 你女女可以要XXS or XS。修身,很適合女孩子。

YanYan0116 發表於 19-10-22 17:24
找到了, 我叫亞女自己去買.謝謝你

好多款,要穿上身才知岩唔岩自己。

TTEE1819 發表於 19-10-22 17:26
好多款,要穿上身才知岩唔岩自己。
謝謝你.

TTEE1819 發表於 19-10-22 17:19
例如這件,是waterproof down jacket, 完全唔貴。

亞女自己一個返去英國,吾可以自己去行街shopping.
呢件黑色長褸好似幾好,請問你知唔知道羽絨重量係幾多?